Προγράμματα Ασφάλισης Κατοικίας

Για εμάς κάθε σπίτι έχει πολύ μεγάλη αξία!

Zero waste: 7+1 tips για να ξεκινήσεις στο σπίτι

Eurolife blog - father and daughter shopping with canvas bag

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν να ζεις σε ένα zero waste σπίτι; Ενόψει της "Ώρας της Γης", είναι η ιδανική στιγμή να μιλήσουμε για το πώς οι καθημερινές μας επιλογές επηρεάζουν τον πλανήτη.

Στο άρθρο αυτό θα βρεις 7+1 πρακτικές συμβουλές για να κάνεις το σπίτι σου λίγο πιο eco-friendly και να μειώσεις τα απορρίμματα. Και πίστεψέ με, zero waste δεν είναι μόνο η ανακύκλωση…

7+1 tips για να έχεις ένα zero waste νοικοκυριό

1. Καλύτερη διαχείριση φαγητού

Σχεδίασε τα γεύματά σου λίγο καλύτερα, για να μη χρειαστεί να πετάξεις φαγητό στο τέλος της εβδομάδας. Αποθήκευσε σωστά τα τρόφιμα και χρησιμοποίησε δημιουργικά τα υπολείμματα φαγητού, για να μειώσεις την πιθανότητα κάτι να μη φαγωθεί.

  1. Φτιάξε μια κοτόπιτα από το κοτόπουλο που περίσσεψε. Εύκολο είναι.
  2. Κάνε ένα banana bread, όταν δεις ότι οι μπανάνες αρχίσουν και αλλάζουν χρώμα.
  3. Ψήσε μια veggie πίτσα με τα λαχανικά που δε χρησιμοποίησες στο μεσημεριανό σου.

Έτσι, φτιάχνεις δημιουργικά πιάτα και δεν πετάς φαγητό στον κάδο.

2. DIY με φυσικά υλικά

Αν σου αρέσει η διαδικασία του να φτιάχνεις τα δικά σου αντικείμενα και καλλυντικά, μαζί με σένα χαίρεται και ο πλανήτης.

Μπορείς να φτιάξεις προϊόντα καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας, όπως σαπουνάκια, κρέμες και απολεπιστικά. Με οικολογικές πρώτες ύλες όπως το ξύδι και η σόδα μπορείς να φτιάξεις homemade καθαριστικά. Και με φυσικά υλικά όπως ξύλο, σχοινί, ψάθα, αποξηραμένα λουλούδια και κερί σόγιας μπορείς να φτιάξεις χειροποίητα διακοσμητικά, αρωματικά κεριά και λουλουδένιες συνθέσεις για το κομοδίνο σου!

3. Αλλαγή χρήσης αντικειμένων

Αντί να πετάξεις αντικείμενα που πλέον δε χρησιμοποιείς ή δεν είναι πια κατάλληλα για τη χρήση που προορίζονταν, βρες νέες χρήσεις γι’ αυτά ή επισκεύασέ τα. Η ανακατασκευή vintage επίπλων, ρούχων και άλλων ειδών νοικοκυριού παρατείνει τη ζωή τους και μειώνει τα απορρίμματα. Μπορείς, για παράδειγμα, να μετατρέψεις ένα βάζο μελιού σε γλάστρα για τα μυρωδικά σου ή να χρησιμοποιήσεις μια παλιά πετσέτα ως πιαστράκι για την κατσαρόλα.

4. Σωστή ανακύκλωση

Όλα τα πλαστικά δεν ανακυκλώνονται! Εξοικειώσου με τις οδηγίες ανακύκλωσης στις συσκευασίες και ανακύκλωσε όσο το δυνατόν πιο σωστά. Οι συσκευασίες που έχουν αυτό το τριπλό κυκλικό βελάκι στην ετικέτα τους σημαίνει ότι μπορούν να ανακυκλωθούν. Επίσης, σημαντικό είναι τις συσκευασίες που βάζεις στον κάδο ανακύκλωσης να τις έχεις ξεπλύνει, για να είναι καθαρές όταν θα μπουν στον κάδο με τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα.

