Kανόνες επιβίωσης για νέους επιχειρηματίες

Σε μια εποχή παρατεταμένης κρίσης μπορεί το κεφάλαιο να θεωρείται το βασικό πρόβλημα για κάποιον που τώρα εισέρχεται στον κόσμο του επιχειρείν. Είναι όμως όντως αυτό το μεγαλύτερο εμπόδιο για ένα νέο επιχειρηματία, που θέλει να δει την προσπάθειά του να αποφέρει καρπούς;
kanones-epiviwshs-gia-neous-epixeirhmaties
Εάν η απάντηση στο ερώτημα που τίθεται σoυ μοιάζει προφανής, τότε μάλλον πρέπει να επανεξετάσεις τη θέση σου στον κόσμο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, όπως επίσης και τις αντιλήψεις σου. Με άλλα λόγια, αυτό που σίγουρα ένας νέος επιχειρηματίας πρέπει να λαβει σοβαρά υπόψη, δεν αρχίζει, ούτε τελειώνει στις οικονομικές δυνατότητες του ίδιου ούτε και της εταιρείας του. 
 

Τι πρέπει να κάνεις ως νέος επιχειρηματίας:

Μην αφήσεις αρχικά τον εγωισμό να σε παρασύρει. Όσο κι αν πιστεύεις στην ιδέα σου, πρέπει να δεις ποιά η δυναμική της. Μία έρευνα της αγοράς στην οποία σκοπεύεις να απευθυνθείς θα σου δείξει εάν η ιδέα σου αξίζει να υλοποιηθεί ή όχι. Μην κολλάς σε μία ιδέα και αρνείσαι να την αναδιαμορφώσεις ή ακόμα και να την εγκαταλείψεις. Σκέψου έξυπνα και κυρίως χωρίς παρωπίδες.
 
Επίλεξε πολύ προσεκτικά τους συνεργάτες σου. Καμία επιχείρηση δεν προχωρά εάν τα στελέχη της δεν είναι τα κατάλληλα. Συνήθως, σε κάθε νέο βήμα επιζητούμε την ασφάλεια και είναι λογικό να προσπαθήσουμε να αντλήσουμε συνεργάτες από το στενό μας κύκλο. Είναι όμως αυτή μια αποτελεσματική πρακτική; Οι άνθρωποι που θα κληθούν να υπηρετήσουν την ιδέα σου και θα εξελίξουν την επιχείρησή σου πρέπει αφενός να μπορούν να λειτουργήσουν σαν ομάδα, αφετέρου να έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Η επιλογή των φίλων μας σε θέσεις ευθύνης δε σημαίνει σωστή στελέχωση μιας εταιρείας. 
 
Επίσης, καλό είναι να μη θεωρήσεις ότι μπορείς να είσαι one man show. Μια καλή επιχείρηση στηρίζεται στην αποτελεσματικότητα της ομάδας που τη στελεχώνει. Μην θεωρήσεις ότι μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος. Το πιο πιθανό είναι να σου διαφύγουν πολλά πράγματα που έχουν σημασία, όσο καλός entrepreneur κι αν είσαι. 
 
Δούλεψε σκληρά για το business plan της νέας σου επιχείρησης. Μην παραβλέψεις κάποια κομμάτια του πλάνου πάνω στο οποίο θα εργαστείς για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς σου. Και κυρίως, μην θεωρήσεις ότι με κάποια προχειρότητα μπορείς να στηρίξεις σε γερά θεμέλια την εταιρεία σου. Σε αυτό πρέπει να είσαι αυστηρός/ή τόσο με τον εαυτό σου, όσο και με τους συνεργάτες σου.
 
Μάθε για τα διαθέσιμα προγράμματα ασφάλισης για γραφεία ή μικρές επιχειρήσεις. Μέσω αυτών των προγραμμάτων θα έχεις ολοκληρωμένη κάλυψη για τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησής σου με βασικές και συμπληρωματικές καλύψεις, τις οποίες θα επιλέξεις εσύ ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησής σου.
 
 

Τι να μην κάνεις:

Μην φοβηθείς να «αναμετρηθείς» με τα λάθη. Για τους νέους επιχειρηματίες μάλιστα, η ελαχιστοποίηση των λαθών και του κόστους που ενδεχομένως προκύψει είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα. Η σωστή διαχείριση των κρίσεων και η λήψη ενδεδειγμένων αποφάσεων είναι πάντοτε το ζητούμενο. Όμως αυτό είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται; Σαφώς και όχι. Γι’ αυτό κανείς δεν πρόκειται να σας «δικάσει» για μία λάθος στρατηγική, αρκεί να μην έχει αποβεί καταστροφική. Πολύ απλά, προσπάθησε να κάνεις όσο λιγότερα λάθη, και φυσικά, μην κάνεις κακό στην επιχείρησή σου από άγνοια.
 
Σύμφωνα, τέλος, με κάποιες μοντέρνες σχολές σκέψης, η αναζήτηση μίας επιτυχημένης ιδέας και η επικερδής υλοποίησή της αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για την είσοδο στον κλάδο νέων επιχειρηματιών. Κάθε νέος επιχειρηματίας πρέπει να αρχίζει με ιδέες και εταιρείες που είναι στα μέτρα των δυνατοτήτων του, κάνοντας φυσικά τα δικά του λάθη, και μαθαίνοντας μέσα από τις αποτυχίες του, λένε οι ειδικοί. Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή μόνο καταφέρνει κάποιος να γίνει ο μεγάλος επιχειρηματίας που ονειρεύεται. Γιατί λοιπόν να μην είσαι κι εσύ ένας από τους επιτυχημένους;
 
Μικρές Επιχειρήσεις και Γραφεία
Προγράμματα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη