Τι είναι η κάλυψη για νομική προστασία;

Είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν τι ακριβώς περιλαμβάνει η κάλυψη για νομική προστασία σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αλλά και γιατί είναι απαραίτητο να την επιλέξει ένας ασφαλιζόμενος. Εσείς;

Ξεκινώντας από τα βασικά, η κάλυψη για νομική προστασία είναι σημαντική γιατί καλύπτει τα έξοδα του ασφαλισμένου σε περίπτωση που εμπλακεί σε νομική διαδικασία. Πιο απλά, απαλλάσσει τον ασφαλισμένο από τα οικονομικά έξοδα που μπορεί να προκύψουν μετά από μια νομική διαφορά και του επιτρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Εάν έχετε ήδη ασφάλεια αυτοκινήτου, τότε πιθανό να είστε εξοικειωμένοι με τον όρο «νομική προστασία» γιατί συνίσταται ως επιπλέον κάλυψη σε αυτές τις ασφάλειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε άλλες περιπτώσεις ασφάλισης.

Τι περιλαμβάνει η κάλυψη για νομική προστασία;

Τα έξοδα των δικηγόρων ή ακόμα και τα δικαστικά έξοδα είναι μερικά από τα έξοδα που καλύπτει μια τέτοια ασφάλεια σε περίπτωση που χρειαστεί. Και πριν αναρωτηθείτε πόσο πιθανό είναι να τη χρειαστείτε, σκεφτείτε το πιο απλό: ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο.

Αυτό το φαινόμενο είναι ίσως από τα πιο συχνά που καλείται να αντιμετωπίσει μια ασφαλιστική εταιρεία. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι εμπλεκόμενοι σε ένα ατύχημα, ή ακόμα χειρότερα ένα δυστύχημα, δεν καταλήγουν σε συμφωνία με φιλικό διακανονισμό, και επιλέγουν να λύσουν το θέμα δικαστικά.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αν κάποιος δεν έχει κάλυψη για νομική προστασία, τα έξοδα θα επιβαρύνουν τον ίδιο. Αυτά τα έξοδα περιλαμβάνουν συνήθως τον δικηγόρο και το δικαστήριο και αυξάνονται γεωμετρικά, αν η διαμάχη τραβήξει σε χρόνο. Το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι δυστυχώς τόσο σπάνιο, μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, ανά πάσα ώρα και στιγμή. 

Ποια η διαφορά της νομικής προστασίας με την αστική ευθύνη;
Πιθανό να σκέφτεστε ότι σε μια τέτοια περίπτωση σας καλύπτει η αστική ευθύνη. Όμως, η νομική προστασία και η αστική ευθύνη είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. 
Αν ο ασφαλισμένος έχει κάλυψη για αστική ευθύνη και προκαλέσει κάποια ζημία σε τρίτους, δεν τους αποζημιώνει ο ίδιος, αλλά η ασφαλιστική του εταιρεία. Η κάλυψη για αστική ευθύνη είναι απαραίτητη στα συμβόλαια αυτοκινήτων. Αν υπάρχει όμως κάλυψη για νομική προστασία, τότε ο ασφαλισμένος αναθέτει στην εταιρεία που τον εκπροσωπεί να διεκδικήσει αυτά που θεωρεί ότι του αναλογούν, ή και να τον υπερασπιστεί νομικά, αν κριθεί αναγκαίο!

Πόσο κοστίζει;
Η επιβάρυνση για να προσθέσετε τη νομική προστασία στο συμβόλαιό σας είναι μικρή, αλλά εάν χρειαστεί, θα σας εξοικονομήσει πολλά περισσότερα χρήματα και δεν θα σας βγάλει εκτός του οικονομικού προγραμματισμού σας.

Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσετε με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο για να σας ενημερώσει αναλυτικά για όλες τις καλύψεις που σας παρέχει η νομική προστασία;

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου – Μετακινήσου στην πόλη με ασφάλεια
Αστική Ευθύνη

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου – Μετακινήσου στην πόλη με ασφάλεια

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποφασίζουν να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους. Ειδικά τους τελευταίους μήνες λόγω του Covid19, η αγορά και χρήση του ποδήλατου αυξήθηκε πολύ καθώς αποτελεί ασφαλέστερο - ως προς τον ιό - μέσο μετακίνησης, ειδικά για μικρές αποστάσεις. Οι ποδηλάτες διαρκώς αυξάνονται σε αριθμό, αλλά πόσοι εξ αυτών γνωρίζουν τι πραγματικά χρειάζονται για να είναι οι ίδιοι και οι άλλοι γύρω τους ασφαλείς;
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First
Ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First

Για εσένα, η οικογένειά σου είναι ό,τι πολυτιμότερο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας στις 15 Μαΐου, δες πώς μπορείς να την προστατέψεις με το πρόγραμμα My Family First. Δεν χρειάζεται κόπο, απλά καλό προγραμματισμό.