Προγράμματα Ασφάλισης Κατοικίας

Για εμάς κάθε σπίτι έχει πολύ μεγάλη αξία

8 σημαντικοί λόγοι για να αποκτήσεις ασφάλεια σπιτιού

Τα προνόμια της ασφάλισης κατοικίας
asfaleia katoikias - eurolife blog header - woman at home with a dog

Το σπίτι είναι από τα βασικότερα στοιχεία για τη διαβίωση όλων μας. Δε στεγάζει μόνο την οικογένεια και τα αντικείμενα, αλλά και τις αναμνήσεις που αποκτάς μέσα σε αυτό. Άρα είναι ένας χώρος που θέλεις να προστατέψεις από τα απρόοπτα.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι στην Ελλάδα μας ενδιαφέρει αρκετά το σπίτι μας, το περιεχόμενό του και οι άνθρωποι που ζουν μέσα σε αυτό. Αυτό φαίνεται και από σχετικές έρευνες που αναφέρουν ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ανέρχεται τα τελευταία χρόνια στο 72,8%, νούμερο το οποίο είναι πάνω από τον μέσο όρο 69% της ΕΕ.

Παρόλο, λοιπόν, που μας νοιάζει τόσο πολύ να έχουμε το σπίτι μας και να το χαιρόμαστε όσο γίνεται περισσότερο, είναι λίγο παράξενο ότι το ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών δεν ξεπερνάει το 15,2%. Κι ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η χώρα μας είναι γενικά σεισμογενής και, τα τελευταία χρόνια, πλήττεται επιπλέον από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ας δούμε, αρχικά, μερικούς μύθους για την ασφάλιση σπιτιού, και μετά θα μιλήσουμε για τους 8 λόγους, για τους οποίους αξίζει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να ασφαλίσεις το σπίτι σου και το περιεχόμενό του.

Μύθοι για την ασφάλεια σπιτιού

Μύθος #1: Η ασφάλεια σπιτιού κοστίζει πολύ

Για κάτι τόσο σημαντικό, είναι λογικό να σκέφτεσαι ότι θα κοστίζει πολύ. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι ένα πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας μπορεί να στοιχίσει λιγότερο από την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου. Επιπλέον, τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας είναι ευέλικτα και προσφέρουν διαφορετικές καλύψεις ανάλογα με τις ανάγκες του δικού σου σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορείς με €124 τον χρόνο* να ασφαλίσεις το κτίριο, με επιπλέον κάλυψη για καιρικά φαινόμενα με το πρόγραμμα My Home First Ευέλικτο.

*Η τιμή αυτή έχει υπολογιστεί για σπίτι στα Νότια Προάστια, 75τμ, του 2006, με ασφαλισμένο κεφάλαιο για κτήριο €120.000.

Μύθος #2: Αντί για ασφάλεια σπιτιού, μπορώ να βάλω χρήματα στην άκρη

Η αποταμίευση είναι πάντα καλή. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει εδώ. Μπορεί, όμως, να σκέφτεσαι πως αντί για ασφάλεια είναι καλύτερο να βάζεις χρήματα στην άκρη και να έχεις οικονομίες για μια ώρα ανάγκης ή αν προκύψει κάποια βλάβη ή ζημιά στο σπίτι.

Όμως, δεν μπορείς ποτέ να γνωρίζεις τι θα συμβεί, ούτε το μέγεθος της ζημιάς. Και τότε μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος με ένα πολύ μεγαλύτερο και άμεσο έξοδο, που ξεπερνά το ποσό που έχεις αποταμιεύσει. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να έχεις εξασφαλίσει ότι ένα απρόοπτο δε θα γίνει λόγος να ξοδέψεις όλες σου τις οικονομίες για την αποκατάσταση μιας ζημιάς στο σπίτι σου.

Δες παρακάτω μερικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να ασφαλίσεις το σπίτι σου που μπορεί να μην είχες σκεφτεί.

7+2 λόγοι για να ασφαλίσεις το σπίτι σου

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποκτήσεις ασφάλεια κατοικίας. Πρώτος και καλύτερος είναι η ηρεμία σου ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Ας δούμε, όμως, και μερικούς πιο συγκεκριμένους λόγους που έχουν ιδιαίτερη σημασία, ειδικά για τη χώρα μας.

1. Υψηλή σεισμική δραστηριότητα

Στην Ελλάδα (όπως και στις γειτονικές μας χώρες, Ιταλία και Τουρκία) συμβαίνουν πολύ συχνά σεισμοί. Σύμφωνα με έρευνες από γεωλογικά ινστιτούτα, στην Ελλάδα σημειώνονται περίπου 14 σεισμοί μεγέθους 5 ή περισσότερων βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, κάθε χρόνο!

Καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα γίνει σεισμός και τι ένταση θα έχει, η ασφάλεια σπιτιού είναι απαραίτητη. Μπορείς να ασφαλίσεις είτε μόνο το κτίσμα ή μόνο το περιεχόμενο, ή και τα δύο μαζί. Έτσι θα μπορείς να αποζημιωθείς για υλικές ζημιές που μπορεί να προκύψουν λόγω ενός σεισμού.

2. Κλιματική αλλαγή

Στον 21ο αιώνα τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε συχνότητα και σε ένταση. Για παράδειγμα οι εκτεταμένες χιονοπτώσεις, καταιγίδες και πλημμύρες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε ένα σπίτι. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ανθεκτικότητας στις Φυσικές Καταστροφές του Swiss Re Institute, το 97% των Ελλήνων δεν έχει ασφάλεια σπιτιού απέναντι στις φυσικές καταστροφές (75% σε παγκόσμιο επίπεδο).

