Τι είναι η αφρικανική σκόνη, τι προκαλεί και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Τα τελευταία χρόνια μας επισκέπτεται όλο και πιο συχνά και δημιουργεί ένα σκηνικό που δεν είναι καθόλου ειδυλιακό. Και μπορεί οι επιστήμονες να εμφανίζονται σχετικά καθησυχαστικοί, εμείς οφείλουμε να γνωρίζουμε πως και πόσο μας επηρεάζει το φαινόμενο. Τι είναι λοιπόν και τι προκαλεί η αφρικανική σκόνη;

Οι εικόνες με την «κοκκινωπή» και ταυτόχρονα αποπνικτική ατμόσφαιρα, που αυτές τις ημέρες βλέπουμε στις ελληνικές πόλεις, σίγουρα δεν είναι συνηθισμένες. Κι αν αναλογιστούμε καλύτερα θα προσέξουμε ότι έχουν αρχίσει μάλιστα να εντείνονται.

Τι είναι η περιβόητη αφρικανική σκόνη;

Οι ειδικοί λένε πως πρόκειται για ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο, που είναι πιο έντονο κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. H μεταφορά σκόνης από την Αφρική παρατηρείται λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί η ερημοποίηση της Σαχάρας. Κι έτσι ευνοείται από τους νότιους ανέμους η μεταφορά μικροσωματιδίων στην περιοχή μας, ενώ κάποιες ημέρες το αποτέλεσμα αυτής της ανεπιθύμητης επίσκεψης στον ουρανό μοιάζει ακόμη και απόκοσμο. Μάλιστα, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η έρημος Σαχάρα μεγαλώνει κατά 50 χλμ. το χρόνο, και η μόνη λύση που ίσως αναστρέψει το φαινόμενο είναι η δημιουργία βλάστησης και καλλιεργειών.

Πόσο επικίνδυνη είναι για τον οργανισμό;

Οι συνέπειες της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, στην πραγματικότητα δεν είναι ανησυχητικές για το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, και δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καθώς είναι περιορισμένης διάρκειας. Αφορά όμως στις ευπαθείς ομάδες, που υποφέρουν από άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Σε αυτά τα άτομα είναι πιθανόν να προκαλέσει βρογχοσπασμό, ο οποίος επιφέρει με τη σειρά του έντονο βήχα ή ακόμα και κρίση άσθματος, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο. Ενώ, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, Παναγιώτη Μπεχράκη, η σκόνη δεν είναι τοξική όπως το νέφος των πόλεων. Το σίγουρο είναι ότι τα άτομα που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

Πώς προστατεύουμε την υγεία μας;

Για τις ευπαθείς ομάδες οι οδηγίες των ειδικών είναι σαφείς. Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και οι ηλικιωμένοι όπως και τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση σε εξωτερικούς χώρους. Συνιστάται μάλιστα η εισπνοή από τη μύτη, καθώς τα σωματίδια συγκρατούνται από τη ρινική κοιλότητα και δεν καταλήγουν στους πνεύμονες, ενώ ενδείκνυται και η χρήση μάσκας. Πρέπει επίσης να αποφεύγετε η σωματική άσκηση, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους. Εάν κάποιος που πάσχει από άσθμα νιώσει αδιαθεσία πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του, διότι ίσως χρειάζεται αύξηση των δόσεων στην εισπνεόμενη αγωγή που ακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση όποιος νιώσει ερεθισμό στα μάτια ή εμφανίσει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό καλό είναι να περιορίσει τη σωματική δραστηριότητα και να επισκεφθεί ένα ιατρικό κέντρο.

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου – Μετακινήσου στην πόλη με ασφάλεια
Αστική Ευθύνη

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου – Μετακινήσου στην πόλη με ασφάλεια

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποφασίζουν να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους. Ειδικά τους τελευταίους μήνες λόγω του Covid19, η αγορά και χρήση του ποδήλατου αυξήθηκε πολύ καθώς αποτελεί ασφαλέστερο - ως προς τον ιό - μέσο μετακίνησης, ειδικά για μικρές αποστάσεις. Οι ποδηλάτες διαρκώς αυξάνονται σε αριθμό, αλλά πόσοι εξ αυτών γνωρίζουν τι πραγματικά χρειάζονται για να είναι οι ίδιοι και οι άλλοι γύρω τους ασφαλείς;
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First
Ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First

Για εσένα, η οικογένειά σου είναι ό,τι πολυτιμότερο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας στις 15 Μαΐου, δες πώς μπορείς να την προστατέψεις με το πρόγραμμα My Family First. Δεν χρειάζεται κόπο, απλά καλό προγραμματισμό.