Μάθε τα μυστικά της οικονομικής ευεξίας και πάρε τον έλεγχο των οικονομικών σου

Πώς να βελτιώσεις τη σχέση σου με τα χρήματα και να αποκτήσεις σιγουριά για το μέλλον

Τα χρήματα μπορούν να είναι μια μεγάλη πηγή άγχους και ανησυχίας στη καθημερινή ζωή. Λογαριασμοί, έξοδα, μικρές και μεγάλες ανάγκες της καθημερινότητας που πρέπει να καλυφθούν κι εσύ αισθάνεσαι ότι πάντα τρέχεις να τα προλάβεις χωρίς να μπορείς να πάρεις ανάσα.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Η σχέση σου με τα χρήματα και τα οικονομικά είναι κάτι με το οποίο θα ασχολείσαι για όλη σου τη ζωή, είτε για σένα είτε για την οικογένειά σου. Για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να δημιουργήσεις θετικές συνήθειες και να οργανώσεις τα οικονομικά σου για να μπορείς να αντιμετωπίσεις τα απρόοπτα και να έχεις σιγουριά.

Με τα έξοδα να τρέχουν, μπορεί η αποταμίευση και ο προγραμματισμός να σου φαίνονται βουνό, αλλά δεν είναι κάτι άπιαστο. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε στη χώρα μας αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων παρότι ήταν μια περίοδος ιδιαίτερα μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας. Υπάρχουν κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις οικονομική ευεξία και σιγουριά για το μέλλον. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι η οικονομική ευεξία;

Η οικονομική ευεξία αναφέρεται στη σχέση που έχεις με τα χρήματα στην καθημερινότητά σου. Αν έχεις οικονομική ευεξία σημαίνει ότι έχεις καλή σχέση με τα χρήματα και είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις απρόοπτα όπως απρογραμμάτιστα έξοδα που μπορεί να προκύψουν αναπάντεχα. Παράλληλα, έχεις τη δυνατότητα να προγραμματίσεις μελλοντικά έξοδα και να  να αποταμιεύσεις χρήματα για να πετύχεις οικονομικούς στόχους. Αντίθετα, αν δεν υπάρχει οικονομική ευεξία, βρίσκεσαι σε μια μόνιμη κατάσταση άγχους σε σχέση με τα χρήματα, χωρίς τη σιγουριά ότι αν συμβεί κάτι απρόοπτο θα μπορέσεις εύκολα να ανταπεξέλθεις.

Αν όλα αυτά σου ακούγονται μη-ρεαλιστικά όταν τρέχεις να προλάβεις τα καθημερινά έξοδα και να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου, θα θέλαμε να σου αλλάξουμε γνώμη.

Τι μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις οικονομική ευεξία;

Υπάρχουν βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να αποκτήσεις μια υγιή σχέση με τα χρήματα και να αρχίσεις να αποταμιεύεις με επιτυχία. Ας δουμε τους 3 βασικούς πυλώνες της οικονομικής ισορροπίας. 

1. Διαχειρίσου τα οικονομικά σου

Αν δεν γνωρίζεις ακριβώς πώς ξοδεύεις τα χρήματά σου, είναι δύσκολο να τα διαχειριστείς. Έτσι, το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα που μπορεις να κάνεις είναι να παρακολουθείς ακόμα και τα πιο μικρά έξοδα για να μπορείς να αναγνωρίσεις και - αν χρειαστεί- να αλλάξεις τις συνήθειές σου προς το καλύτερο. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα και ο περισσότερος κόσμος δεν το κάνει. Αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Δες πώς μπορείς να το καταφέρεις:

  • Παρακολούθησε και κατάγραψε ακριβώς πού ξοδεύεις τα χρήματά σου σε μηνιαία βάση. Για παράδειγμα, πόσα χρήματα χαλάς για καφέ και φαγητό απ’ έξω, τι μικρά και μεγάλα πάγια έξοδα έχεις και τι αυθόρμητες αγορές κάνεις που ίσως να μην χρειάζεσαι. Αν χρησιμοποιείς χρεωστική κάρτα της Eurobank για τις αγορές σου, μπορείς να παρακολουθείς τι ξοδεύεις μέσω της ενότητας ανάλυσης δαπανών στο e-banking της τράπεζας.
  • Όταν θα έχεις μια καλή εικόνα των μηνιαίων σου εξόδων, μπορείς να ορίσεις έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό και να προσπαθήσεις να μην τον υπερβαίνεις. Έτσι θα περιορίσεις τα άσκοπα έξοδα και θα μπορείς καλύτερα να αξιολογήσεις πόσα χρήματα σου μένουν για να διαθέσεις για αποταμίευση ή για μελλοντικούς στόχους. Για παράδειγμα, αν βλέπεις ότι ξοδεύεις παραπάνω χρήματα από όσο θέλεις στο σουπερμάρκετ, μπορείς να κάνεις συνειδητή προσπάθεια να μειώσεις τις δαπάνες σου και να εξοικονομήσεις χρήματα ψωνίζοντας έξυπνα.
  • Τώρα που έχεις βάλει μια τάξη στα οικονομικά σου μπορείς να βάλεις στόχο να δημιουργήσεις ένα κεφάλαιο για να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου και να καλύψεις για παράδειγμα ένα ταξίδι, ένα σεμινάριο ή κάποια σημαντική αγορά.

2. Καθόρισε μελλοντικούς οικονομικούς στόχους

Η αποταμίευση προσφέρει μεγάλη σιγουριά για το μέλλον αλλά είναι δύσκολο να βρει κανείς κίνητρο να το κάνει με τις πιέσεις της καθημερινής ζωής. Αν την καθορίσεις με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους είναι πιο εύκολο να τη συνδέσεις με την καθημερινή ζωή και να δεις τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει.

Για παράδειγμα, ένας βραχυπρόθεσμος στόχος μπορεί να είναι μια ανακαίνιση του σπιτιού σου ή η αγορά ενός αυτοκινήτου. Από την άλλη, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μπορεί να φαίνονται πιο άπιαστοι αλλά με σωστό προγραμματισμό μπορείς να τους φτάσεις: για παράδειγμα τη δημιουργία ενός κεφαλαίου για τις σπουδές του παιδιού σου ή την συμπλήρωση της σύνταξης που θα λάβεις για να έχεις μια πιο άνετη ζωή όταν δεν θα εργάζεσαι.

3. Προστάτευσε τον εαυτό σου και την οικογένειά σου από το ρίσκο

Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ένα μικρό έξοδο στο παρόν μπορει να αποτρέψει κάποιο μεγαλύτερο και πιο δύσκολο στο μέλλον. Παρότι είναι αδύνατον να προβλέψεις όλα τα απρόοπτα που μπορεί να σου φέρει το μέλλον, έχεις τρόπους να προστατεύσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για αυτόν τον πυλώνα είναι η υγεία. Με έγκαιρο προγραμματισμό και εντάσσοντας ένα ασφαλιστήριο πρόγραμμα στον οικογενειακό σου προϋπολογισμό, μπορείς να έχεις τη σιγουριά ότι θα έχεις την κάλυψη που χρειάζεσαι ό,τι και αν προκύψει.

Πώς τα Ασφαλιστικά Προγράμματα Υγείας της Eurobank Στηρίζουν την Οικονομική σου Ευεξία

Η Eurobank σου προσφέρει τη δυνατότητα να έχεις τον οικονομικό σου προγραμματισμό σε ένα σημείο, παρέχοντας τραπεζικές αλλά και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Στον τομέα της υγείας ειδικά, η τράπεζα προσφέρει μια σειρά ασφαλιστικών προγραμμάτων που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και που έχουν σκοπό να προσφέρουν ολοκληρωμένη κάλυψη ενάντια σε κάθε απρόοπτο.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη

Ξεκινώντας από το κομμάτι της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το πρόγραμμα Εξασφαλίζω πρόληψη προσφέρει απεριόριστες διαγνωστικές εξετάσεις, επισκέψεις σε γιατρούς και check-up, δωρεάν ή με μικρό κόστος. Το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της οικογένειάς σου και προσφέρει εκπτώσεις σε υπηρεσίες που συχνά δεν καλύπτονται από τη Δημόσια Υγεία όπως οδοντιάτρους, οφθαλμιάτρους και φυσικοθεραπευτές.

  • Ενδεικτικό κόστος: 49€/χρόνο για ένα άτομο ή 99€/χρόνο για οικογένεια έως 6 μέλη

Νοσοκομειακή περίθαλψη

Υπάρχουν δύο προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης για να μπορείς να επιλέξεις το κατάλληλο με βάση τις ανάγκες σου.

Το πρόγραμμα Εξασφαλίζω περίθαλψη για όλους καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας δικής σου ή του παιδιού σου σε ευρύ δίκτυο συμβεβλημένων νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ περιλαμβάνει δωρεάν check-up κάθε χρόνο και επιδόματα.

  • Ενδεικτικό κόστος: ανάλογα την ηλικία του ασφαλισμένου και άλλους παράγοντες, το κόστος διαμορφώνεται από 20€/μήνα για τον κύριο ασφαλισμένο και από 18€/μήνα για το παιδί

Το πρόγραμμα Υγεία πάνω απ’ όλα καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος ενώ προσφέρει και επείγουσα ιατρική βοήθεια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παροχές πρωτοβάθμιας περίθαλψης όπως check-up, διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις σε συνεργασία με τον Όμιλο Βιοϊατρική.

Όλα τα προγράμματα παρέχουν 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη για ό,τι και αν συμβεί ενώ συμμετέχουν και στο πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή της Eurobank. Έτσι μπορείς να πάρεις πίσω το 2% της αξίας των ασφαλίστρων με χρήση πιστωτικής κάρτας της τράπεζας.

Η οικονομική ευεξία δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο. Μπορείς να την αποκτήσεις ανεξάρτητα από την οικονομική σου κατάσταση, αρκεί να δεσμευτείς στον προγραμματισμό και να δώσεις προτεραιότητα στους σημαντικούς στόχους. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα για να πάρεις τον έλεγχο των οικονομικών σου μπορείς να δεις ακριβώς τι κινήσεις πρέπει να κάνεις για να καλύψεις τις ανάγκες σου και εκείνες της οικογένειάς σου, σε συνδυασμό με μακροχρόνια αποταμίευση. Έτσι θα μπορέσεις να βάλεις τα οικονομικά σου σε μια σειρά και να απολαύσεις μια πιο σταθερή, υγιή, ευτυχισμένη και εξασφαλισμένη ζωή.

 

Κάνεις το καλύτερο για την υγεία σου. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς, στην Eurobank και Eurolife FFH, για εσένα.

Με τα προγράμματα ασφάλεια υγείας «Εξασφαλίζω περίθαλψη για όλους»  και «Υγεία Πάνω από όλα» εξασφαλίζεις νοσοκομειακή περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις για εσένα και το παιδί σου.