Επωφελήσου από την ασφάλιση ακόμα και όταν δεν κινείς το αυτοκίνητό σου

Με πολλούς από εμάς να έχουμε περιορίσει δραστικά την χρήση του αυτοκινήτου μας, εγείρεται φυσιολογικά το ερώτημα και τώρα τι κάνω με την ασφάλιση του αυτοκινήτου μου. Το ερώτημα γίνεται περισσότερο πιεστικό σε όσους έχουν δει αυτή την περίοδο μια μεγάλη μείωση του εισοδήματος τους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα ένα προς ένα.
Epofelisou apo tin asfalisi akoma kai otan den kineis to aftokinito sou

Πόσο έχει μειωθεί η κίνηση στους δρόμους;

Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσο έχει μειωθεί η κίνηση στους δρόμους, αλλά ένα πολύ καλό εργαλείο για να μας βοηθήσει με αυτό το ερώτημα είναι το  COVID-19 Community Mobility Report της Google. Η συγκεκριμένη αναφορά μετράει πόσο έχει μειωθεί η μετακίνηση μας προς την εργασία μας, την αγορά, για διασκέδαση, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τους δημόσιους χώρους αναψυχής. Όλα αυτά είναι δυνατά, χάριν στις δυνατότητες geolocation που έχουν ενσωματωμένα τα smartphones τα οποία είναι ενσωματωμένα με Android λειτουργικό.

Βλέποντας το παρακάτω infographic συμπεραίνουμε ότι όσο πιο αυστηρά τα μέτρα περιορισμού κίνησης που έχει επιβάλει η εκάστοτε κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό μείωσης της κυκλοφορίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σε χώρα της ΕΕ εντοπίζεται στην Ισπανία, που είναι και η χώρα με τους περισσότερους θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους (342 – 11/04/2020), από -94% μέχρι -68%, ενώ το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στην Σουηδία, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, από -37% μέχρι -9%.

 

Στην χώρα μας η μείωση της κυκλοφορίας κυμαίνεται από -85% για τις αγορές και την διασκέδαση μας, μέχρι –45%, για τις επισκέψεις μας στα φαρμακεία και τις αγορές τροφίμων. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σύμφωνα με την μελέτη της Google, είναι ότι ενώ έχουν μειωθεί όλες οι μετακινήσεις μας, συναντάμε σημαντική αύξηση στις μετακινήσεις μας εντός κατοικημένων περιοχών. Αυτή η αύξηση πιθανόν οφείλεται στην δυνατότητα διενέργειας «Σωματικής άσκησης σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου» που μας έχει δώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Βλέπουμε λοιπόν πως η κυκλοφορία έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, κάτι που συνεπάγεται μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και άλλων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων. Αυτό σίγουρα βάζει σε σκέψεις όσους ιδιοκτήτες έχουν ακινητοποιήσει το όχημά τους αλλά συνεχίζουν να έχουν έξοδα για την συντήρηση και ασφάλειά του.

Μπορώ να μην ανανεώσω την ασφάλιση του αυτοκινήτου μου για όσο διάστημα δεν το κινώ;

Ο πειρασμός είναι μεγάλος να αποφύγουμε ένα ακόμη κόστος τώρα που μένουμε σπίτι, όπως ακριβώς έχουμε περιορίσει μια σειρά από άλλα έξοδα, όπως τα έξοδα μετακίνησης (εισιτήρια ΜΜΜ, καύσιμα αυτοκινήτου, διόδια κτλ), φαγητό και καφέ στη δουλειά, καθαριστήριο για τα ρούχα εργασίας (κοστούμια, πουκάμισα) κτλ. Όμως η ασφάλιση του αυτοκινήτου μας δεν είναι ένα από αυτά τα έξοδα που μπορούμε να αποφύγουμε, καθώς εφόσον δεν έχουμε καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας μας στην εφορία, είμαστε υποχρεωμένοι από τον Νόμο να έχουμε ασφαλίσει το όχημά μας.

Και για τους πονηρούς που μπορεί να αναρωτηθούν, πώς θα με πιάσουν εάν δεν κυκλοφορώ το όχημά μου, δυστυχώς για αυτούς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το Υπουργείο Μεταφορών, διενεργεί συχνά ηλεκτρονικούς ελέγχους διασταύρωσης με σκοπό την εύρεση ανασφάλιστων οχημάτων με το πρόστιμο να είναι 250 ευρώ εάν ασφαλίσεις το όχημα σου εντός 8 ημερών από το ειδοποιητήριο και 500 ευρώ και επιπλέον ποινικές κυρώσεις οι οποίες είναι φυλάκιση από 2 μήνες έως και 1 χρόνο σε περίπτωση που το αγνοήσεις.

Μπορώ να ανανεώσω με ένα μηνιαίο ή τριμηνιαίο συμβόλαιο με μόνο τις βασικές καλύψεις για όσο διάστημα μένουμε σπίτι;

Εάν ανήκεις στο 90% αυτών που έχουν ασφαλίσει το όχημά τους είτε με ετήσιο ή εξαμηνιαίο συμβόλαιο ασφάλισης αυτοκινήτου, τότε μπορείς να σκεφτείς ότι είναι καλή ιδέα να αλλάξεις την διάρκεια ασφάλισης του αυτοκινήτου στην ανανέωση του συμβολαίου σου, σε τρίμηνη ή μηνιαία, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να επανέλθει το εισόδημά σου σε φυσιολογικά επίπεδα, ειδικά εάν εργάζεσαι στον τουριστικό κλάδο και προσδοκάς την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας τον Ιούλιο.

Εδώ όμως υπάρχει μια παγίδα που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη, καθώς αποτελεί πάγια τακτική των ασφαλιστικών εταιρειών να παρέχουν γενναίες εκπτώσεις στα ασφάλιστρα τους σε περίπτωση ετήσιας ή και εξάμηνης διάρκειας, σε σχέση με αυτά της μηνιαίας ή τριμηνιαίας διάρκειας. Παρότι η κάθε ασφαλιστική εταιρεία ακολουθεί τη δική της τιμολογιακή πολιτική, συνήθως τα μηνιαία ή τριμηνιαίας διάρκειας συμβόλαια είναι 30% με 40% ακριβότερα από τα αντίστοιχα ετήσια ή εξαμηνιαίας διάρκειας συμβόλαια. Άρα όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, μπορείς να πας για μαλλί και να βγεις κουρεμένος.

Υπάρχουν άραγε εταιρείες που προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία;

Καθώς το ύψος των καθαρών ασφαλίστρων που πληρώνουμε είναι σε συνάρτηση με το πλήθος των τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν στην περιοχή διαμονής μας, τότε είναι απολύτως θεμιτό να αναμένουμε μια ανάλογη μείωση των ασφαλίστρων τώρα που έχουν μειωθεί τα τροχαία ατυχήματα λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων.

Ο παραπάνω συλλογισμός είναι σωστός στην θεωρία, αλλά έχει δύσκολη εφαρμογή στην πράξη. Όπως ήδη αναφέραμε παραπάνω, είναι αρκετά δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος ποια θα είναι η μείωση της κυκλοφορίας τους επόμενους μήνες. Επίσης, το σύνολο των ασφαλίστρων που πληρώνουμε για το όχημά μας (μικτά ασφάλιστρα) περιέχει μια σειρά από ανελαστικές χρεώσεις, όπως φόρους, έξοδα διαχείρισης και εισφορές υπέρ τρίτων, που περιορίζουν την δυνατότητα παροχής ειδικών εκπτώσεων.

Παρόλα αυτά, κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επιλέξει την παροχή περιορισμένων εκπτώσεων στις ανανεώσεις των συμβολαίων τους για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η μεγαλύτερη τέτοιου είδους έκτακτη έκπτωση σήμερα, παρέχεται από την Eurolife FFH Ασφαλιστική προς όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού συστήματος υγείας (https://www.eurolife.gr/el-GR/to-diko-mas-xeirokrotima/) και αφορά έκπτωση κατόπιν αιτήματος του ασφαλισμένου ύψους 25%, τόσο στα εν ενεργεία συμβόλαια, όσο και στις ανανεώσεις τους από τις 13 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2020. Για όσους δεν εκπίπτουν στην προαναφερόμενη κατηγορία, η Eurolife FFH  προσφέρει:

  • Έκπτωση 5% σε όλα τα προγράμματα ασφάλισης, ανεξαρτήτως διάρκειας των συμβολαίων και χρήσης των οχημάτων, για τις ανανεώσεις με έναρξη ισχύος από την Μαΐου 2020 έως και την 30η Ιουνίου 2020. Η έκπτωση αυτή αφορά όλες τις καλύψεις, με εξαίρεση την κάλυψη Νομικής Προστασίας και τις καλύψεις Οδικής Βοήθειας.
  • Έκπτωση 8,3% στα ετήσια συμβόλαια (1 μήνας δωρεάν), σε όλα τα προγράμματα ασφάλισης, ανεξαρτήτως χρήσης των οχημάτων, για τα νέα συμβόλαια ετήσιας διάρκειας με ημερομηνία έναρξης ισχύος από Μαΐου 2020 έως και την 30η Ιουνίου 2020. Η έκπτωση αφορά όλες τις καλύψεις με εξαίρεση την κάλυψη Νομικής Προστασίας και τις καλύψεις Οδικής Βοήθειας και εφαρμόζεται κατά το 1ο έτος ισχύος των συμβολαίων.

Η ασφάλιση του αυτοκινήτου δεν είναι προαιρετική υπόθεση. Για να αποφύγει κανείς δυσάρεστες εκπλήξεις ή πρόστιμα, καλό είναι να μένει συνεπής στις υποχρεώσεις του. Καθώς όμως η οικονομική δυνατότητα του καθενός διαφέρει και η παρούσα κατάσταση την δυσκολεύει, μπορείς να επωφεληθείς από τις εκπτώσεις και τις ευκολίες που προσφέρει η Eurolife FFH.

Επισκέψου τη νέα σελίδα της Eurolife για να δεις όλες τις προσφορές και να μάθεις πώς μπορείς να τις αποκτήσεις συμπληρώνοντας τη φόρμα υποβολής ενδιαφέροντος. Έτσι θα μπορέσεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, το αυτοκίνητό σου προστατευμένο και το πορτοφόλι σου ικανοποιημένο.

Προνομιακές εκπτώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας