Ιδέες που κάνουν τον κόσμο καλύτερο: Η πλωτή βιβλιοθήκη

Το πάθος ενός και μόνο ανθρώπου για το διάβασμα και την ιστιοπλοΐα, οδήγησε σε μια λύση-μοντέλο για το πρόβλημα του αναλφαβητισμού.

Βρισκόμαστε στην Ινδονησία, χώρα νησιωτική, που αποτελείται από περισσότερα από 13.500 νησιά, εκ των οποίων τα 922 μόνιμα κατοικημένα. Ο Muhammad Ridwan Alimuddin, πρώην δημοσιογράφος του περιβαλλοντικού ρεπορτάζ και ανέκαθεν φανατικός ιστιοπλόος και θαλασσοπόρος, σήμερα περνάει τον χρόνο του ταξιδεύοντας από νησί σε νησί στο West Sulawesi (περιοχή όπου ο αναλφαβητισμός αγγίζει το 10%), για να μοιραστεί την παιδική βιβλιοθήκη του με τις τοπικές κοινωνίες.

 

Με το που καταπλέει σε κάποιον προορισμό κι αφού δέσει τις πρυμάτσες του, τακτοποιεί τα πανιά του σκάφους και στη συνέχεια αποβιβάζεται και στρώνει μεγάλα κομμάτια πλαστικό στο έδαφος, που γεμίζει με παιδικά βιβλία. Τα παιδιά του χωριού ξετρυπώνουν από τις ξύλινες καλύβες, με πλατιά χαμόγελα ζωγραφισμένα στα πρόσωπά τους. Η άφιξη του Muhammad με την πλωτή βιβλιοθήκη, είναι το γεγονός της ημέρας!

 

Ενώ θεωρητικά υπάρχουν δημοτικά σχολεία στην περιοχή, συχνά δεν έχουν τα σωστά βιβλία για τις μικρές ηλικίες – απλά, ευχάριστα, εικονογραφημένα. Συχνά επίσης δεν έχουν καν δάσκαλο, γιατί οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι κάτοικοι αυτών των απομακρυσμένων νησιών, έχουν εκατοντάδες δυσκολίες να αντιμετωπίσουν καθημερινά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην προλαβαίνουν να πάνε στο μάθημα…

 

Όπως δηλώνει ο Alimuddin: «Οι προσδοκίες μας είναι χαμηλές. Θέλουμε απλά τα παιδιά να ανοίξουν και να χρησιμοποιήσουν τα βιβλία. Αυτό είναι όλο». Ίσως ακούγεται απλοϊκό, αλλά για αρκετά παιδιά της Ινδονησίας, όπως και άλλων χωρών του κόσμου, δεν είναι καθόλου αυτονόητο.

 

Θα πείτε «και τι μας νοιάζει εμάς η Ινδονησία, έχουμε τόσα άλλα δικά μας προβλήματα να επιλύσουμε»; Η Ινδονησία μπορεί να μην μας ενδιαφέρει πολύ, όμως το παράδειγμα του Alimuddin αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι η ατομική πρωτοβουλία, το εθελοντικό πνεύμα, το όραμα που ξεκινά κάποιος να υλοποιήσει με λίγα, αυτοσχέδια, μέσα, μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Αν όχι να αλλάξει τον κόσμο ολόκληρο, σίγουρα να επηρεάσει μέρος αυτού!

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου – Μετακινήσου στην πόλη με ασφάλεια
Αστική Ευθύνη

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου – Μετακινήσου στην πόλη με ασφάλεια

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποφασίζουν να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους. Ειδικά τους τελευταίους μήνες λόγω του Covid19, η αγορά και χρήση του ποδήλατου αυξήθηκε πολύ καθώς αποτελεί ασφαλέστερο - ως προς τον ιό - μέσο μετακίνησης, ειδικά για μικρές αποστάσεις. Οι ποδηλάτες διαρκώς αυξάνονται σε αριθμό, αλλά πόσοι εξ αυτών γνωρίζουν τι πραγματικά χρειάζονται για να είναι οι ίδιοι και οι άλλοι γύρω τους ασφαλείς;
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First
Ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First

Για εσένα, η οικογένειά σου είναι ό,τι πολυτιμότερο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας στις 15 Μαΐου, δες πώς μπορείς να την προστατέψεις με το πρόγραμμα My Family First. Δεν χρειάζεται κόπο, απλά καλό προγραμματισμό.