5. Αγορές χονδρικής και προϊόντα σε refill δοχεία

Άλλη μια zero waste πρακτική είναι το να αγοράζεις τρόφιμα και είδη νοικοκυριού (π.χ. καθαριστικά, κρεμοσάπουνο, μπαχαρικά, χαρτικά κ.ά.) σε μεγάλες ποσότητες για να ελαχιστοποιήσεις τα απορρίμματα από τις συσκευασίες. Χρησιμοποίησε επίσης refill δοχεία για καθημερινές ανάγκες τους σπιτιού σου, π.χ. για τα απορρυπαντικά, τα σαπούνια και τα δημητριακά σου, ώστε να μην έχεις καθόλου συσκευασίες που καταλήγουν στον κάδο.

6. Περιορισμός προϊόντων μιας χρήσης

Αντικατάστησε τα προϊόντα μίας χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενα.

  1. Χρησιμοποίησε υφασμάτινες τσάντες – είναι και trend τελευταία – για τα ψώνια σου.
  2. Βάλε στο ψυγείο μπουκάλια νερού από γυαλί.
  3. Καθάρισε με υφασμάτινο πανί αντί για χαρτί κουζίνας.
  4. Πιες το ρόφημά σου με επαναχρησιμοποιούμενο πλενόμενο καλαμάκι, αντί για πλαστικό ή χάρτινο.

Έτσι δε χρειάζεται να αγοράζεις ξανά και ξανά τα ίδια αντικείμενα, που μετά τη χρήση τους καταλήγουν φυσικά στον κάδο ανακύκλωσης – στην καλύτερη – ή στον κάδο απορριμμάτων – στη χειρότερη.

7. Compost από οργανικά απορρίμματα

Η κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων, όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών, είναι μια φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια εδαφοβελτιωτική ύλη. Λίπασμα εν ολίγοις. Αυτή η πρακτική μειώνει τα απορρίμματα που παράγει το σπίτι σου και παράλληλα σου δίνει ένα καλό boost για τον κήπο σου. Οπότε, αν θέλεις να δεις τα δεντράκια σου να παίρνουν τα πάνω τους και το σπίτι σου να γίνεται πιο zero waste, υπάρχουν πολλές online πηγές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις πώς φτιάχνουμε compost.

Χρησιμοποίησε το compost στον κήπο σου πριν το χειμώνα σε πολυετή φυτά ή την άνοιξη σε μονοετή φυτά, λουλούδια κ.λπ.

Extra tip για τη φροντίδα του zero waste σπιτιού σου

Το σπίτι μας αποτελεί το ασφαλές καταφύγιό μας. Είναι ένας χώρος γεμάτος αναμνήσεις και ξεχωριστές στιγμές. Όταν είναι και zero waste είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι θέλουμε ένα περιβάλλον καλύτερο για το σήμερα και για το αύριο.

Όσο εσύ φροντίζεις με τον δικό σου τρόπο το περιβάλλον, εμείς είμαστε εδώ για να προστατέψουμε εσένα και το σπίτι σου από οποιοδήποτε απρόοπτο, με την ασφάλιση κατοικίας της Eurolife FFH.

Με τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Eurolife FFH, μπορείς να νιώθεις ασφάλεια απέναντι σε κάθε απρόοπτο αφού εξασφαλίζεις:


  • Αντικατάσταση περιουσιακών στοιχείων
  • Υπηρεσία άμεσης επέμβασης 24/7 σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  • Δίκτυο συνεργείων για επισκευή ζημιών με 6μηνη εγγύηση εκτέλεσης εργασιών

Ασφάλισε το σπίτι σου και επωφελήσου με μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έως και 10%. Συνδύασε δύο ή περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα στο πρόγραμμα συνδυαστικών εκπτώσεων ΕurolifeSYN+ και κέρδισε έκπτωση έως 15% στο συμβόλαιό σου.

Προγράμματα ασφάλισης κατοικίας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας