5 συχνές ερωτήσεις για τα αποταμιευτικά προγράμματα για τη σύνταξη

Σκέφτεστε πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή στη ζωή σας για να συνάψετε ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα για τη σύνταξη, ώστε να εξασφαλίσετε τις συνθήκες της καθημερινότητάς σας όταν θα αποχωρήσετε από την εργασία σας και έχετε απορίες; Τότε οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις σας αφορούν άμεσα.
mustika-pou-mas-didaskei-h-tzein-fonta-gia-thn-trith-hlikia

Σήμερα υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα που σας εξασφαλίζουν εγγυημένη σύνταξη για να συμπληρώσετε το εισόδημά σας την κατάλληλη στιγμή. Δείτε τις απαντήσεις που χρειάζεστε και επιλέξτε στη συνέχεια το κατάλληλο πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες και τα οικονομικά σας.

1. Πόσο συχνά μπορώ να πληρώνω το ασφαλιστήριό μου; Τα ασφαλιστικά προγράμματα για τη συνταξιοδότηση μπορείτε να τα πληρώνετε σε μηνιαία βάση, με ένα σταθερό ποσό, ωστόσο υπάρχουν και προγράμματα εφάπαξ καταβολής ασφαλίστρου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε εσείς να επιλέξετε ποιο ταιριάζει στις οικονομικές σας δυνατότητες.

2. Πώς μπορώ να πάρω τη σύνταξη μου; Τρείς με τέσσερεις μήνες (ο χρόνος ενημέρωσης ενδέχεται να είναι διαφορετικός σε κάθε ασφαλιστική εταιρεία) πριν από την λήξη του αποταμιευτικού σας προγράμματος, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστικής εταιρεία για να καθορίσετε αν την αποταμίευση σας θα την λάβετε με την μορφή μηνιαίας ή εφάπαξ καταβολής, καθώς και να σας καθοδηγήσουν σχετικά με τα απαιτούμενα έγγραφα και τις απαιτούμενες διαδικασίες στις οποίες θα πρέπει να προβείτε.  

3. Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να ασφαλιστώ; Ανάλογα με το πρόγραμμα και τις παροχές που θα επιλέξετε, ενδέχεται να  υπάρχουν και διαφορετικά όρια ηλικίας. Ενδεικτικά, μπορείτε να έχετε κατά νου ότι ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα μπορείτε να το αποκτήσετε από τα 18, ενώ το ανώτατο όριο για προγράμματα τακτικών καταβολών είναι και τα 60 έτη. Όμως, για αναλυτική πληροφόρηση πρέπει να απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο.

4. Σε ποια σημεία πρέπει να δώσω προσοχή σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα;Πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας αρχικά στο δικαίωμα εξαγοράς, μερική ή ολική, το οποίο σας δίνεται ανάλογα με τους ειδικούς όρους, που προβλέπονται στο κάθε πρόγραμμα και το αποκτάτε μετά από 1 έως 3 χρόνια.  Επίσης, πρέπει να προσέξετε τον πίνακα εξαγοράς, το εγγυημένο κεφάλαιο ή την εγγυημένη σύνταξη στη λήξη, του προγράμματος αλλά και τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου, ώστε να συμβαδίζει με την ηλικία σας. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η διάρκεια του προγράμματος, ώστε να σιγουρευτείτε ότι στη διάρκεια που έχετε επιλέξει τα χρήματά σας θα έχουν προλάβει να αποδώσουν.

5. Τι είναι το δικαίωμα της Υπαναχώρησης;Ουσιαστικά πρόκειται για το δικαίωμα που έχετε να διακόψετε τη σύμβαση ασφάλισής σας. Αυτό το δικαίωμα το έχετε ως αντισυμβαλλόμενος και ενεργοποιείται με μια επιστολή σας εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία που θα παραλάβετε στα χέρια σας το ασφαλιστήριο σας. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γνωρίζετε ότι θα σας επιστραφούν τα ήδη καταβληθέντα ασφάλιστρα, μετά την αφαίρεση του δικαιώματος συμβολαίου και των εξόδων που έχετε πραγματοποιήσει, όπως το κόστος ιατρικών εξετάσεων, οι προμήθειες, κλπ, εφόσον αυτά υφίστανται.  

Μάθετε περισσότερα για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα της Eurolife FFH και τις παροχές τους και αποφασίστε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα για να έχετε την κατάλληλη στιγμή ένα εξασφαλισμένο εισόδημα. Έτσι, η εξασφαλισμένη σύνταξη θα είναι εφικτός στόχος και όχι όνειρο θερινής νυκτός.

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη
Τι είναι FIRE Movement που υπόσχεται οικονομική ανεξαρτησία και άνετη σύνταξη;
Αποταμίευση

Τι είναι FIRE Movement που υπόσχεται οικονομική ανεξαρτησία και άνετη σύνταξη;

Το κίνημα FIRE είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό γιατί υπόσχεται οικονομική ανεξαρτησία και πρόωρη σύνταξη. Ποια είναι όμως η ουσία πίσω από αυτό το κίνημα και πώς μπορείς να το εκμεταλλευτείς για να προνοήσεις για την οικονομική σου ανεξαρτησία άμεσα, αλλά και στα χρόνια της σύνταξης;
Οικονομικά για νέα ζευγάρια
Αποταμίευση

Οικονομικά για νέα ζευγάρια

Μία μεγάλη πηγή προβλημάτων σε μία συγκατοίκηση ή σε έναν γάμο είναι τα οικονομικά και η διαχείρισή τους. Ωστόσο, με σωστή επικοινωνία και συνεργασία μπορούν τα δύο πορτοφόλια να γίνουν ένα, εξασφαλίζοντας την ευημερία στη σχέση.