Πώς να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας του σπιτιού σας;

Έχετε πλέον επιστρέψει από τις διακοπές και είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτείτε πώς θα προετοιμάσετε το σπίτι σας για τους μήνες που ακολουθούν. Το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για να λάβετε τα μέτρα σας, ώστε ο χειμώνας να σας βρει σ’ ένα σπίτι με τις λιγότερες απώλειες θερμότητας.

Εάν τον περασμένο χειμώνα νιώσατε να κρυώνετε στο ίδιο σας το σπίτι, τώρα είναι η ώρα να το θωρακίσετε και ταυτόχρονα να περιορίσετε τις απώλειες στη θέρμανση, κάνοντας ταυτόχρονα και οικονομία. Πώς όμως μπορείτε να το καταφέρετε;

Ελέγξτε τα κουφώματα

Με το πέρασμα του χρόνου, ειδικά εάν τα κουφώματα του σπιτιού σας μετράνε μερικές δεκαετίες, είναι λογικό να δημιουργούνται σημεία από τα οποία ο κρύος αέρας τρυπώνει στο χώρο. Εξετάστε με προσοχή ποια είναι αυτά τα σημεία και κλείστε τα με σιλικόνη. Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα μη διστάσετε να αντικαταστήσετε τα κουφώματά σας με νέα ενεργειακά, τα οποία διαθέτουν διπλά τζάμια και τα οποία είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μειώνουν σημαντικά την απώλεια της θέρμανσης.

Περιορίστε τον κρύο αέρα που μπαίνει στο σπίτι

Είναι σχεδόν σίγουρο, και μετά από τις παρεμβάσεις που όλοι κάνουν στους χώρους τους, ότι υπάρχουν κάποια σημεία από τα οποία να εισχωρεί ο κρύος αέρας το χειμώνα. Σωληνώσεις και καλώδια που μπαίνουν στο σπίτι, όπως και τα σημεία στα οποία ενώνονται διαφορετικά δομικά υλικά, είναι πιθανό να μην είναι καλά σφραγισμένα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε υλικά όπως ο αφρός πολυουρεθάνης, η σιλικόνη ή ακόμα και σφραγιστικά αυτοκόλλητα για να γεμίσετε και να κλείσετε τις όποιες «χαραμάδες».

Κάντε δομικές παρεμβάσεις

Εάν το budget σας το επιτρέπει, ανανεώστε την εξωτερική μόνωση του σπιτιού σας ή επιλέξτε την κατάλληλη λύση για τη θερμομώνση του χώρου σας. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσετε χρήματα μακροπρόθεσμα, ενώ έτσι θα αποσβέσετε και το όποιο κόστος. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα θερμαντικά σώματα που είναι τοποθετημένα στο χώρο σας είναι τα ιδανικά ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε δωματίου και με βάση την παλαιότητα του κτιρίου και τις απώλειες που έχει το σπίτι σας. Λάθος μέγεθος σημαίνει και λάθος τρόπος θέρμανσης. Το κόστος αλλαγής πάντως δεν είναι απαγορευτικό. Θυμηθείτε όταν η θέρμανση είναι σε λειτουργία να μην καλύπτετε με αντικείμενα τα σώματα! Ακόμα, οι θερμοστατικές κεφαλές ρυθμίζουν καλύτερα τη θερμοκρασία και συνεισφέρουν στην οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, η ελαχιστοποίηση της απώλειας θερμότητας στο σπίτι, εκτός από το γεγονός ότι κάνει το χειμώνα πιο υποφερτό και το χώρο πιο ζεστό, σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων, αφού καταναλώνει κανείς λιγότερη ενέργεια και λιγότερη ενέργεια σημαίνει λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αφιερώστε χρόνο αυτό το φθινόπωρο στο σπίτι σας και σίγουρα ο χειμώνας θα κυλήσει πιο… ζεστά.

Εσείς γνωρίζετε απλούς τρόπους για να γίνει πιο ζεστό ένα σπίτι; Ανακαλύψτε τους σήμερα!

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη