Η σωτηρία του πλανήτη ξεκινάει από το σπίτι (σου).

Με τον χειμώνα που (δεν) περάσαμε φέτος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα παντού στον κόσμο, είναι ηλίου φαεινότερο πως ο πλανήτης μας τα έχει «παίξει»…

Μην καθόμαστε να περιμένουμε τι θα αποφασίσουν οι G20, να συζητάμε τι θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις όλων των χωρών, αν φταίνε οι βιομηχανίες ή τα αυτοκίνητα –μην φταίνε τα αεροπλάνα;- αν είναι μάταιο ή όχι να προσπαθεί ο καθένας μας… Ας μην πετάμε άλλο το μπαλάκι! Ας κάνουμε ο καθένας αυτό που του αναλογεί, στον οίκο του, εφόσον ξέρουμε ότι ακόμη και μερικές απλές αλλαγές που εξοικονομούν ενέργεια, κάνουν διαφορά – στον πλανήτη αλλά και στην τσέπη μας.

Αντικατάσταση λαμπτήρων: Την επόμενη φορά που θα καεί ένας λαμπτήρας, αντικατάστησέ τον με έναν οικονομίας. Είναι σαφώς πιο πιθανό –και πιο εύκολο- να κάνεις αυτό, από το να αλλάξεις, στα καλά του καθουμένου, όλους τους λαμπτήρες >μονομιάς! Ο λαμπτήρας οικονομίας κοστίζει ακριβότερα, αλλά κρατάει πολύ, μα πολύ, περισσότερο. 

Σβήσιμο ηλεκτρικών συσκευών: Κανονικό σβήσιμο, από το κουμπί γενικής τροφοδοσίας ρεύματος, όχι στην αναμονή (stand-by). Για να το κάνεις πιο απλό, χρησιμοποίησε πολύπριζο με διακόπτη, ώστε να τις σβήνεις όλες μαζί. Θυμήσου το μόντεμ και το ασύρματο ίντερνετ.

Σήμα ενεργειακής απόδοσης συσκευών: Όταν έρθει η στιγμή να αντικαταστήσεις μια ηλεκτρική συσκευή –που θα πρέπει να φροντίσεις να πάει εκεί όπου θα ανακυκλωθεί- αναζήτησε το σήμα ενεργειακής απόδοση στις νέες συσκευές.Στο http://www.topten.eu θα βρεις πιο καλές, ενεργειακά, από κάθε κατηγορία. 

Οι παραπάνω είναι μικρές αλλαγές, σε καθημερινές συνήθειες, υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που μπορεί να προβλέψει κανείς, ειδικά σε φάση όπου ανακαινίζει, ανακατασκευάζει ή κτίζει ένα διαμέρισμα/σπίτι:

Αλλαγή κουφωμάτων: Με την αντικατάσταση των παλιών με νέα, ενεργειακά, κουφώματα μπορεί να πετύχει κανείς έως και 70% εξοικονόμηση ενέργειας! Αυτό ισχύει βεβαίως και για εξώπορτες πολυκατοικιών, όπως και παράθυρα κοινόχρηστων κλιμακοστασίων κοκ.Θερμομόνωση σε στέγες, πιλοτές, δώματα: Η τοποθέτηση ειδικού θερμομονωτικού υλικού στο κέλυφος ενός κτηρίου γενικά, αλλά και ειδικά στους ορόφους που είναι εκτεθειμένοι περισσότερο (πρώτος πάνω από πιλοτή, ρετιρέ, δώματα κ.λπ.) σημαίνει ότι μειώνεται η ανάγκη θέρμανσης/κλιματισμού.

Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης/παροχής ζεστού νερού: Από την αντικατάσταση του εξοπλισμού του λεβητοστασίου, μέχρι την επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα ή την εγκατάσταση συστήματος αυτονομίας θέρμανσης, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να κάνεις το σπίτι σου ενεργειακά καλύτερο.

Οι παραπάνω εργασίες χρηματοδοτούνται εν μέρει από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’οίκον» http://bit.ly/1jQ9g04 του Υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Ξεκίνα λοιπόν από τα καθημερινά κι έχε στον νου σου και τα πιο «σύνθετα» και πώς μπορείς να τα εφαρμόσεις κι εσύ κάποτε στο σπίτι σου, άσχετα με το τι κάνουν οι φορείς και οι μεγάλοι του κόσμου τούτου. Μόλις άλλωστε αρχίζεις να βλέπεις αποτελέσματα θα θες να κάνεις ακόμα περισσότερα!

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First
Ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First

Για εσένα, η οικογένειά σου είναι ό,τι πολυτιμότερο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας στις 15 Μαΐου, δες πώς μπορείς να την προστατέψεις με το πρόγραμμα My Family First. Δεν χρειάζεται κόπο, απλά καλό προγραμματισμό.
Επωφελήσου από την ασφάλιση ακόμα και όταν δεν κινείς το αυτοκίνητό σου
Όχημα

Επωφελήσου από την ασφάλιση ακόμα και όταν δεν κινείς το αυτοκίνητό σου

Με πολλούς από εμάς να έχουμε περιορίσει δραστικά την χρήση του αυτοκινήτου μας, εγείρεται φυσιολογικά το ερώτημα και τώρα τι κάνω με την ασφάλιση του αυτοκινήτου μου. Το ερώτημα γίνεται περισσότερο πιεστικό σε όσους έχουν δει αυτή την περίοδο μια μεγάλη μείωση του εισοδήματος τους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα ένα προς ένα.