Πώς εξασφαλίζουμε την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου το χειμώνα;

Ο χειμώνας έρχεται. Ας ετοιμαστούμε να τον προϋπαντήσουμε με το αυτοκίνητό μας έτοιμο και ασφαλές να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες αυτής της εποχής.

Κάθε εποχή προσφέρει μια διαφορετική αίσθηση στην οδηγική εμπειρία. Αλλά ομολογουμένως η πιο δύσκολη και επικίνδυνη σε ό,τι αφορά την οδήγηση είναι ο χειμώνας. Οι συχνές βροχές που κάνουν τους δρόμους να γλιστράνε σαν πίστες πατινάζ και γεμίζουν τις λακούβες κάνοντάς τες έτσι αόρατες στο γυμνό μάτι, ο πάγος τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, η ομίχλη εκεί που δεν την περιμένεις, αλλά και το κρύο που επηρεάζει κάποια μέρη των οχημάτων, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να είμαστε πολύ πιο προνοητικοί και προσεκτικοί τους χειμερινούς μήνες. Ο καλύτερος και πιο σίγουρος τρόπος να προλάβει κανείς όλα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το χειμώνα στο δρόμο είναι να έχει ελέγξει και προετοιμάσει κατάλληλα το αυτοκίνητό του. 

Η πιο ωραία ώρα (για να κάνουμε ένα σέρβις στο αυτοκίνητο) είναι ΤΩΡΑ!

Όχι ότι υπάρχει «καλή» εποχή να μείνεις ξαφνικά στη μέση της περιφερειακής του Καρέα, αλλά σίγουρα ο χειμώνας είναι μια «κακή» εποχή να σου συμβεί. Γι’ αυτό καλό είναι να προγραμματίσετε ένα σχολαστικό σέρβις προκειμένου ειδικευμένος τεχνικός να ελέγξει όλα τα μηχανικά μέρη για διαρροές, φθορές και τυχόν προβλήματα.

Ειδικότερα, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθούν:

Η μπαταρία. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην μπαταρία, κυρίως εάν είναι παλιά. Ελέγξτε την τάση (Volt), το σύστημα φόρτισης και αντικαταστήστε την ολόκληρη εάν έχει φθορές.
Το ψυγείο. Βεβαιωθείτε ότι έχει όσο υγρό χρειάζεται και συμπληρώστε εάν χρειάζεται (και μην ξεχνάτε να έχετε πάντα έξτρα υγρό στο πορτμπαγκάζ). Εάν ζείτε ή πρόκειται να ταξιδέψετε σε περιοχές όπου η θερμοκρασία πέφτει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, είναι σκόπιμο να προμηθευτείτε ειδικό υγρό για την ψύξη του κινητήρα που ενδείκνυται για αυτές τις θερμοκρασίες. 
Οι υαλοκαθαριστήρες: Συχνά, τα λάστιχα που έρχονται σε επαφή με το τζάμι προκειμένου να καθαριστεί, καίγονται από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και χρειάζεται να τα αντικαταστήσετε (ή να αντικαταστήσετε ολόκληρο το βραχίονα). Προτιμήστε ειδικούς υαλοκαθαριστήρες για το χιόνι και τον πάγο εάν κινήστε σε ορεινές περιοχές. Τέλος, μην ξεχάσετε να γεμίσετε με νερό το δοχείο με το οποίο πλένετε το παρμπρίζ και να έχετε πάντα έξτρα νερό στο πορτμπαγκάζ. Μην ξεχνάτε ότι για να νιώθετε ασφαλής όταν οδηγείτε υπό άσχημες καιρικές συνθήκες είναι σημαντικό να διαθέτετε την καλύτερη δυνατή ορατότητα.
Τα ελαστικά: Εάν σκοπεύετε να αντικαταστήσετε τα ελαστικά με άλλα ειδικά για το χειμώνα και την οδήγηση σε χιόνια, κάντε το πριν αρχίσουν οι μεγάλες κακοκαιρίες. Εάν κινήστε σε περιοχές της χώρας με πιο ήπιες καιρικές συνθήκες, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχουν φθορές και έχουν τη σωστή πίεση αέρα (σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή που αναγράφονται στο βιβλίο οδηγιών αλλά και σε ένα αυτοκόλλητο που βρίσκεται στο πλαϊνό μέρος της πόρτα του οδηγού).Η πίεση στα ελαστικά μειώνεται όταν πέφτει η θερμοκρασία και καλό είναι να την ελέγχετε όταν είναι ακόμα «κρύα» δηλαδή πριν κινηθούν για πολλά χιλιόμετρα. Ανεξάρτητα από την εποχή, καλό είναι να ελέγχετε τα ελαστικά σας για φθορές και διαρροές μία φορά το μήνα και κάθε φορά πριν ξεκινήσετε για ένα ταξίδι αρκετών χιλιομέτρων. Ωστόσο, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν ορατές φθορές, είναι σκόπιμο να τα αντικαταστήσετε με καινούρια εάν έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε που τα πρωτοφορέσατε στο αυτοκίνητο ή έχτε κάνει περισσότερα από 40.000 χιλιόμετρα. 

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First
Ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First

Για εσένα, η οικογένειά σου είναι ό,τι πολυτιμότερο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας στις 15 Μαΐου, δες πώς μπορείς να την προστατέψεις με το πρόγραμμα My Family First. Δεν χρειάζεται κόπο, απλά καλό προγραμματισμό.
Επωφελήσου από την ασφάλιση ακόμα και όταν δεν κινείς το αυτοκίνητό σου
Όχημα

Επωφελήσου από την ασφάλιση ακόμα και όταν δεν κινείς το αυτοκίνητό σου

Με πολλούς από εμάς να έχουμε περιορίσει δραστικά την χρήση του αυτοκινήτου μας, εγείρεται φυσιολογικά το ερώτημα και τώρα τι κάνω με την ασφάλιση του αυτοκινήτου μου. Το ερώτημα γίνεται περισσότερο πιεστικό σε όσους έχουν δει αυτή την περίοδο μια μεγάλη μείωση του εισοδήματος τους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα ένα προς ένα.