3. Πυρκαγιές

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούσαν διαχρονικά πρόβλημα στη χώρα μας, αλλά τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο πολύ. Παρότι οι πυρκαγιές μπορεί να ξεκινούν από το δάσος ή το βουνό, βλέπουμε ότι συχνά μπορεί να απειλήσουν και κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας καταστροφές. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 έφτασαν τα 49 εκατομμύρια ευρώ.

4. Θραύση σωληνώσεων

Μια θραύση σωληνώσεων ή διαρροή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και κοστοβόρες ζημιές. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει από έντονες βροχοπτώσεις που φράζουν φρεάτια ή υδρορροές, από το πάγωμα του νερού στους σωλήνες σε περιόδους παγετού, ή ακόμα και από κακοτεχνίες στην εγκατάσταση συσκευών ή σε υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Αν η ζημιά δεν οφείλεται σε παλαιότητα και κακή συντήρηση, μπορείς να αποζημιωθείς για τις φθορές που θα προκληθούν.

5. Αστική ευθύνη

Αν από ζημιά στο δικό σου σπίτι προκύψει ζημιά και στο γειτονικό (για παράδειγμα από θραύση σωληνώσεων, όπως αναφέραμε παραπάνω), η πρόσθετη κάλυψη της αστικής ευθύνης σε προστατεύει. Έτσι αν προκύψει κάποια οικονομική απαίτηση για επισκευή ή αποζημίωση σε τρίτους, το ασφαλιστήριο πρόγραμμά σου σε καλύπτει και για αυτό.

6. Ασφάλεια προσωπικών αντικειμένων

Το σπίτι δεν είναι μόνο οι τοίχοι και τα πορτοπαράθυρα, αλλά έχει μεγάλη σημασία και το περιεχόμενό του. Μπορείς να ασφαλίσεις οικιακές και ηλεκτρικές συσκευές, προσωπικά σου αντικείμενα, ρούχα, σερβίτσια, και άλλα. Καθώς η αξία αυτών των αντικειμένων μπορεί να είναι δύσκολο να αποτιμηθεί, εδώ σε βοηθά η ασφάλιση περιεχομένου σε Α’ κίνδυνο. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού και την ασφάλιση σε Α’ κίνδυνο στο αντίστοιχο άρθρο μας.

Επιπροσθέτως, μπορείς να βρεις πολύ οικονομικές λύσεις για την ασφάλιση του περιεχομένου του σπιτιού σου. Για παράδειγμα, με το πρόγραμμα Sweet Home Content μπορείς να ασφαλίσεις το περιεχόμενο της κύριας κατοικίας σου μόλις από €35 το χρόνο και το περιεχόμενο της εξοχική κατοικίας σου από €45 το χρόνο.

7. Τεχνική βοήθεια

Αν συμβεί κάποια ζημιά, το πρόγραμμα ασφάλισης περιλαμβάνει υπηρεσία τεχνικής βοήθειας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πιο συγκεκριμένα, στην Eurolife FFH υπάρχουν οι υπηρεσίες επισκευής ζημιών Eurolife FFH Repair και Άμεσης Επέμβασης είτε ως βασική κάλυψη είτε ως προαιρετική (ανάλογα το πρόγραμμα και τον Νομό).

Bonus 1: Προνόμια από συνδυασμό συμβολαίων

Η ασφάλεια σπιτιού δεν είναι υποχρεωτική από τον νόμο, η ασφάλεια αυτοκινήτου όμως είναι. Αν έχεις ήδη ασφάλεια αυτοκινήτου στην Eurolife FFH μπορείς να επωφεληθείς από συνδυαστική έκπτωση αν κάνεις ασφαλιστήριο συμβόλαιο και για το σπίτι σου με το πρόγραμμα συνδυαστικών εκπτώσεων EurolifeSYN+.

Bonus 2: Μείωση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Εάν ασφαλίσεις την κατοικία για την οποία φορολογείσαι για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες, μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 10% του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ολοκληρωμένη προστασία με ασφάλιση κατοικίας από τη Eurolife FFH

Τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Eurolife FFH προσφέρουν μεγάλη ποικιλία καλύψεων, για να τα προσαρμόσεις στις ανάγκες του δικού σου σπιτιού και της δικής σου οικογένειας. Πέρα από τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, μέσω των προγραμμάτων αυτών μπορείς να έχεις τη σιγουριά πως ό,τι κι αν προκύψει θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα προγράμματα:

  • My Home First Ευέλικτο: κάλυψη για σεισμό, υλικές ζημιές, κλοπή και φθορές λόγω διάρρηξης.
  • My Home First Ολοκληρωμένο: κάλυψη για υλικές ζημιές, κλοπή και φθορές λόγω διάρρηξης, αστική ευθύνη προς τρίτους από πυρκαγιά ή έκρηξη, υπηρεσία επισκευής ζημιών Eurolife FFH Repair
  • Sweet Home Content: πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου από μόλις €35 τον χρόνο, που προσαρμόζεται στις ανάγκες σου

Είτε μιλάμε για την κύρια κατοικία, το εξοχικό σου, ή ακόμα και το σπίτι που μπορεί να νοικιάζεις, η σιγουριά και η προστασία του σπιτιού είναι υψίστης σημασίας. Με λίγο σχεδιασμό στο οικογενειακό σας budget, μπορείς να συμπεριλάβεις την καλύτερη ασφάλεια σπιτιού και περιεχομένου και, έτσι, να ξέρεις ότι έχεις φροντίσει για όλα όσα έχουν αξία για σας, μέσω της Eurolife FFH.

Προγράμματα ασφάλειας σπιτιού

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας