Πώς να βάλετε μπροστά το αυτοκίνητό σας;

Βιάζεστε να πάτε στο ραντεβού σας όταν συνειδητοποιείτε ότι έχει πέσει η μπαταρία του αυτοκινήτου σας. Τι κάνετε; Μάθετε παρακάτω πώς να τη βάλετε μπροστά σε περίπτωση που χρειαστεί και να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι έντονοι. Γι’ αυτό και μικροαναποδιές, όπως να μείνετε από μπαταρία επειδή ξεχάσατε ανοιχτά τα αλάρμ του αυτοκινήτου όλο το Σαββατοκύριακο, μπορεί πραγματικά να σας βγάλουν εκτός προγράμματος. Ακόμα κι αν είστε πολλοί προσεκτικοί, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την σωστή λειτουργία μιας μπαταρίας, τους οποίους δεν μπορείτε να ελέγξετε απόλυτα.

4 βασικοί παράγοντες που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα μια άδεια μπαταρία

  • Κακή χρήση
  • Ακινησία
  • Διάβρωση
  • Υπερβολική χρήση

Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Παλιά, οι οδηγοί συνήθιζαν να σπρώχνουν το αυτοκίνητο ώστε να πάρει μπρος. Δυστυχώς όμως αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τα παλιά αυτοκίνητα, καθώς τα νέα χρειάζονται πολύ περισσότερο ρεύμα για να λειτουργήσουν.

Μια άλλη εναλλακτική είναι η εκκίνηση του κινητήρα με καλώδια. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό αυτά τα καλώδια να μη λείπουν ποτέ από το αυτοκίνητό σας. Εάν έχετε καλώδια το μόνο που μένει είναι να βρείτε ένα διερχόμενο όχημα ώστε να φορτίσετε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας.

Η διαδικασία είναι απλή:

1o βήμα:

Πλησιάστε τα δύο αυτοκίνητα, το δικό σας και αυτό από το οποίο θα δανειστείτε το ρεύμα, χωρίς να ακουμπάνε και σβήστε τα.

2ο βήμα

Διαβάστε προσεκτικά το βιβλίο του κατασκευαστή με τις οδηγίες για το πώς να συνδέσετε και να αποσυνδέσετε τα καλώδια στην μπαταρία του αυτοκινήτου σας, προκειμένου να μην προκαλέσετε κάποια ζημιά σε εσάς ή στο αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, σε κάποια αυτοκίνητα δεν συνίσταται η τοποθέτηση των καλωδίων κατευθείαν στην μπαταρία, αλλά σε άλλα σημεία του αυτοκινήτου.

Συνήθως η διαδικασία έχει ως εξής:

Τοποθετήστε τη μία άκρη του κόκκινου καλωδίου στον θετικό πόλο (+) της νεκρής μπαταρίας και την άλλη άκρη στο θετικό πόλο του αυτοκινήτου που σας βοηθά.

Έπειτα, τοποθετήστε τη μία άκρη του μαύρου καλωδίου στον αρνητικό πόλο (-) της νεκρής μπαταρίας και την άλλη άκρη στον αρνητικό πόλο του αυτοκινήτου με την ενεργή μπαταρία.

3ο βήμα:

Ζητήστε από τον οδηγό του οχήματος με την ενεργή μπαταρία να βάλει μπρος.

4ο βήμα:

Βάλτε μπρος το δικό σας αυτοκίνητο με τη νεκρή μπαταρία και αν δείτε ότι παίρνει μπρος αφήστε το για μερικά λεπτά ώστε να φορτίσει.

5ο βήμα:

Αποσυνδέστε τα καλώδια με την αντίθετη σειρά από αυτή που τα συνδέσατε!

Τι πρέπει να προσέξετε;

  • Προφυλάξτε τα μάτια σας από τυχόν σπίθες φορώντας ειδικά γυαλιά.
  • Προστατέψτε τα χέρια σας φορώντας ειδικά γάντια.
  • Κατά τη διάρκεια φόρτισης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ακουμπήσουν τα δύο αυτοκίνητα.
  • Εάν δεν είστε σίγουροι ότι έχετε διαβάσει και κατανοήσει πλήρως τις οδηγίες συνδεσμολογίας που προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας, τότε μην το επιχειρήσετε.
  • Εάν ακολουθήσετε τη διαδικασία και δεν πάρει μπρος το αυτοκίνητό σας, τότε μην ταλαιπωρήσετε άδικα τη μπαταρία του άλλου αυτοκινήτου. Πιθανό να πρέπει να πάτε το αυτοκίνητο σε συνεργείο.

Σε κάθε περίπτωση, και για την καλύτερη ασφάλειά σας μπορείτε πάντοτε να καλέσετε την οδική βοήθεια. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχετε προβλέψει για αυτήν την κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου σας.

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη