Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Είμαστε Στρατηγικός Συνεργάτης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και μαζί ταξιδεύουμε τον ελληνικό πολιτισμό σε περισσότερους ανθρώπους, ενήλικες και παιδιά.

Πιστεύουμε στη δύναμη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μαζί με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ταξιδεύουμε τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Ως Στρατηγικός Συνεργάτης του Μουσείου, υποστηρίζουμε το σύνολο των δραστηριοτήτων που υλοποιεί, και δίνουμε την ευκαιρία σε συνανθρώπους μας παγκοσμίως να έρθουν σε επαφή με την ταυτότητα της χώρας μας, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες του Μουσείου.

Ξεχωριστούς σταθμούς στην κοινή μας διαδρομή αποτελούν το πρόγραμμα «ΣΕ ΕΠΑΦΗ»,  που κάνει τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης προσβάσιμα σε άτομα με αισθητηριακή αναπηρία, και ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής, που εδώ και 10 χρόνια έχει δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά από όλη τη χώρα να εκφραστούν δημιουργικά μέσω της τέχνης.

  • Μέσα από το πρόγραμμα «ΣΕ ΕΠΑΦΗ» τα άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (οπτική ή ακουστική βλάβη) αποκτούν πρόσβαση στη μόνιμη έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με την υποστήριξή μας, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» και τον πρόεδρό της Βαγγέλη Αυγουλά, καθώς και τη HandsUp, το πρώτο πρακτορείο διερμηνέων νοηματικής γλώσσας στην Ελλάδα. Αποτελείται από μια κινητή προθήκη ξενάγησης στο Μουσείο για άτομα με προβλήματα όρασης, μια πολυαισθητηριακή μουσειοσκευή, καθώς και μια σειρά από δράσεις που το καθιστούν προσβάσιμο σε κωφά ή βαρήκοα άτομα. Μέχρι στιγμής εκατοντάδες συμπολίτες μας αλλά και ξένοι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στη μόνιμη συλλογή του μουσείου, ενώ το «ΣΕ ΕΠΑΦΗ» εμπλουτίζεται διαρκώς, με ακόμα περισσότερες εκθέσεις διεθνών πολιτιστικών οργανισμών να εντάσσονται στο πρόγραμμα.

    Εξ ίσου σημαντική πρωτοβουλία και μία από τις πλέον επιτυχημένες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αποτελεί και ο Παιδικός Διαγωνισμός, μια δράση που υλοποιείται εδώ και 10 χρόνια. Δίνει την ευκαιρία σε παιδιά 4-15 ετών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικά σχολεία και κέντρα υποδοχής και ένταξης προσφύγων, να γνωρίσουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και συγχρόνως να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Τo 2023 μόνο, οι συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό έφτασαν τις 20.000, ενώ τα views στο site του διαγωνισμού τις 312.000.

    Τα έργα των παιδιών παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου Cycladic Kids Festival, του μεγάλου Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, και το οποίο επισκέφθηκαν 14.500 άτομα.

  • Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί μία από τις πληρέστερες συλλογές Κυκλαδικής Τέχνης  στον κόσμo, παρουσιάζοντας τα περίφημα,  παγκοσμίως γνωστά, κυκλαδικά μαρμάρινα ειδώλια της 3ης χιλιετίας π.Χ. που επηρέασαν καλλιτέχνες του 20ού και του 21ου αιώνα, όπως οι Brancusi, Modigliani, Giacometti, Hepworth και Moore. Πιστό στη δέσμευσή του να εμπνέει και να προσφέρει σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, το Moυσείο έχει αφήσει το στίγμα του στην πόλη της Αθήνας, εντός και εκτός των χώρων του.

    Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση.