Προγράμματα‌ ‌Ασφάλισης‌ ‌Οχήματος‌

Όποιος κι αν είναι ο προορισμός, φροντίζουμε το ταξίδι να είναι ξέγνοιαστο

Το μέλλον θα είναι ηλεκτροκίνητο: Γιατί αξίζει να επιλέξεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τι αλλάζει στην αγορά της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Eurolife blog - electric car charging

Τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξελίσσονται και κερδίζουν τις προτιμήσεις των οδηγών για πολλούς λόγους. Προσφέρουν σημαντικά και μοναδικά οφέλη και πλεονεκτήματα και πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν ανακοινώσει ότι θα περιορίσουν τη χρήση συμβατικών οχημάτων τα επόμενα χρόνια ως μέρος των περιβαλλοντικών τους δεσμεύσεων.

Στη χώρα μας, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή χρόνο με τον χρόνο. Για το 2022, με τη χρήση της επιδότησης του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” που έφτανε τις 8.000 ευρώ, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είχαν τις περισσότερες πωλήσεις από ποτέ στην Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 30,6% σε σχέση με το 2021.

Καθώς ο κλάδος της ηλεκτροκίνησης αναπτύσσεται συνεχώς, οι επιλογές των οδηγών αυξάνονται. Αν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ακόμη αρκετούς περιορισμούς σε σχέση με τα συμβατικά, έχουν ωστόσο και σημαντικά πλεονεκτήματα.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μειονεκτήματα

Ας δούμε τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είναι καλό να γνωρίζει κανείς πριν τα επιλέξει.

Υψηλές τιμές

Καθώς δεν υπάρχει τρόπος ένα συμβατικό όχημα να μετατραπεί σε ηλεκτροκίνητο, θα πρέπει κάποιος να επενδύσει σε ένα νέο αυτοκίνητο αν θέλει να βάλει την ηλεκτροκίνηση στη ζωή του. Οι τιμές είναι ακόμα αρκετά υψηλές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και κυμαίνονται γύρω στις 30.000-35.000 ευρώ για ένα οικογενειακό όχημα.

Το θετικό είναι ότι υπάρχουν προγράμματα επιδότησης, όπως είναι το “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”, που προσφέρουν σημαντικές διευκολύνσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα προσφέρει μεταξύ άλλων:

  • Επιδότηση 30% για την αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000€.
  • Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000€ και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 500€.
  • Επιπλέον 1000€ για την αγορά αυτοκινήτου και μικροαυτοκινήτου σε νέους έως 29 ετών.
  • Επιδότηση έως 40% και με μέγιστο ποσό τις 3.000 για την αγορά δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως L7e (επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και τα μικροαυτοκίνητα).
  • Eπιδότηση ηλεκτρικών δικύκλων κατηγορίας L1e έως L4e έως 30% και με μέγιστο ποσό επιδότησης 1300€.
  • Επιδότηση 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μέγιστο ποσό επιδότησης 800€.

Μικρή αυτονομία

Παρότι η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς, η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων παραμένει αρκετά χαμηλή. Ανάλογα το μοντέλο, οι μπαταρίες χρειάζονται επαναφόρτιση κάθε περίπου 200-300 χλμ ενώ κάποια μοντέλα μπορούν να καλύψουν και 500 χλμ με μία φόρτιση.

Αυτό σημαίνει πως είναι δύσκολο να καλύψει κανείς μεγάλες αποστάσεις και χρειάζονται στάσεις για επαναφόρτιση, που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τις δυνατότητες του φορτιστή, με έναν τυπικό φορτιστή να χρειάζεται γύρω στις 9-13 ώρες για πλήρη φόρτιση (οι πιο γρήγοροι φορτιστές ρίχνουν τον χρόνο φόρτισης στο μισό).

Τέλος, ο χρόνος ζωής των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κυμαίνεται μεταξύ 5 και 8 ετών.

Περιορισμένοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Απαραίτητη είναι η φόρτιση για τη λειτουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Πέρα από το σύστημα φόρτισης που μπορεί κανείς να εγκαταστήσει στο σπίτι του για να φορτίζει το αυτοκίνητο, θα χρειάζεται και φόρτιση σε άλλους χώρους.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπάρχει ανεπαρκής αριθμός σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα οδικά δίκτυα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση με μόλις έναν φορτιστή ανά 250 χιλιόμετρα.

