Νέος οδηγός; Δες πως να επιλέξεις ασφάλεια αυτοκινήτου

Έχεις πάρει μόλις στα χέρια σου το δίπλωμα οδήγησης και είναι η στιγμή που θες να οδηγήσεις το πρώτο σου αυτοκίνητο. Πριν βάλεις μπροστά τη μηχανή βεβαιώσου ότι έχεις τη σωστή ασφάλεια αυτοκινήτου.
pws-na-epileksete-asfaleia-autokinhtou-gia-neous-odhgous

Όσο κι αν ανυπομονείς να οδηγήσεις υπάρχουν κάποιοι κανόνες που δεν πρέπει να παραβλέψεις αν θες να νιώθεις πρώτα απ’ όλα ασφαλής. Και φυσικά, ο βασικός κανόνας, που λέει πως το όχημα που οδηγείς δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση ανασφάλιστο, μπορεί να είναι υποχρεωτικός δια νόμου, αποδεικνύεται όμως εξαιρετικά χρήσιμος στην πράξη.

Ακολούθησε τα βήματα για να επιλέξεις την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου για νέους οδηγούς!

Ξεκίνησε με την αναζήτηση του κατάλληλου ασφαλιστήριου, που θα απαντά στις δικές σου ανάγκες, κάνοντας έρευνα για τα διαθέσιμα ασφαλιστικά προγράμματα στην αγορά και τις καλύψεις που προσφέρουν.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στα διάφορα ασφαλιστικά προγράμματα και οι καλύψεις είναι συγκεκριμένες ανάλογα με το συμβόλαιο, ωστόσο καλό είναι να μελετήσεις προσεκτικά τις παροχές και βρεις το πακέτο που ταιριάζει στη δική σου περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το αυτοκίνητο που έχεις στην κατοχή σου ή την πόλη στην οποία ζεις. Μην υπερεκτιμήσεις τις οδηγικές σου ικανότητες και φρόντισε να επιλέξεις όσες περισσότερες καλύψεις μπορείς. 

Αφού καταλήξεις στις καλύψεις που θες να έχεις για εσένα και το όχημά σου, ενημερώστε την ασφαλιστική εταιρεία για την ηλικία σου και την ημερομηνία απόκτησης του διπλώματος οδήγησης. Οι νέοι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ένα επασφάλιστρο, δηλαδή αυξημένο ασφάλιστρο κατά 30% που ισχύει μόνο για τα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης και ιδίων ζημιών. Νέοι οδηγοί θεωρούνται όσοι είναι κάτω των 23 ετών ή το δίπλωμά τους έχει εκδοθεί σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Πρέπει να γνωρίζεις πως αν συντρέχουν αυτοί οι δύο λόγοι και στο ασφαλιστήριό σου δεν έχουν συνυπολογιστεί, τότε σε περίπτωση ατυχήματος, και εφόσον αυτό αφορά ζημιά προς τρίτους θα πληρώσεις ένα πρόστιμο 60% επί των ετήσιων ασφαλίστρων, το οποίο οφείλεις να καταβάλλεις πριν την πληρωμή της ζημιάς. Εάν πάλι έχεις επιλέξει μια μικτή ασφάλεια, όπως συνηθίζουμε να λέμε, τότε η ασφαλιστική θα σε αποζημιώσει με το 50% της ζημιάς. Πάντως το επασφάλιστρο αφαιρείται αυτόματα με τη συμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας ή τη συμπλήρωση του ενός έτους από την έκδοση του διπλώματος οδήγησης.

Υπολογίστε το κόστος του ασφαλιστήριου με βάση τις καλύψεις.

Η επιλογή της ασφάλειας αυτοκινήτου δεν είναι πάντως τόσο περίπλοκη, όσο μπορεί να φαίνεται. Μπορείς να επιλέξεις τις καλύψεις που επιθυμείτε και να υπολογίσεις το κόστος για την ασφάλειά σου με online εργαλεία όπως αυτό της Eurobank. Επιπλέον, μπορείς να επικοινωνήσεις με εξειδικευμένους ασφαλιστικούς συμβούλους της Eurolife FFH ώστε να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Συμβουλές για νέους οδηγούς… για το δρόμο!

Αυτό που όμως μετράει πάνω απ’ όλα είναι η οδηγική συμπεριφορά. Να οδηγείς πάντα προσεκτικά, να ακολουθείς τις συμβουλές που σου έχουν δώσει οι «παλαιότεροι» και να ζητάς στις πρώτες σας διαδρομές να σε συνοδεύει ένας έμπειρος. 
Προγράμματα‌ ‌Ασφάλισης‌ ‌Οχήματος‌
Όποιος κι αν είναι ο προορισμός, φροντίζουμε το ταξίδι να είναι ξέγνοιαστο

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη