8 πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε στο αεροπλάνο.

Το ταξίδι με το αεροπλάνο κρύβει κινδύνους για την υγεία, μερικούς προφανείς και άλλους όχι τόσο. Αν είναι λοιπόν να πετάξουμε, επαγγελματικά ή τουριστικά, ας πετάξουμε χωρίς να «την αρπάξουμε». Να πώς. 

1.  Δεν μένουμε συνεχώς καθιστοίΜένοντας καθιστοί, ιδιαίτερα σε πολύωρες πτήσεις, κινδυνεύουμε από το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης» – να πάθουμε δηλαδή θρόμβωση στα κάτω άκρα. Έτσι, σηκωνόμαστε και περπατάμε πάνω-κάτω στον διάδρομο για λίγα λεπτά κάθε ώρα. Με την αφορμή, και για τον ίδιο λόγο, προσπαθούμε να μη φοράμε στενά ρούχα που εμποδίζουν την κυκλοφορία.

2. Δεν περπατάμε ξυπόλυτοι μέσα στο αεροπλάνοΕίπαμε, σηκωνόμαστε και περπατάμε, αλλά ποτέ ξυπόλυτοι. Γιατί όχι; Πρώτον γιατί είναι σιχαμερό, μιας και το πάτωμα ενός αεροσκάφους έχει δει τα πάντα και, δεύτερον, γιατί κινδυνεύουμε να πατήσουμε οτιδήποτε αιχμηρό έχει πέσει κάτω και δεν έχει μαζευτεί.

3. Δεν κλείνουμε τον εξαεριστήρα πάνω από τη θέση μαςΑν κρυώνουμε, είναι προτιμότερο να ρίξουμε κάτι πάνω μας και να ελαττώσουμε λίγο τη ροή του αέρα. Φροντίζουμε μάλιστα να κατευθύνουμε τη ροή του έτσι ώστε να απομακρύνει όποια μικρόβια απειλούν να μπουν στον… προσωπικό μας χώρο.

4.  Δεν φοράμε φακούς επαφήςΠροτιμάμε τα γυαλιά μας διότι ο αέρας μέσα στο αεροπλάνο είναι ξηρός και μπορεί να ερεθίσει τα μάτια μας. Συν το ότι μπορεί να μας πάρει ο ύπνος με φακούς που δεν είναι για ύπνο.

5. Δεν βάζουμε παγάκια στο ποτό/αναψυκτικό μαςΑν και σχεδόν όλες πλέον οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό, τα παγάκια γίνονται ακόμη από το νερό της «βρύσης» του αεροπλάνου. Το οποίο βέβαια προέρχεται από δοχεία νερού που, όσο να ‘ναι, έχουν δει και καλύτερες μέρες.

6. Δεν αφυδατωνόμαστεΟι καμπίνες των αεροσκαφών είναι διαβόητες για την ξηρή τους ατμόσφαιρα, μιας και ο αέρας του αεροπλάνου εξομοιώνει, λένε, τις συνθήκες που επικρατούν στο μεγαλύτερο υψόμετρο που ο άνθρωπος μπορεί να αναπνέει ελεύθερα – σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μεταξύ 1.800μ. και 2.500μ. Φροντίζουμε λοιπόν να πίνουμε νερό. Πόσο; Ενδεικτικά, σε κάθε πτήση (κάποιας διαρκείας, όχι Αθήνα-Θεσσαλονίκη) κάθε μέλος του πληρώματος φροντίζει να πίνει μισό λίτρο νερού.

7. Αποφεύγουμε καφέ και τσάιΤα οποία, όπως και τα παγάκια, φτιάχνονται με νερό της «βρύσης» του αεροπλάνου. Έστω κι αν αυτό υποτίθεται πως είναι βρασμένο. Συν βέβαια το ότι η καφεΐνη αφυδατώνει. Έτσι, αν πρέπει οπωσδήποτε να πιούμε καφέ ή τσάι, τα συνοδεύουμε με νερό. 

8. Δεν πίνουμε αλκοόλ ασύστολα, μόνο και μόνο επειδή μας το προσφέρουν (αν μας το προσφέρουν…)Διότι το αλκοόλ επίσης αφυδατώνει, πολύ περισσότερο από την καφεΐνη, ειδικά όταν συνδυάζεται με τον ξηρό αέρα της καμπίνας που το κάνει να βαράει στο κεφάλι και πιο πολύ και πιο γρήγορα – ένα ποτό στον αέρα είναι, λένε, σαν δυο στη γη.

Με λίγη μόνο προσοχή, φτάνουμε υγιείς στον προορισμό μας κι επιστρέφουμε ακμαίοι σπίτι μας. Οι ουρανοί είναι δικοί μας!

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου – Μετακινήσου στην πόλη με ασφάλεια
Αστική Ευθύνη

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου – Μετακινήσου στην πόλη με ασφάλεια

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποφασίζουν να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους. Ειδικά τους τελευταίους μήνες λόγω του Covid19, η αγορά και χρήση του ποδήλατου αυξήθηκε πολύ καθώς αποτελεί ασφαλέστερο - ως προς τον ιό - μέσο μετακίνησης, ειδικά για μικρές αποστάσεις. Οι ποδηλάτες διαρκώς αυξάνονται σε αριθμό, αλλά πόσοι εξ αυτών γνωρίζουν τι πραγματικά χρειάζονται για να είναι οι ίδιοι και οι άλλοι γύρω τους ασφαλείς;
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First
Ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Προστάτεψε τη δική σου με το πρόγραμμα My Family First

Για εσένα, η οικογένειά σου είναι ό,τι πολυτιμότερο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας στις 15 Μαΐου, δες πώς μπορείς να την προστατέψεις με το πρόγραμμα My Family First. Δεν χρειάζεται κόπο, απλά καλό προγραμματισμό.