Αξία έχει να μεγαλώνεις ένα χαρούμενο κατοικίδιο!

Πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων My Happy Pet

H συμπεριφορά της γάτας: Κατανοώντας ήχους και κινήσεις

Μάθε να αναγνωρίζεις την συμπεριφορά και τις ανάγκες της
eurolife-blog-pet-katanowntas-tin-symperifora-tis-gatas-min

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί τι σημαίνει η συμπεριφορά της γάτας σου όταν κάνει βαρελάκια ή όταν γουργουρίζει έντονα; Σε αυτό το άρθρο, θα βρεθούμε στον μυστηριώδη κόσμο της γατίσιας επικοινωνίας, ανακαλύπτοντας τα διάφορα «γατο-σ’ αγαπώ» και το πώς η γάτα σου σού λέει: «Ξέρεις τι; Σήμερα έχω άγχος.»

Τι ακριβώς σημαίνει η κάθε κίνηση και ήχος της αγαπημένης σου γάτας; Ετοιμάσου για μια γατίσια περιπέτεια που μιλάει τη γλώσσα της!

7 ήχοι, κινήσεις & συμπεριφορές της γάτας και τι σημαίνουν

Γουργουρητό

Γιατί γουργουρίζει η γάτα; Οι γάτες γουργουρίζουν για διάφορους λόγους. Κυρίως όταν αισθάνονται ηρεμία και ευχαρίστηση, αλλά όχι μόνο. Οι γάτες γουργουρίζουν κυρίως όταν τις χαϊδεύεις, αλλά μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει άλλες καταστάσεις ,όπως:

  • Αίσθημα πόνου
  •  Ανασφάλεια
  • Ανάγκη για αυτοθεραπεία

Τσέκαρε αν η γάτα σου έχει χτυπήσει ή αν το γουργούρισμά της υποδεικνύει κάτι άλλο, πέρα από το προφανές της ευχαρίστησης.

Τα μικρά γατάκια χρησιμοποιούν το γουργούρισμα, για να επικοινωνήσουν με τη μαμά-γάτα από πολύ μικρή ηλικία. Θεωρείται επίσης ότι το γουργούρισμα μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες για τις γάτες, βοηθώντας στην επούλωση των πληγών τους και μειώνοντας τον πόνο και το πρήξιμο. Άρα, πέρα από εργαλείο επικοινωνίας και χαλάρωσης για σένα και τη γάτα σου, το γουργούρισμα μπορεί να έχει και θεραπευτικό ρόλο!

Βαρελάκια

Οι γάτες κάνουν βαρελάκια στην πλάτη τους όταν είναι σε παιχνιδιάρικο mood, όταν έχουν φαγούρα ή απλά όταν χρειάζονται ένα καλό και μακρύ τέντωμα. Μερικές φορές το κύλισμα αυτό συνοδεύεται από γουργούρισμα, τρίψιμο του κεφαλιού τους στο πάτωμα και νιαούρισμα. Ανεξάρτητα από τον λόγο που η γάτα σου κάνει βαρελάκια, αυτή η κίνηση είναι συνήθως ένα θετικό σημάδι, που σημαίνει ότι η γάτα σου αισθάνεται ασφαλής και προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σου και, φυσικά, να κερδίσει τελικά τα χάδια σου!

Χτύπημα ουράς στο πάτωμα

Τι σημαίνει όταν η γάτα κουνάει την ουρά της έντονα; Ενώ οι σκύλοι εκφράζουν τη χαρά τους, κουνώντας έντονα την ουρά τους, οι γάτες δεν ακολουθούν την ίδια λογική. Όταν μια γάτα κουνάει έντονα την ουρά της πάνω κάτω ή τη χτυπά στο πάτωμα, συνήθως δεν είναι καλά τα πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να νιώθει φοβισμένη ή ταραγμένη.

Μάλιστα, όσο πιο γρήγορα κουνιέται η ουρά, τόσο πιο αναστατωμένη είναι η γάτα. Επομένως, αυτή είναι η στιγμή που καλό θα ήταν να της δώσεις λίγο χρόνο και χώρο αντί να την χαϊδέψεις.

Ζύμωμα (biscuits)

Γιατί ζυμώνουν οι γάτες; Οι γάτες συχνά ζυμώνουν με τα πατουσάκια τους, ή «φτιάχνουν μπισκότα», όπως λέγεται στη γατογονεϊκή... Αυτή η συμπεριφορά έρχεται από την εποχή που ήταν μικρά γατάκια και ζύμωναν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, για να έρθει πιο εύκολα το γάλα. Ως συνήθεια συνδέεται με την άνεση και τη ζεστασιά που ένιωθαν στην γατο-αγκαλιά της μαμάς τους και αντιπροσωπεύει μια ευτυχισμένη και ασφαλή περίοδο στη ζωή τους.

Τώρα που ενηλικιώθηκαν συνεχίζουν να ζυμώνουν – εσένα, την κουβέρτα, τα μαξιλάρια, τα ρούχα σου κ.ά. – όταν νιώθουν χαρά και ικανοποίηση. Ιδιαίτερα όταν βρίσκονται κοντά στους χούμανς τους. Είναι ένας τρόπος να εκφράσουν την ευτυχία και το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν μαζί σου!

Σφύριγμα (το γνωστό κχου)

Το σφύριγμα είναι μια παρεξηγημένη συμπεριφορά της γάτας . Δεν είναι επιθετικό, ούτε συνήθως εκδηλώνεται από μια επιθετική γάτα. Το σφύριγμα είναι μια αμυντική χειρονομία. Σχεδόν πάντα εκδηλώνεται από μια γάτα που νιώθει ότι έχει πέσει θύμα ή νιώθει ότι απειλείται με κάποιο τρόπο.

Επίσης, το γατοσφύριγμα συχνά είναι ένας τρόπος, για να αποφευχθεί ένας γατοκαυγάς. Είναι απλώς μια συναισθηματική έκφραση δυσφορίας, φόβου ή στρες. Μια γάτα που κάνει αυτόν τον ήχο αισθάνεται κατά κύριο λόγο άβολα και δε θα επιτεθεί από μόνη της, παρά μόνο θα αμυνθεί.

Φουσκωμένη ουρά

Οι γάτες συχνά φουσκώνουν τις ουρές τους ως μορφή επικοινωνίας με τη γλώσσα του σώματος. Ως μηχανισμός λειτουργεί όπως και στους ανθρώπους, όταν λέμε «μου σηκώθηκε η τρίχα». Απλά ως συμπεριφορά της γάτας μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα.

Κάποιες φορές είναι ένδειξη ότι η γάτα σου φοβάται ή είναι αναστατωμένη. Μπορεί επίσης να δείχνει θυμό ή ότι η γάτα σου αισθάνθηκε λίγο κρύο. Όταν μια φουσκωμένη ουρά συνδυάζεται με ενθουσιώδη άλματα, σημαίνει ότι η γάτα σου διασκεδάζει τόσο πολύ που δεν μπορεί να συγκρατηθεί!

Tip: Αν δεις μια φουσκωμένη ουρά σε μια φοβισμένη γάτα, είναι καλύτερο να αποφεύγεις να την πλησιάσεις, μέχρι να ανακτήσει την ψυχραιμία της και να νιώσει ξανά ασφαλής.

Κεφαλιές (head bumps)

Οι γάτες έχουν αδένες στα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι τους που περιέχουν φερομόνες. Οι φερομόνες είναι ουσίες που παράγονται από τα ζώα ως μια μορφή επικοινωνίας μέσω οσμών. Όταν μια γάτα σε ακουμπάει με το κεφάλι της, τρίβει στην ουσία τις φερομόνες της πάνω σου!

Αυτές οι φερομόνες δείχνουν σε άλλες γάτες ότι μια γάτα έχει βρεθεί εκεί. Οι άνθρωποι δεν μπορούμε να τις μυρίσουμε, αλλά για τον γατόκοσμο μπορείς να θεωρήσεις ότι «έχεις μπει πια στο club». Με τις γατοκεφαλιές που σου κάνει η γάτα σου, σού δείχνει ότι έχεις γίνει αποδεκτός και πλέον είσαι ένα οικείο άτομο εμπιστοσύνης. Τα head bumps είναι, επίσης, μια συμπεριφορά της γάτας, για να δημιουργηθεί και να ενισχυθεί ο δεσμός που έχετε μεταξύ σας. Με λίγα λόγια, είσαι για πάντα ο χούμαν της!

Δώσε στη γάτα σου της ασφάλεια που χρειάζεται

Αν θέλεις η υγείας της γάτας σου να είναι προστατευμένη κάθε μέρα, στη Eurolife FFH έχουμε δημιουργήσει το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet, το οποίο παρέχεται μέσω του τραπεζικού δικτύου της Eurobank.

Αυτό το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να προσφέρει ολοκληρωμένη κάλυψη για τη γάτα σου, διασφαλίζοντας ότι θα λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται όταν τη χρειάζεται, για να συνεχίσει να μεγαλώνει και να παίζει χαρούμενη!

Το My Happy Pet απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και προσφέρει:

  • Προνομιακές τιμές σε κτηνιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη της γάτας σου.
  • Εκπτώσεις σε πάγια έξοδα που αφορούν τη φροντίδα της.
  • Έκπτωση για ασφάλιση δεύτερου & τρίτου κατοικιδίου.
  • Άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο. Δείτε εδώ το συμβεβλημένο Δίκτυο και Συνεργαζόμενες Κλινικές.

Το πρόγραμμα έχει 2 πακέτα ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως.

Νέο πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων My Happy Pet

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας