Μήπως είναι ώρα για ευθυγράμμιση;

Η ζωή είναι ρευστή και οι ανάγκες μας επίσης, αλλά γι’αυτό ακριβώς μπορούμε, και πρέπει , να αναθεωρούμε και να ευθυγραμμίζουμε…

Ήσουν ελεύθερος κι ωραίος, νεαρός επαγγελματίας στην πρώτη σου δουλειά. Κάστρο σου, η γκαρσονιέρα που κληρονόμησες από τη θεία Αλίκη, με ένα κρεβάτι μόνο. Άσπρο άτι σου, το λευκό Φιατάκι, μισό-μισό με τον μεγάλο σου αδελφό. Ώριμος και προνοητικός, με την προτροπή του κολλητού του πατέρα σου, που ήταν ασφαλιστής (με την ορολογία της εποχής), ξεκίνησες μια ασφάλεια υγείας κι ένα συνταξιοδοτικό. Καλό μισθό είχες, υποχρεώσεις δεν είχες, λογικό ήταν να βάζεις κάτι στην άκρη. Όσο για το νοσοκομειακό (αχρείαστο να’ναι νέος άνθρωπος), είχες επιλέξει παροχές πριγκηπικές, να μη σου λείψει τίποτα, αν ο μη γένοιτο. Και πολύ καλά έκανες.

Όταν, δυό χρόνια αργότερα, απέκτησες επιτέλους το δικό σου αυτοκίνητο «του κουτιού», πρόσθεσες στην ασφάλισή του και την κλοπή. Ήταν η εποχή που «σήκωναν» αυτοκίνητα από πιλοτές και ήθελες να είσαι σίγουρος πως, αν συνέβαινε και σε σένα, θα αποζημιωνόσουν στην τρέχουσα αξία του.

Σήμερα, παραμένεις ίσως ωραίος (αυτό εξ άλλου είναι καθαρά υποκειμενικό), αλλά ελεύθερος δεν είσαι πια. Το καλοκαίρι που μας πέρασε απέκτησες σύζυγο και τώρα είναι έγκυος στο πρώτο σας παιδί. Η γκαρσονιέρα της θείας δεν σας χωρούσε κι έτσι μετακομίσατε, αναγκαστικά, σε άλλο διαμέρισμα, με ενοίκιο, όπου χώρεσαν και τα σούπερ δώρα γάμου – η 55άρα τηλεόραση, το Mac και οι τελευταίας τεχνολογίας λευκές συσκευές.

Εντωμεταξύ, το ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο έχει μπει πια στα χρόνια της…ωριμότητας, όσο για την τρέχουσα αξία του, ας μη τη συζητήσουμε καλύτερα.

Και κάτι ακόμη, απόλυτα σχετικό: ο κάποτε παχυλός μισθός σου είναι σημαντικά ισχνότερος, το μπόνους (που κάλυπτε τις μικρές πολυτέλειες που επέτρεπες στον εαυτό σου) κόπηκε και η γυναίκα σου εργάζεται part-time.

Αυτή είναι η ζωή. Τα χρόνια περνούν, εμείς μεγαλώνουμε, εξελισσόμαστε, οι ανάγκες μας αλλάζουν. Αλήθεια, με τα ασφαλιστικά σου προγράμματα τι έχεις κάνει; Μήπως η ασφάλεια υγείας θα πρέπει να καλύψει και τη Χριστίνα, όπως και τον διάδοχο που έρχεται; Μήπως οι πριγκηπικές παροχές μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθείς τόσο, μιας και τα έσοδα έχουν περιοριστεί; Το αυτοκίνητο, δεδομένης της ηλικίας του, το ασφαλίζεις σωστά, ή  μήπως επιδέχεται κι αυτό το συμβόλαιο κάποιες τροποποιήσεις, ώστε να μειωθεί κατά τι το ασφάλιστρο; Κι αυτά τα δώρα γάμου που στολίζουν το νέο σας σπίτι, μήπως να τα ασφάλιζες κι αυτά;

Κάτι σου θυμίζει αυτή η ιστορία;

Η αναθεώρηση και «ευθυγράμμιση» των ασφαλιστικών συμβολαίων με τις πραγματικές ανάγκες σου είναι κάτι ακόμη που πρέπει να κάνεις, για να διαχειριστείς και να βελτιστοποιήσεις τον προϋπολογισμό του σπιτικού σου. Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να συζητήσεις αυτά που σε απασχολούν και να σε βοηθήσει να βρεις τις σωστές λύσεις.

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First
Ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First

Για εσένα, η οικογένειά σου είναι ό,τι πολυτιμότερο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας στις 15 Μαΐου, δες πώς μπορείς να την προστατέψεις με το πρόγραμμα My Family First. Δεν χρειάζεται κόπο, απλά καλό προγραμματισμό.
Επωφελήσου από την ασφάλιση ακόμα και όταν δεν κινείς το αυτοκίνητό σου
Όχημα

Επωφελήσου από την ασφάλιση ακόμα και όταν δεν κινείς το αυτοκίνητό σου

Με πολλούς από εμάς να έχουμε περιορίσει δραστικά την χρήση του αυτοκινήτου μας, εγείρεται φυσιολογικά το ερώτημα και τώρα τι κάνω με την ασφάλιση του αυτοκινήτου μου. Το ερώτημα γίνεται περισσότερο πιεστικό σε όσους έχουν δει αυτή την περίοδο μια μεγάλη μείωση του εισοδήματος τους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα ένα προς ένα.