Ποια χρώματα βοηθούν για καλύτερη ψυχολογία στο σπίτι;

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα χρώματα που έχετε επιλέξει για το σπίτι σας μπορούν να συμβάλλουν θετικά ή αρνητικά στην ψυχολογία σας; Ανακαλύψτε ποιες αποχρώσεις να προτιμήσετε και ποιες να αποφύγετε και νιώστε πάλι ο εαυτός σας!

Παρατηρείτε συχνά τη διάθεσή σας να αλλάζει μόλις περνάτε το κατώφλι του σπιτιού σας ή ότι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; O λόγος μπορεί να είναι τα χρώματα που έχετε επιλέξει για τη διακόσμηση, αλλά και τους τοίχους του σπιτιού σας. 

Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει αποφανθεί ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των χρωμάτων και της διάθεσης. Η επιρροή που έχουν τα χρώματα στη διάθεσή μας είναι μεν μικρή και σύντομη, όμως τα χρώματα που έχει ένα δωμάτιο έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν, τόσο τη διάθεση όσο και τη σκέψη μας. Γιατί λοιπόν να μη μάθετε πώς να τα επιλέγετε πιο σωστά;

Βασικοί κανόνες για τα χρώματα

Ως πρώτο, γενικό, κανόνα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σκούρα χρώματα κάνουν έναν χώρο να φαίνεται πιο εκλεπτυσμένος και ζεστός, αλλά ταυτόχρονα και πιο μικρός. Οι σκούρες αποχρώσεις χρησιμοποιούνται, συνήθως, σε μεγάλους χώρους, προκειμένου να τους «ζεστάνουν».

Από την άλλη, τα ανοιχτά χρώματα δίνουν την αίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος και πιο φωτεινός. Γι’ αυτό και τα ταβάνια είναι συνήθως λευκά, ώστε να βοηθούν έναν χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος από ότι είναι.

Η σωστή χρήση χρωμάτων για καλύτερη ψυχολογία

Τα χρώματα χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες: ενεργητικά, παθητικά και ουδέτερα. Κάθε κατηγορία χρωμάτων έχει θετικές και αρνητικές ιδιότητες, ενώ εάν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να αναδείξουν πραγματικά έναν χώρο και να τον γεμίσουν με θετική ενέργεια

Ενεργητικά χρώματα

Κόκκινο:

Το κόκκινο τονώνει την ενέργεια ενός χώρου και κάνει μια δυναμική πρώτη εντύπωση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε χώρους με μεγάλη κινητικότητα, όπως η κουζίνα ή το καθιστικό και να το αποφύγετε σε χώρους χαλάρωσης, όπως το υπνοδωμάτιο, αφού η ιδιότητά του είναι διεγερτική και μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα ύπνου. Προσοχή, η υπερβολική χρήση του κόκκινου μπορεί να δημιουργήσει στρες και νεύρα!

Ενεργητικά χρώματα: κόκκινο

Κίτρινο: Το κίτρινο είναι το χρώμα του ήλιου και της ευτυχίας. Είναι ιδανικό για την κουζίνα, την τραπεζαρία και το μπάνιο καθώς είναι αναζωογονητικό. Επίσης, προσθέτοντας μερικές κίτρινες πινελιές στο χολ ή μικρούς χώρους, θα κάνετε το χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος και πιο προσιτός. Όμως, δεν πρέπει να το παρακάνετε. Η χρήση του κίτρινου σε μεγάλες επιφάνειες ή σαν κύριο χρώμα σε έναν χώρο μπορεί προκαλέσει μέχρι και θυμό.

Ενεργητικά χρώματα: κίτρινο

Πορτοκαλί: To χρώμα του ενθουσιασμού και της ενέργειας. Είναι ιδανικό για έναν χώρο, όπως το μπάνιο ή το γραφείο, καθώς αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και τονώνει τη διάθεση. Όπως και το κόκκινο, καλό είναι να το αποφεύγετε σε χώρους χαλάρωσης, όπως η κρεβατοκάμαρα.

Ενεργητικά χρώματα: πορτοκαλί

Παθητικά χρώματα

Μπλε: To χρώμα της θάλασσας και του ουρανού έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει και να ηρεμεί γι’ αυτό και χρησιμοποιείται κατά κόρων σε κρεβατοκάμαρες και μπάνια. Οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις του μπλε μπορεί να κάνουν έναν χώρο να φαίνεται κρύος, ενώ οι πολύ σκούρες μπορεί να προκαλέσουν το συναίσθημα της λύπης. Φροντίστε να το συνδυάσετε με έπιπλα και διακοσμητικά σε πιο ζεστά χρώματα για να το ισορροπήσετε.

Παθητικά χρώματα: μπλε

Πράσινο: To πράσινο είναι το χρώμα της φύσης, είναι ξεκούραστο για τα μάτια, αναζωογονητικό και ευχάριστο. Γι’ αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άφοβα στους περισσότερους χώρους. Στην κουζίνα, οι πράσινες αποχρώσεις βοηθούν να πέσουν οι τόνοι, στο καθιστικό προτρέπει τη χαλάρωση, χωρίς όμως να κάνει τον χώρο να φαίνεται ψυχρός. Επίσης, η χρήση του πράσινου σε διακοσμητικά, βοηθά στην καταπολέμηση του στρες. Σκεφτείτε πόσο πολύ αλλάζει ένας χώρος όταν προσθέτετε απλά ένα φυτό.

Παθητικά χρώματα: πράσινο

Μωβ: Το μωβ σε σκούρες αποχρώσεις δίνει την αίσθηση του εκλεπτυσμένου και δραματικού. Είναι συνυφασμένο με την πολυτέλεια και τη δημιουργικότητα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικά με άλλα χρώματα για να δώσετε την αίσθηση του βάθους. Οι πιο συνηθισμένες, ανοιχτές αποχρώσεις του μωβ, όπως το λιλά, είναι πολύ δημοφιλείς κυρίως σε χώρους όπως οι κρεβατοκάμαρες, γιατί ενισχύουν την αίσθηση της χαλάρωσης, χωρίς να κάνουν έναν χώρο να φαίνεται ψυχρός, όπως με τη χρήση του μπλε.

Παθητικά χρώματα: μωβ

Ουδέτερα χρώματα

Τα ουδέτερα χρώματα, όπως το μαύρο, το γκρι, το λευκό και το καφέ, είναι τα πιο βασικά χρώματα γιατί είναι διαχρονικά, ευέλικτα ενώ προβάλλουν την ηρεμία και τη σταθερότητα. Μπορείτε να τα συνδυάσετε εύκολα με χρώματα από άλλες κατηγορίες για να δώσετε περισσότερο χρώμα στο χώρο σας ή να αφαιρέσετε χρώμα για να δημιουργήσετε μια πιο ήρεμη ατμόσφαιρα. Επίσης, δύσκολα θα τα βαρεθείτε.
Ουδέτερα χρώματα: μαύρο, γκρι, λευκό, καφέ
Το μαύρο είναι ίσως το λιγότερο διαδεδομένο χρώμα από αυτήν την κατηγορία, γιατί πολλοί φοβούνται να το χρησιμοποιήσουν. Όμως, σύμφωνα με τους επαγγελματίες διακοσμητές, κάθε χώρος χρειάζεται μια πινελιά από μαύρο, για να του δώσει βάθος. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο σαλόνι ή στην κουζίνα σας για ένα πιο μοντέρνο αποτέλεσμα. Επιλέξτε για τη χρήση του το πιο φωτεινό σημείο του σπιτιού καθώς μπορεί να σας δημιουργήσει το αίσθημα κλειστοφοβίας σε έναν μικρότερο χώρο.
Τέλος, μια συμβουλή, ανεξάρτητα με την ψυχολογία των χρωμάτων θα πρέπει να σκεφτείτε ότι εσείς θα ζήσετε σε αυτόν τον χώρο και ότι πρέπει να σας αντιπροσωπεύει και να σας κάνει να νιώθετε καλά. 
Σε κάθε περίπτωση, μια ασφάλεια περιεχομένου κατοικίας θα σας βοηθήσει εκτός από το να νιώθετε καλά, να νιώθετε και ασφαλείς.

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη