Προγράμματα Ασφάλισης Οχήματος

Όποιος κι αν είναι ο προορισμός, φροντίζουμε το ταξίδι να είναι ξέγνοιαστο

Έθιμα του Πάσχα σε αγαπημένα μέρη της Ελλάδας

Πού να πας φέτος το Πάσχα για το κάτι διαφορετικό
20240429-eurolife-blog-oxima-ethima-tou-pasxa-stin-ellada

Τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα αποτελούν μια πανδαισία παράδοσης, γλεντιού και κατανυκτικής ατμόσφαιρας. Από τους έφιππους αγώνες στην Αχαΐα, μέχρι τις περιφορές επιταφίου στην Πελοπόννησο, κάθε περιοχή προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, γιορτάζοντας το Πάσχα με τρόπο που μόνο εκεί μπορείς να ζήσεις.

Ας δούμε τα πιο ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας, τις ρίζες τους και πού μπορείς να ζήσεις από κοντά αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές.

Έθιμα του Πάσχα και πού μπορείς να τα βιώσεις

Το κάψιμο του Ιούδα

Ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα του Πάσχα: το κάψιμο του Ιούδα, μια εμπειρία που ζωντανεύει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στην Τέμενη Αιγίου το έθιμο ξεκινά με θεατρικά δρώμενα, ενώ στην Υπάτη Φθιώτιδας το κάψιμο του Ιούδα πλαισιώνεται από τραγούδια και χορούς. Από την άλλη, στον Τυρό Αρκαδίας, Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες βάζουν φωτιά στο ομοίωμα του Ιούδα μέσα στη θάλασσα και φωτίζουν τον ουρανό με βεγγαλικά!

Αν θες να ζήσεις ένα Πάσχα που συνδυάζει παράδοση, θέαμα και ατέλειωτη γιορτή, τώρα ξέρεις πού χρειάζεται να βρεθείς φέτος!

Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα ή χαλκουνοπόλεμος στο Αγρίνιο

Ψάχνεις για λίγη περισσότερη ένταση φέτος το Πάσχα; Ε, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βιώσεις από κοντά τον σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα ή τον χαλκουνοπόλεμο στο Αγρίνιο! Τα δύο έθιμα – σαϊτοπόλεμος και χαλκουνοπόλεμος – μοιάζουν πολύ, απλά διαφέρουν στο όνομα.

Τα έθιμα του Πάσχα στην Καλαμάτα απογειώνονται με τον σαϊτοπόλεμο. Οι σαϊτολόγοι έχουν από μέρες ετοιμάσει τα εφόδιά τους, ώστε να δώσουν μια φαντασμαγορική παράσταση τη Μ. Παρασκευή και ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα στη Ράχη, τον Αβραμόγιαννη και στη Φυτειά.

Από την άλλη, έχουμε στο Αγρίνιο, και συγκεκριμένα στην πλατεία Δημοκρατίας, το έθιμο του χαλκουνοπόλεμου. Τα χαλκούνια, όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι, παίρνουν φωτιά και το μπαρούτι που έχουν στο εσωτερικό τους δημιουργεί μια έντονη και φαντασμαγορική σπίθα! Το έθιμο κρατά από την Τουρκοκρατία, όπου οι χαλκουνάδες άναβαν αυτές τις αυτοσχέδιες κατασκευές κατά την περιφορά του Επιταφίου, για να απομακρύνουν τους Τούρκους και να καταφέρουν να τελεστεί η ακολουθία.

Το σπάσιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα

Τα ήθη και έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα είναι επίσης φασαριόζικα. Στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι Κερκυραίοι υποδέχονται τη χαρά της Ανάστασης με ένα σκηνικό που θυμίζει… κινηματογραφική παραγωγή.

Τα μπαλκόνια γίνονται εξέδρες εκτόξευσης για τους διάσημους μπότηδες – τα μεγάλα πήλινα βάζα της Κέρκυρας. Οι ρίζες του εθίμου πιθανόν να βρίσκονται στην εποχή της Ενετοκρατίας, όπου οι καθολικοί πετούσαν τα παλιά τους αντικείμενα για να κάνουν χώρο για τα καινούργια. Μια άλλη θεωρία λέει ότι το έθιμο προέρχεται από την αρχαιότητα, όπου οι άνθρωποι πετούσαν τα παλιά κανάτια τους και έπαιρναν καινούργια, για να τα γεμίσουν με φρέσκα τρόφιμα της άνοιξης.

Όπως και να ‘χει, οι μπότηδες είναι ένα έθιμο που αξίζει να δεις μια φορά στη ζωή σου!

Ο φωτεινός σταυρός στο λιμάνι της Ναυπάκτου

Αν θέλεις να ζήσεις μια πραγματικά κατανυκτική βραδιά, τότε το Πάσχα στη Ναύπακτο είναι must! Φαντάσου το σκηνικό: το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι επιτάφιοι συναντιούνται στο γραφικό λιμάνι, όπου ένας φωτεινός σταυρός από δάδες σχηματίζεται στην είσοδο του λιμανιού!

Οι φωτιές στις πολεμίστρες δίνουν μια ιδιαίτερα κατανυκτική νότα στην ατμόσφαιρα, ενώ η χορωδία και η φιλαρμονική της Ναυπάκτου προσθέτουν τη δική τους μουσική πινελιά στην ιδιαίτερη αυτή ακολουθία. Αν το ζήσεις μια φορά, ίσως το Πάσχα της Ναυπάκτου να γίνει το αγαπημένο σου!

Πεζοπορία και περιφορά εικόνων στην Πελοπόννησο

Ένα από τα έθιμα του Πάσχα στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Άνω Καστρίτσι έχει κάτι το ιδιαίτερο. Οι κάτοικοι, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, κάνουν μια μεγάλη περιφορά εικόνων στο ύψωμα γύρω από το χωριό, ψάλλοντας το «Κύριε Ελέησον».

Η πομπή αυτή είναι μια όμορφη πεζοπορική διάσχιση που σου επιτρέπει να θαυμάσεις τα υπέροχα τοπία της Αχαϊας. Και να ξέρεις, δεν είναι μικρή η διαδρομή, είναι γύρω στις 5 ώρες! Οπότε βάλε άνετα παπούτσια και πάρε μαζί σου καπέλο.

Η περιφορά καταλήγει στην κεντρική πλατεία του χωριού, με χορό, ψητό αρνί και ντόπιο κρασί. Ναι, ο κόπος της πεντάωρης πεζοπορίας σου θα ανταμειφθεί, γιατί στο τέλος σε περιμένει ένα γλέντι γεμάτο παράδοση και κέφι!

Έφιπποι στην Αχαΐα

Αν θέλεις να ζήσεις κάτι τόσο παραδοσιακό όσο και μοναδικό, πήγαινε στο Βασιλικό Φαρρών ή στην Κρήνη Συμπολιτείας τη Δευτέρα του Πάσχα. Στο Βασιλικό, το έθιμο της έφιππης λιτανείας της εικόνας του Αγίου Γεωργίου δημιουργεί παραστάσεις που έρχονται από το ένδοξο παρελθόν! Νεαροί καβαλάρηδες, με σημαίες και λάβαρα, προηγούνται της πομπής, με τον ιερέα και τους πιστούς να ακολουθούν, δημιουργώντας μια εικόνα που δε βλέπεις εύκολα κάπου αλλού.

Στην Κρήνη από την άλλη, τα άλογα έχουν την τιμητική τους, αφού διοργανώνεται αγώνας ιπποδρομίας, με τη βοήθεια του Ιππικού Ομίλου Αιγίου. Ο αγώνας ξεκινά από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και φτάνει μέχρι την πλατεία του χωριού. Το να δεις τα άλογα να καλπάζουν στα στενά δρομάκια του χωριού είναι εντυπωσιακό από μόνο του και η όλη εμπειρία ανεπανάληπτη.

Ταξίδεψε το Πάσχα με ασφάλεια

Ετοιμάζεσαι να ταξιδέψεις, για να ζήσεις από κοντά τα μοναδικά έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα; Είτε ταξιδεύεις με παρέα, με το ζευγάρι σου ή με το παιδί στο αυτοκίνητο, μην ξεχάσεις να φροντίσεις για την ασφάλεια του ταξιδιού σου με την Eurolife FFH. Προετοιμάσου για το roadtrip σας, και φυσικά έλεγξε ότι έχεις ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου.

Με το ασφαλιστικό πρόγραμμα Safe Drive Standard της Eurolife FFH, η ασφάλεια συνοδεύει την περιπέτεια, αφού έχεις καλύψεις όπως:

  • Αστική ευθύνη
  • Φροντίδα ατυχήματος
  • Βασική οδική βοήθεια μετά από ατύχημα
  • Ζημιές από ανασφάλιστο όχημα

Και με το ασφαλιστικό πρόγραμμα Safe Drive Plus, έχεις τις ίδιες καλύψεις με το Safe Drive Standard και επιπλέον:

  • Βασική κάλυψη για ολική ή/ και μερική κλοπή
  • Προαιρετική κάλυψη για ολική καταστροφή
  • Προαιρετική κάλυψη για ίδιες ζημιές

Πάρε το τιμόνι και απόλαυσε τις γιορτές χωρίς άγχος! Γιατί για όλα τα υπόλοιπα, έχουμε φροντίσει εμείς!

Προγράμματα Ασφάλισης Αυτοκινήτου

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας