Γιατί παίζουμε παιχνίδια;

Γιατί παίζουμε παιχνίδια; Πρόκειται για μια ελεύθερη δραστηριότητα, πηγή χαράς και διασκέδασης που οριοθετείται από συγκεκριμένους περιορισμούς χρόνου και χώρου;

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ ήταν ένας από τους πρώτους που επικεντρώθηκε στις λειτουργίες των παιχνιδιών. Σκέφτηκε ότι το παιχνίδι παρέχει μια προσωρινή απομάκρυνση από την πραγματικότητα που μειώνει την προσωπική σύγκρουση και επιφέρει μια αλλαγή από την παθητική στην ενεργή στάση.

Σήμερα επικρατεί η άποψη ότι οι άνθρωποι παίζουν παιχνίδια για να επικεντρωθούν σε ένα πεδίο περιορισμένων ερεθισμάτων, στο οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεξιότητες για να ανταποκριθούν σε σαφή αιτήματα, ξεχνώντας τα προβλήματα τους.

Τα παιχνίδια παρέχουν στον παίχτη την ευκαιρία να αποδείξει την ανωτερότητά του, την επιθυμία να αμφισβητήσει και να ξεπεράσει ένα εμπόδιο και ένα μέσο με το οποίο ελέγχεται η ικανότητα, η αντοχή και η εφευρετικότητα του. Στα παιχνίδια, σε αντίθεση με άλλες δραστηριότητες, κερδίζουμε ή χάνουμε. Οι κοινωνιολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι, στο πλαίσιο της κυρίαρχης ανταγωνιστικής και υλιστικής κουλτούρας, στην οποία είναι ελάχιστα τα περιθώρια για ατομική δημιουργικότητα και προσωπική επιτυχία, τα παιχνίδια προσφέρουν την ψευδαίσθηση του ελέγχου στο πεπρωμένο και την περίσταση.

Πώς κατηγοριοποιούνται τα παιχνίδια; Ίσως η καλύτερη κατηγοριοποίηση των διαφόρων τύπων παιχνιδιού διατυπώθηκε από τον Γάλλο ανθρωπολόγο Roger Caillois που αναφέρει τέσσερις κατηγορίες: παιχνίδια που χαρακτηρίζονται από ανταγωνισμό, παιχνίδια που βασίζονται στην τύχη, παιχνίδια με προσομοίωση και παιχνίδια που σχετίζονται με ίλιγγο - όπως είναι τα παιχνίδια των παιδιών που γυρίζουν γύρω γύρω.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν ευκαιρίες να δοκιμάσουν τη δύναμη και τις ικανότητές τους ενάντια σε έναν αντίπαλο, και εκείνα τα παιχνίδια που προσφέρουν ένα στοιχείο δεξιότητας ή ταλέντου, σε συνδυασμό με την τύχη και την ευκαιρία, παρέχουν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι σε παιχνίδια με νικητές και ηττημένους το πραγματικό βραβείο είναι συχνά το «στάτους», σε αντίθεση με υλικά κέρδη. Έτσι, με την ανάληψη κινδύνων, η φήμη χτίζεται και οι νικητές απολαμβάνουν κοινωνικές ανταμοιβές.

Τι κάνει ένα παιχνίδι επιτυχημένο; Σχεδόν όλα τα επιτυχημένα παιχνίδια (σκάκι, τάβλι, σκραμπλ, παιχνίδια τράπουλας, βιντεοπαιχνίδια, κ.λπ.) μοιράζονται θεμελιώδεις ομοιότητες. Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν αν τα παιχνίδια θα εδραιωθούν ή όχι. Ας δούμε αυτές τις ομοιότητες, εν συντομία:

Πρώτον, όλα τα καλά παιχνίδια είναι σχετικά εύκολο να τα παίξει κάποιος – αν και μπορεί να πάρει μια ζωή για να γίνει κάποιος αληθινά καλός. Ως αποτέλεσμα, η ικανότητα για συνεχή ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι σημαντική για τη δημοφιλία μιας δραστηριότητας και τη μελλοντική της ύπαρξη.

Δεύτερον, για τα παιχνίδια οποιασδήποτε πολυπλοκότητας πρέπει να υπάρχει μια βιβλιογραφία που οι άνθρωποι μπορούν να συμβουλευτούν. Χωρίς βιβλία και περιοδικά, να καθοδηγήσουν και να παρέχουν πληροφορίες δεν υπάρχει ανάπτυξη και η δραστηριότητα θα σβήσει.

Τρίτον, πρέπει να υπάρχει μια κοινότητα παικτών, ώστε να μπορούν να οργανωθούν αγώνες και τουρνουά. Αυτό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με την ικανότητα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων καθώς οι καλύτεροι παίκτες σε κάθε παιχνίδι χρειάζονται και θέλουν ένα κοινό στο οποίο μπορούν να αποδείξουν την επιδεξιότητα τους.

Έτσι, όταν παίζετε Monopoly ή χαρτιά με τα ξαδέλφια ή τους φίλους σας, απλά να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα στα παιχνίδια από την απόλαυση που νιώθετε την ώρα που παίζετε!

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου – Μετακινήσου στην πόλη με ασφάλεια
Αστική Ευθύνη

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου – Μετακινήσου στην πόλη με ασφάλεια

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποφασίζουν να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους. Ειδικά τους τελευταίους μήνες λόγω του Covid19, η αγορά και χρήση του ποδήλατου αυξήθηκε πολύ καθώς αποτελεί ασφαλέστερο - ως προς τον ιό - μέσο μετακίνησης, ειδικά για μικρές αποστάσεις. Οι ποδηλάτες διαρκώς αυξάνονται σε αριθμό, αλλά πόσοι εξ αυτών γνωρίζουν τι πραγματικά χρειάζονται για να είναι οι ίδιοι και οι άλλοι γύρω τους ασφαλείς;
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First
Ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First

Για εσένα, η οικογένειά σου είναι ό,τι πολυτιμότερο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας στις 15 Μαΐου, δες πώς μπορείς να την προστατέψεις με το πρόγραμμα My Family First. Δεν χρειάζεται κόπο, απλά καλό προγραμματισμό.