Φθινοπωρινό τσεκ απ: Εξετάσεις για καλύτερη υγεία

Στην Ελλάδα, η κουλτούρα της πρόληψης τα τελευταία χρόνια, αποκτά ολοένα και περισσότερους «φανατικούς» υποστηρικτές. Εάν, μέχρι τώρα, δεν είχατε σκεφτεί πόσο σημαντικό είναι το ετήσιο τσεκ απ για την υγεία, αυτό το άρθρο σας ενδιαφέρει.

Η επίσκεψη στο γιατρό είναι σύνηθες, και λογικό συνάμα, να προκαλεί άγχος, ενώ οι περισσότεροι την αποφεύγουν από φόβο. Όμως, τα οφέλη ενός προληπτικού ελέγχου, σε σταθερή βάση, όπως είναι το φθινόπωρο, ξεπερνούν τα στενά όρια του φόβου και είναι πολύ σημαντικά, καθώς μπορούν να μας προσφέρουν καλύτερη υγεία και συνεπώς καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Πότε πρέπει να κάνουμε τσεκ απ;

Από την ηλικία των 40 ετών θεωρείται πως επιβάλλεται να ξεκινήσει ο καθένας μας τους προληπτικούς ελέγχους υγείας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς, παίζουν κι άλλοι παράγοντες ρόλο, οι οποίοι καθορίζουν την ηλικία στην οποία επιβάλλεται το τσεκ απ. Η προδιάθεση σε κάποια νόσο ή το οικογενειακό ιστορικό, τις περισσότερες φορές, μάς υποδεικνύουν και την ηλικία.

Πόσο συχνά;

Τα ευρήματα του πρώτου ελέγχου είναι αυτά που καθορίζουν και τη συχνότητα που πρέπει να επαναλαμβάνει κάποιος τις ιατρικές εξετάσεις του, σε συνάρτηση πάντα με το βαθμό επικινδυνότητας αυτών αλλά και της κληρονομικής προδιάθεσης που έχει σε κάποια ασθένεια. Έτσι λοιπόν, είναι ο γιατρός που καθορίζει το πόσο συχνά θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάποιες εξετάσεις, συνεκτιμώντας όλους αυτούς τους παράγοντες.

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει το τσεκ απ;

Σίγουρα οι εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλεται κάποιος εξαρτώνται από την ηλικία στην οποία βρίσκεται, και είναι ο γιατρός εκείνος που υποδεικνύει ποιες ακριβώς είναι αυτές. Ένας, ωστόσο, γενικός κανόνας για άτομα τα οποία δεν αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, λέει ότι οι γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων, το καρδιογράφημα και το τεστ κοπώσεως, όπως επίσης και η μαστογραφία, ο υπέρηχος μαστών και το τεστ Pap για τις γυναίκες, είναι οι απαραίτητες εξετάσεις. Σημειώστε ότι η επίσκεψη σ’ έναν παθολόγο μαζί με τα αποτελέσματα από τις παραπάνω εξετάσεις είναι επιβεβλημένη, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ευρήματα. Η σύγχρονη άποψη για την υγεία δίνει μεγάλη βαρύτητα στην πρώιμη διάγνωση, κι αυτό μόνο ένας γιατρός μπορεί να το κάνει με σιγουριά.

Τα προγράμματα υγείας βοηθούν

Επειδή τις περισσότερες φορές το κόστος ενός τσεκ απ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, ή και μια δικαιολογία για να μην το κάνει κάποιος από φόβο για τα αποτελέσματα, τα προγράμματα υγείας είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος. Όχι μόνο γιατί εξασφαλίζουν περίθαλψη και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά γιατί συμπεριλαμβάνουν τη δυνατότητα τσεκ απ, και μάλιστα κάθε χρόνο. Στα προγράμματα υγείας της Eurolife ERB σάς παρέχεται η δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που στις μέρες μας η ασφάλιση υγείας γίνεται πιο σημαντική. Η πρόληψη, όπως και η έγκαιρη διάγνωση, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για καλή υγεία, κι αυτό ένα τσεκ απ το εξασφαλίζει.

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη