Oι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα μετά τα 30

O προληπτικός έλεγχος, ακόμα και στην νεαρή ηλικία των 30, θεωρείται απαραίτητος. Κάποιες γυναίκες το αποφεύγουν λόγω φόβου, άλλες γιατί θεωρούν ότι δεν τις αφορά, όμως η καλή υγεία είναι το «όπλο» μας για να αντιμετωπίζουμε τις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας.
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι η καλή υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόληψη, γι’ αυτό και κάθε γυναίκα πρέπει, ανάλογα με την δεκαετία στην οποία βρίσκεται, να κάνει κάποιες ιατρικές εξετάσεις, ώστε να γνωρίζει καλύτερα τον οργανισμό της. Αν λοιπόν είστε στη δεκαετία των 30, αυτά είναι τα ραντεβού με τον γιατρό που δεν πρέπει να αμελείτε σε ετήσια βάση. Εξάλλου, και η μακροζωία είναι συνδεδεμένη με την πρόληψη! Γενικές εξετάσεις
Μία φορά το χρόνο καλό είναι να κάνετε ένα check up σχετικά με τους δείκτες που δίνουν οι εξετάσεις αίματος και ούρων, ενώ θεωρείται απαραίτητο να ελέγχετε και την αρτηριακή πίεση, ειδικά μετά τα 30. Το ίδιο ισχύει και για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως αυτή για τα τριγλυκερίδια ή τη χοληστερίνη.
Σημειώστε πως κάθε φορά που παρατηρείτε κάποια αλλαγή στον οργανισμό σας, όπως κάποια σημάδια στο δέρμα σας, αλλαγή στην όρασή σας ή αυξομείωση βάρους, που πιθανό να σχετίζεται με το θυρεοειδή αδένα που πρέπει να εξετάζετε κάθε πέντε χρόνια, δεν θα πρέπει να αμελείτε την επίσκεψη στον γιατρό σας. Τεστ Παπανικολάου
Η πιο κλασική εξέταση που βοηθά στην ανίχνευση μη φυσιολογικών αλλαγών στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και οι οποίες μπορούν να σημαίνουν προ-καρκίνο ή πρώιμο καρκίνο. Σύμφωνα με το hpvirus.gr, τη σελίδα ενημέρωσης που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της HSCCP και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, ο ιός HPV εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο λοιμογόνο παράγοντα. Επίσης, σύμφωνα με το παρατηρητήριο για τον καρκίνο (GLOBOCAN) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας υπολογίστηκε ότι αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο σε γυναίκες 15-44 ετών, σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Μάλιστα, σε λίγα χρόνια, μαζί με το Τεστ Παπ θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται και έγκαιρη διάγνωση δύο άλλων συχνών μορφών καρκίνου, του ενδομητρίου και των ωοθηκών μέσω του καινοτόμου τεστ PapSEEK. Αυτή τη στιγμή ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον  δρα Ν. Παπαδόπουλο δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα αυτού του τεστ ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή αυτό το τεστ να χρησιμοποιηθεί και κλινικά.
Μέχρι τότε, καλό είναι να συνδυάζετε το Τεστ Παπ μ’ ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα. 
Έλεγχος κατάθλιψης
Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά οι σύγχρονοι ερευνητές συνιστούν στους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των γυναικών που έχουν μόλις γεννήσει, να εξετάζονται για πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης, από έναν ψυχίατρο. 
Οδοντιατρικές εξετάσεις
Ο καθαρισμός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο, δύο φορές τον χρόνο, οπότε καλό είναι να κάνετε και έναν έλεγχο για πλάκα, ασθένεια των ούλων και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την στοματική κοιλότητα. Εσείς, γνωρίζετε τους μύθους για την στοματική υγιεινή
Εάν όλες αυτές οι εξετάσεις σας φαίνονται βουνό, αλλά επιθυμείτε να τις εντάξετε στον ετήσιο προγραμματισμό σας, τότε δεν έχετε παρά να σκεφτείτε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας, όπως τα προγράμματα της Eurolife ERB σε συνεργασία με μεγάλους οργανισμούς υγείας, που θα περιλαμβάνουν ετήσιο check up και θα σας διευκολύνουν να μην βρίσκεται δικαιολογίες για να αποφύγετε τις προληπτικές εξετάσεις. Υπέρηχος Μαστών και ΜαστογραφίαΟ καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με το Άλμα Ζωής, στην Ελλάδα εντοπίζονται, κάθε χρόνο, περίπου 6.000 νέα περιστατικά, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Γι’ αυτό οι γιατροί συνιστούν τον υπέρηχο των μαστών πριν τα 35 (εάν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια μπορεί να ζητηθεί και πριν τα 30) και μαστογραφία μετά τα 35. Αυτές οι εξετάσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση καθώς τα καρκινικά κύτταρα του μαστού μπορούν να μεταβληθούν και να μετακινηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάνοντας την έρευνά σας και μιλώντας με το γιατρό σας θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν δύο είδη μαστογραφίας: η ψηφιακή και η αναλογική. Η ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική (αναλογική), όπως ότι είναι μικρότερη σε διάρκεια, προσφέρει εικόνες υψηλής ανάλυσης που κάνουν πιο εύκολη τη διάγνωση και δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας των εικόνων από τον γιατρό προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες επαναλήψεις.Τα προγράμματα διαγνωστικών εξετάσεων της Eurolife ERB σε συνεργασία με μεγάλους ιατρικούς οργανισμούς, όπως ο Όμιλος Euromedica, ο Όμιλος Εταιρειών Υγείας Βιοιατρική και ο Όμιλος Υγεία σας προσφέρουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε σημαντικές εξετάσεις, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, που περιλαμβάνονται στο πλήρες ετήσιο check-up. Έτσι, μπορείτε να παρέχετε την απαραίτητη φροντίδα στον εαυτό σας συστηματικά, χωρίς δεύτερη σκέψη. Μελετήστε τα και επιλέξτε βάσει των αναγκών σας!

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη