Διασφάλισε την υγεία σου με τη δύναμη της πρόληψης

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας συμβάλλει στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας

Συχνά ακούμε για τη σημασία της πρόληψης σε ζητήματα υγείας. Είναι σίγουρα πιο καλό να ανακαλύπτουμε ένα πιθανό πρόβλημα στην αρχή του (ίσως και πριν ακόμα εμφανίσει συμπτώματα) για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, αλλά και με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους.

Όμως η πραγματικότητα στη χώρα μας είναι ότι δεν δίνουμε αρκετή έμφαση στην πρόληψη και τα στατιστικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν: σύμφωνα με τη Eurostat, το 61% των Ελλήνων δεν επισκέφθηκαν Γενικό Γιατρό ή δεν έκαναν τσεκ-απ σε περίοδο 12 μηνών. Συγκριτικά, τα αντίστοιχα στοιχεία συνολικά για την Ευρώπη αγγίζουν το 24% (στοιχεία 2017).

Για κανέναν δεν είναι ευχάριστο ένα ιατρικό περιβάλλον, είτε είναι νοσοκομείο, διαγνωστικό κέντρο ή ιατρείο, καθώς μπορεί να φέρει αρνητικούς συνειρμούς και αναμνήσεις. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να αποφεύγει την πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή τις διαγνωστικές εξετάσεις και επισκέψεις ρουτίνας όταν δεν υπάρχει κάποιο εμφανές σύμπτωμα ή επείγον περιστατικό. Οι πιο σημαντικοί είναι ο χρόνος και το κόστος.

Από τη μία, ενώ δίνεται η δυνατότητα για δωρεάν εξετάσεις στις δημόσιες δομές υγείας, πολλές φορές υπάρχει ταλαιπωρία ή μεγάλες καθυστερήσεις στα διαθέσιμα ραντεβού. Από την άλλη, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα τα πράγματα κινούνται πιο γρήγορα, αλλά το κόστος ενός γενικού τσεκ-απ μπορεί να είναι απαγορευτικό για τις περισσότερες οικογένειες. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι να παραμελείται αυτός ο σημαντικός παράγοντας της υγείας.

Η σημασία της πρόληψης για την υγεία μας

Η δύναμη της πρόληψης είναι αδιαμφισβήτητη. Σίγουρα θα έχεις ακούσει στο περιβάλλον σου για ξαφνικές επεμβάσεις και αιφνίδιες διαγνώσεις, που ο ασθενής θα μπορούσε να είχε αποφύγει αν είχε κάνει ένα απλό ετήσιο τσεκ-απ. Ένα πολύ κοινό παράδειγμα είναι ο καρκίνος με τις πολλές μορφές του, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν διαγνωστεί έγκαιρα. Επίσης, υπολογίζεται ότι 1/3 των καρκίνων που σημειώνονται θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με επαρκή ενημέρωση του κοινού και αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, ενώ η θνητότητα από διάφορες μορφές καρκίνου έχει μειωθεί αρκετά στις ανεπτυγμένες κοινωνίες χάρη στις εξελίξεις στις διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες.  Στη χώρα μας όμως, μόνο 35% των περιστατικών καρκίνου έχουν διαγνωστεί στο πλαίσιο προ-συμπτωματικού ελέγχου ρουτίνας.

Μια πιο συγκεκριμένη περίπτωση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους είτε είναι ασθενείς είτε συγγενείς είναι ο καρκίνος του μαστού. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα κάθε χρόνο αναφέρονται 6.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 1 στις 8 γυναίκες θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής, είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση. Αυτό που συστήνεται στις γυναίκες είναι οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι, ανάλογα με την ηλικία τους, ξεκινώντας από την αυτοεξέταση και συνεχίζοντας με την ψηλάφηση από γιατρό, την μαστογραφία και το υπερηχογράφημα.

Τέλος, ένα άλλο σημαντικό παράδειγμα ειδικά όσο μεγαλώνουμε, είναι οι αιματολογικές εξετάσεις και τα τσεκ-απ. Αν στο πλαίσιο τακτικού διαγνωστικού ελέγχου παρατηρήσει κανείς ότι έχει αυξημένες τιμές π.χ. χοληστερίνης ή ζάχαρου, θα ξέρει να τις παρακολουθεί πριν βγουν εκτός ελέγχου. Επίσης, μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του και να ρυθμίσει τις τιμές με αλλαγή τρόπου ζωής ή φαρμακευτική αγωγή προλαμβάνοντας την εμφάνιση συμπτωμάτων και παθήσεων.

Βλέπουμε λοιπόν την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης σε πολλές παθήσεις και στάδια της ζωής ενός ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, προτείνεται να δίνουμε βάρος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στον προγραμματισμό τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων και τσεκ-απ, σύμφωνα με την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό.

Έγκαιρη διάγνωση με τη βοήθεια εξωνοσοκομειακών προγραμμάτων

Με τη χρήση ενός εξωνοσοκομειακού προγράμματος, μπορείς να επωφεληθείς από άριστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να κάνεις τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις σε αξιόπιστα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία.

Το πρόγραμμα ασφάλειας υγείας Εξασφαλίζω πρόληψη της Eurolife FFH προσφέρει σημαντικές καλύψεις και παροχές που σχετίζονται με την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

  • Απεριόριστες διαγνωστικές εξετάσεις: στα εξωτερικά ιατρεία διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων, δωρεάν με παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ή σε προνομιακές τιμές.
  • Απεριόριστες ιατρικές επισκέψεις: με μικρό κόστος έχεις πρόσβαση στα εξωτερικά ιατρεία των συμβεβλημένων κλινικών, διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων αλλά και σε συμβεβλημένα ιδιωτικά ιατρεία.
  • Δωρεάν ετήσιος προληπτικός έλεγχος (check-up): μία φορά το χρόνο έχεις δωρεάν αιματολογικό, οφθαλμολογικό και οδοντιατρικό έλεγχο στα εξωτερικά ιατρεία των διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων.

Το κόστος του προγράμματος φτάνει τα 99€ το χρόνο για μια οικογένεια με έως 6 μέλη ή τα 49€ το χρόνο για έναν ασφαλισμένο και σου δίνει τη δυνατότητα επιπλέον κέρδους μέσω του προγράμματος επιβράβευσης €πιστροφή (2% της αξίας των ασφαλίστρων).

Με ένα μικρό σχετικά ετήσιο κόστος που μπορεί να ενταχθεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό, μπορείς να έχεις καλύτερο έλεγχο της υγείας σου (και των μελών της οικογένειάς σου). Με την εύκολη και οικονομική πρόσβαση σε τακτικούς ελέγχους και διαγνωστικές εξετάσεις είναι πολύ πιο εύκολο να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αναστάτωση.

 

Κάνεις το καλύτερο για την υγεία σου. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς, στην Eurobank και Eurolife FFH, για εσένα.

Με τα προγράμματα ασφάλεια υγείας «Εξασφαλίζω περίθαλψη για όλους»  και «Υγεία Πάνω από όλα» εξασφαλίζεις νοσοκομειακή περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις για εσένα και το παιδί σου.