Όλοι είμαστε οικολόγοι, αλλά αυτοί το… παράκαναν!

Δύσκολα θα μπορούσε να το μαντέψει κανείς αλλά αυτό το κτίριο στην Αγγλία είναι φτιαγμένο από σκουπίδια!

Εξωτερικά μοιάζει με ένα παραδοσιακό βρετανικό σπίτι κι αν δεν γνωρίζει κάποιος την ιστορία του μπορεί και να μην του ρίξει δεύτερη ματιά. Το συγκεκριμένο κτίριο όμως που βρίσκεται μέσα στο campus του Πανεπιστημίου του Brighton διαθέτει μια πρωτοτυπία: είναι το πρώτο σπίτι στη Μ. Βρετανία –και ένα από τα ελάχιστα που υπάρχουν στον κόσμο- που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από σκουπίδια! Οι δημιουργοί του από το αρχιτεκτονικό γραφείο BBM,  το ονόμασαν –τι άλλο;- «Τhe Waste House» και το σχεδίασαν σε συνεργασία με τους τελειόφοιτους φοιτητές του Πανεπιστημίου. 

Οι τοίχοι του κτιρίου είναι φτιαγμένοι από παλιά κομμάτια μοκέτας και για μόνωση ανάμεσά τους στοιβάζονται 20.000 οδοντόβουρτσες οι οποίες είχαν μοιραστεί στους επιβάτες που ταξίδευαν πρώτη θέση σε πτήσεις προς το αεροδρόμιο Gatwick, 4.000 θήκες DVD, 2.000 παλιές δισκέτες για υπολογιστή και δύο τόνοι τζην ρούχα. Αυτή η σούπερ οικολογική μόνωση του σπιτιού είναι ορατή στον επισκέπτη, χάρη στα ειδικά παράθυρα που σου επιτρέπουν να ρίξεις μια ματιά στο εσωτερικό των δομικών υλικών. 

Στο εσωτερικό έχουν αξιοποιηθεί πεταμένα κομμάτια ξύλο, πλαστικό και άλλα υλικά που βρέθηκαν στα σκουπίδια ή που είχαν παραμείνει στη διπλανή οικοδομή μετά την ολοκλήρωσή της.Το κτίριο λειτουργεί ως παράρτημα της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου, φιλοξενεί εργαστήρια, εκθέσεις και σεμινάρια και είναι επισκέψιμο για σχολεία, ντιζάινερς, αρχιτέκτονες και όποιον άλλο θέλει να πάρει μια ιδέα για το πώς μπορεί να εφαρμόσει την οικολογία στην πράξη.Στόχος της δημιουργίας του Waste House είναι να αποδειχτεί περίτρανα ότι τα σκουπίδια μπορούν να αξιοποιηθούν και πως οτιδήποτε  δεν θεωρείται πια «χρήσιμο» μπορεί να αποκτήσει μια δεύτερη ζωή σαν κάτι άλλο.

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First
Ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First

Για εσένα, η οικογένειά σου είναι ό,τι πολυτιμότερο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας στις 15 Μαΐου, δες πώς μπορείς να την προστατέψεις με το πρόγραμμα My Family First. Δεν χρειάζεται κόπο, απλά καλό προγραμματισμό.
Επωφελήσου από την ασφάλιση ακόμα και όταν δεν κινείς το αυτοκίνητό σου
Όχημα

Επωφελήσου από την ασφάλιση ακόμα και όταν δεν κινείς το αυτοκίνητό σου

Με πολλούς από εμάς να έχουμε περιορίσει δραστικά την χρήση του αυτοκινήτου μας, εγείρεται φυσιολογικά το ερώτημα και τώρα τι κάνω με την ασφάλιση του αυτοκινήτου μου. Το ερώτημα γίνεται περισσότερο πιεστικό σε όσους έχουν δει αυτή την περίοδο μια μεγάλη μείωση του εισοδήματος τους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα ένα προς ένα.