Στα αστικά κέντρα υπάρχουν αρκετά δημόσια σημεία φόρτισης και δημιουργούνται συνεχώς νέα, αλλά στην επαρχία και στα εθνικά οδικά δίκτυα ο αριθμός είναι ακόμα μικρός. Αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει, καθώς με τον νέο κλιματικό νόμο προωθείται η ηλεκτροκίνηση και προβλέπεται να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν στην επάρκεια των δημόσιων σημείων φόρτισης.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πλεονεκτήματα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν όμως και πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα, όπως:

Φιλικά προς το περιβάλλον

Ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα της ηλεκτροκίνησης είναι το ότι τα οχήματα δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και άρα δεν παράγουν ρύπους. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Παρότι η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται για να κινηθούν συνεχίζει να ρυπαίνει το περιβάλλον, η μείωση ρύπων στις πόλεις βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, ενώ ο λιγότερος θόρυβος που παράγουν οι ηλεκτρικοί κινητήρες βοηθά στη μείωση της ηχορύπανσης.

Απλούστερος μηχανισμός και ευκολότερη οδήγηση

Σε αντίθεση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης των συμβατικών οχημάτων, οι ηλεκτροκινητήρες έχουν λιγότερα εξαρτήματα και λειτουργούν με πιο απλό τρόπο, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία. Μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα σε πολύ υψηλότερες στροφές, δεν χρειάζονται προθέρμανση και φτάνουν στην τελική τους ταχύτητα πολύ πιο γρήγορα.

Πιο αποδοτικά σε κόστος κίνησης και συντήρησης

Μακροπρόθεσμα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο οικονομικά από τα συμβατικά. Καθώς δεν καταναλώνουν βενζίνη, δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις στο κόστος καυσίμων, ενώ με τη χρήση νυχτερινού ρεύματος η φόρτιση γίνεται πιο οικονομικά.

Αλλά και στον τομέα της συντήρησης, οι ανάγκες  στην ηλεκτροκίνηση μειώνονται. Καθώς οι ηλεκτροκινητήρες είναι πιο συμπαγείς και αξιόπιστοι, δεν δημιουργούν βλάβες συχνά. Επίσης τα τακάκια φρένων δεν φθείρονται τόσο γρήγορα και δεν χρειάζονται ενέργειες όπως αλλαγή λαδιών, αντιμετώπιση σκουριάς καυσαερίων, και άλλα.

Βλέπουμε πως η τάση της ηλεκτροκίνησης ήρθε για να μείνει και πως στο μέλλον το πιθανότερο είναι πως όλοι θα κινούμαστε ηλεκτρικά. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν παύουν όμως να είναι αυτοκίνητα και ως εκ τούτου οι οδηγοί τους έχουν ανάγκη από ασφάλεια για ατυχήματα, βλάβες ή άλλα απρόοπτα.

Η Eurolife FFH στο πλευρό των ιδιοκτητών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Λαμβάνοντας υπόψη της τις συνεχείς εξελίξεις στον κλάδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά και επιθυμώντας να απευθυνθεί σε περισσότερους οδηγούς, η Eurolife FFH προσθέτει στα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου Safe Drive Standard και Safe Drive Plus, τη δυνατότητα ασφάλισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Η εταιρεία είχε ήδη εισέλθει στην ασφάλιση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων Tesla και τώρα επεκτείνει τις ασφαλιστικές προτάσεις της στο σύνολο των κατόχων ηλεκτρικών οχημάτων.

Με τα ασφαλιστικά προγράμματα Safe Drive Standard και Safe Drive Plus, οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων απολαμβάνουν ανταγωνιστικό τιμολόγιο και όλες τις καλύψεις που προσφέρουν τα εν λόγω προϊόντα. Επιπροσθέτως, έχουν στη διάθεσή τους και καλύψεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά στις ανάγκες τους. Για παράδειγμα η κάλυψη οδικής βοήθειας βλάβης, μεταξύ άλλων, παρέχει υποστήριξη σε περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματος λόγω χαμηλής στάθμης της μπαταρίας του.

Τα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου της Eurolife FFH προσφέρουν συνολικά φροντίδα ατυχήματος με άμεση εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, τη δυνατότητα επιλογής 3μηνης, 6μηνης ή 12μηνης ασφάλισης, καθώς και έκπτωση στα ασφάλιστρα ανανέωσης, για κάθε 12μηνη περίοδο που ολοκληρώνεται χωρίς ζημιά.

Προγράμματα Ασφάλισης Αυτοκινήτου

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας