Προγράμματα Ασφάλισης Κατοικίας

Εξασφαλίζουμε την ηρεμία σας, για να μπορείτε να απολαύσετε κάθε στιγμή σας

Προστατεύοντας αποτελεσματικά όσα έχουν τη μεγαλύτερη αξία

Η σημασία της ασφάλισης κατοικίας και η προστασία ενάντια στις φυσικές καταστροφές.
20211112_prostateuontas_apotelesmatika_osa_exoun_axia_eurolife

Η κατοικία είναι καταφύγιο και ο χώρος στον οποίο αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Όμως πολλά μπορούν να απειλήσουν την κατοικία και ένας παράγοντας που αυξάνει την ανησυχία μας ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι οι έντονες καιρικές συνθήκες και οι φυσικές καταστροφές.

 Όταν σκεφτείς τις φυσικές καταστροφές που μπορεί να συμβούν, πολλά περνούν από το μυαλό: από τη μία μπορεί να σκέφτεσαι ότι δεν είναι εύκολο να προστατευτείς από μια μεγάλη καταστροφή, έναν σεισμό, μια πυρκαγιά ή μια πλημμύρα. Ότι τελικά είναι θέμα τύχης, το πού βρίσκεται το σπίτι σου και αν θα υποστεί ζημιές αν συμβεί κάτι. Ή ότι έχεις κάνει τις απαραίτητες εργασίες για να ενισχύσεις το σπίτι σου όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ίσως να μην μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα προκύψει μια φυσική καταστροφή ή πόσο δυνατή μπορεί να είναι, αλλά σίγουρα μπορούμε να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την περιουσία μας μέσω της ασφάλισης.

Οι λιγότερο ασφαλισμένοι στην Ευρώπη

Η προνοητικότητα και η οργάνωση μπορούν να φέρουν σημαντική ηρεμία στην καθημερινή ζωή και την αντιμετώπιση των απρόοπτων. Παρότι δεν γίνεται πάντα να προβλεφθούν και να αποφευχθούν τα απρόοπτα, αν γνωρίζεις ότι θα αποζημιωθείς για ό,τι συμβεί, τότε φεύγει μεγάλο μέρος της ανησυχίας για την αβεβαιότητα του μέλλοντος.

Παρότι η Ελλάδα είναι η 6η χώρα παγκοσμίως σε σεισμούς και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών και των έντονων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι Έλληνες παραμένουν οι λιγότερο ασφαλισμένοι στην Ευρώπη.

Όμως τα κόστη που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των ζημιών από φυσικές καταστροφές είναι πολλές φορές τεράστια.

Ας θυμηθούμε ότι μόνο για την Κρήτη το κόστος των ασφαλισμένων ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή στις 10/11/20, εκτιμάται στα €20,8 εκατ. (στοιχεία της ΕΑΕΕ). Για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που πέρασε, σύμφωνα με την ΕΑΕΕ οι αποζημιώσεις της ασφαλιστικής αγοράς έφτασαν τα €38 εκατ. Και υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα από την επικαιρότητα, όπως οι πρόσφατοι σεισμοί σε Σάμο και Κρήτη, αλλά και οι καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις που αντιμετωπίζει όλο και πιο συχνά η χώρα μας.

Ποιος είναι ο ρόλος του κράτους στην αντιμετώπιση των ζημιών και στη στήριξη των πληγέντων; Ας δούμε τη διαδικασία των αποζημιώσεων σε περίπτωση ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Η κρατική πολιτική των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές

Η πολιτική των αποζημιώσεων από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών από το 2018. Οι αποζημιώσεις που ορίζονται σύμφωνα με το υπουργείο έχουν ως εξής:

  • 600 Ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για κάλυψη αναγκών (επιπλέον 600 Ευρώ σε πολύτεκνες οικογένειες και επιπλέον ενίσχυση 600 Ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες)
  • Οικονομική ενίσχυση έως 6000 Ευρώ κατά νοικοκυριό, για επισκευές ή αντικατάσταση οικοσκευής
  • Οικονομική ενίσχυση 4500 Ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων αυτών έχει αρκετά βήματα:

  1. Θα πρέπει να γίνει υποβολή αίτησης στο Δήμο εντός 1 μήνα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ιδιοκτησίας.
  2. Στη συνέχεια διενεργείται αυτοψία από 3μελή Επιτροπή και ο Δήμαρχος αποφασίζει για την τελική αναγνώριση των δικαιούχων. Ο Δήμος υποβάλει Αίτημα Επιχορήγησης στο ΥΠΕΣ εντός 6μήνου.
  3. Μόλις εγκριθούν οι αποζημιώσεις γίνεται πίστωση τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Βλέπουμε λοιπόν πως η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής είναι μια περίπλοκη και μακροχρόνια διαδικασία. Περνάνε αρκετοί μήνες μέχρι να καταβληθεί η αποζημίωση, καιρός κατά τον οποίο ο ιδιοκτήτης του σπιτιού πρέπει να αντιμετωπίσει τις ζημιές. Επιπλέον, τα χρήματα μπορεί να μην επαρκούν για να καλυφθούν όλες οι εργασίες που πρέπει να γίνουν, ανάλογα με την έκταση των ζημιών.

Για να δώσουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα, ως αποτέλεσμα των αργών γραφειοκρατικών διαδικασιών, αίτηση υπεύθυνης δήλωσης για επιδότηση προσωρινής στέγασης μετά την πυρκαγιά στη Φωκίδα των Αύγουστο του 2021, έγινε δεκτή στις 4 Νοεμβρίου, μετά από 75 ημέρες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο είναι να υπάρχει ένα ακόμα επίπεδο προστασίας για την κατοικία.

Τι όφελος σου προσφέρει η ασφάλεια σπιτιού

Στην περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο, η ασφάλεια σπιτιού παρέχει πολλά πλεονεκτήματα. Το κυριότερο είναι ότι θα είναι προσαρμοσμένη στις δικές σου ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του σπιτιού σου.

Στο πλαίσιο των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού, ας δούμε στην πράξη πώς χρησίμευσε η ασφάλεια στους πληγέντες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurolife FFH, στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές (νομοί Αρκαδίας, Αττικής, Δωδεκανήσων, Εύβοιας και Λακωνίας) οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε κατοικίες άγγιξαν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Συνολικά καταγράφηκαν 778 ζημιές από τις οποίες οι 742 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €38,3 εκατ.) και 36 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση περίπου €200.000) (στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών).

Σε σχέση με την έκταση των περιοχών που επλήγησαν, μπορούμε να δούμε ότι τα παραπάνω νούμερα δείχνουν χαμηλό επίπεδο ασφαλισιμότητας. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που οι ιδιοκτήτες διστάζουν να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, βλέπουμε ότι με ένα σχετικά χαμηλό ασφάλιστρο (μέση ετήσια τιμή €210, στοιχεία Eurolife FFH) θα μπορούσαν να είχαν λάβει αμεσότερη αποζημίωση που θα τους επέτρεπε να στηρίξουν τις περιουσίες τους μετά την καταστροφή.

Η Eurolife FFH σε βοηθά να προστατεύσεις όσα έχουν αξία

Τα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας έχουν αναδείξει τη σημασία που έχει η ασφάλιση περιουσίας, ως ο τρόπος για να προστατεύουμε όσα έχουν αξία για εμάς. Το σπίτι μας είναι ο χώρος που σχετίζεται άμεσα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τις αναμνήσεις μας, ενώ είναι συνδεδεμένο με στιγμές που θέλουμε να κρατήσουμε για πάντα.

Για το λόγο αυτό, η Eurolife FFH προχωρά σε μια πρωτοβουλία που θα δώσει κίνητρο σε ακόμα περισσότερους Έλληνες να ασφαλίσουν το σπίτι τους, ώστε να είναι προστατευμένοι και να μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους.

Για την Eurolife FFH, κάθε σπίτι έχει πολύ μεγάλη αξία, γι’ αυτό και προσφέρει τέσσερις μήνες δωρεάν» στα προγράμματά της για ασφάλιση κατοικίας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά νέα συμβόλαια με έναρξη από τις 5 Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ανεξαρτήτως συχνότητας πληρωμής. Η ισχύς της είναι για το πρώτο έτος του συμβολαίου, ενώ εφαρμόζεται στο σύνολο των καλύψεων και μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες εκπτώσεις που παρέχει η εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Έστω ότι θέλεις να ασφαλίσεις ένα σπίτι:

  • Που βρίσκεται στην Αττική
  • Είναι 90 τ.μ., κατασκευασμένο το 2008
  • Και το περιεχόμενό του έχει αξία €20.000

...με ένα πρόγραμμα κάλυψης κτιρίου και περιεχομένου όπως είναι το Multihome Ευέλικτο, το κόστος ανέρχεται στα 115 ευρώ/ χρόνο (με κάλυψη για καιρικά φαινόμενα και σεισμό).

Με τον τρόπο αυτό, η Eurolife FFH προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο και σημαντικό όφελος σε εκείνους που επιλέγουν ένα πρόγραμμά της για να προστατεύσουν το σπίτι τους, δίνοντας έτσι το  κίνητρο σε ακόμα περισσότερους Έλληνες να ασφαλίσουν το σπίτι τους.

Κι αν έχεις ή πρόκειται να αποκτήσεις και αυτοκίνητο ασφαλισμένο στην Eurolife FFH, τότε μπορείς να επωφεληθείς από τη συνδυαστική προσφορά και να αποκτήσεις επιπλέον έκπτωση 5%.

Προστάτεψε την περιουσία σου και επωφελήσου διπλά. Δες εδώ

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας