Πόση ώρα να αφήσω το παιδί μου μπροστά στον υπολογιστή;

Είμαστε σίγουροι ότι το έχετε σκεφτεί ή συζητήσει πολλές φορές. Ιδίως τα σαββατοκύριακα, που η έλλειψη του σχολείου και των μαθητικών υποχρεώσεων αφήνει στα παιδιά περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Είμαστε σίγουροι ότι πολλές φορές έχετε σκεφτεί ή συζητήσει με το έτερον σας ήμισυ το παραπάνω ερώτημα. Ιδίως τα σαββατοκύριακα που η έλλειψη του σχολείου και των μαθητικών υποχρεώσεων αφήνει στα παιδιά περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι στο φυσικό κόσμο ή μπροστά σε κάποια οθόνη. Που ευτυχώς ή δυστυχώς είναι πλέον πολλές: Τηλεόραση, Υπολογιστής, Κινητά τηλέφωνα και πλέον tablets που ολοένα κερδίζουν την προτίμηση των ενηλίκων αλλά και των ανηλίκων μελών της οικογένειας.

Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: Παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να έρχονται καθόλου σε επαφή με τηλεόραση ή κάποια άλλη οθόνη. Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας αυτή η επαφή πρέπει να περιορίζεται στις 2 ώρες ημερησίως.

Αν και η φύση της ενασχόλησης των παιδιών με έναν υπολογιστή παίζει σημαντικό ρόλο, αφού αποδεδειγμένα τα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βοηθούν και ενισχύουν σημαντικά την ικανότητα αντίληψης και αντίδρασης, το μυστικό βρίσκεται, όπως πάντα, στο μέτρο.

Μέτρο, που μόνο οι γονείς μπορείτε να διδάξετε, αλλά και να διασφαλίσετε στα παιδιά σας, αφού έχετε ολοκληρωμένη και μοναδική άποψη για το χαρακτήρα τους, τις επιδόσεις τους στο σχολείο, την κοινωνικότητά τους, αλλά και τη μικρότερη ή μεγαλύτερη εξάρτησή τους από την οθόνη.

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First
Ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First

Για εσένα, η οικογένειά σου είναι ό,τι πολυτιμότερο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας στις 15 Μαΐου, δες πώς μπορείς να την προστατέψεις με το πρόγραμμα My Family First. Δεν χρειάζεται κόπο, απλά καλό προγραμματισμό.
Επωφελήσου από την ασφάλιση ακόμα και όταν δεν κινείς το αυτοκίνητό σου
Όχημα

Επωφελήσου από την ασφάλιση ακόμα και όταν δεν κινείς το αυτοκίνητό σου

Με πολλούς από εμάς να έχουμε περιορίσει δραστικά την χρήση του αυτοκινήτου μας, εγείρεται φυσιολογικά το ερώτημα και τώρα τι κάνω με την ασφάλιση του αυτοκινήτου μου. Το ερώτημα γίνεται περισσότερο πιεστικό σε όσους έχουν δει αυτή την περίοδο μια μεγάλη μείωση του εισοδήματος τους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα ένα προς ένα.