Οι πιο κοινές ταξιδιωτικές απάτες και πώς να τις αποφύγετε

Εάν φέτος έχετε αποφασίσει να κάνετε διακοπές σε κάποια χώρα του εξωτερικού, τότε αυτά τα tips σας αφορούν για να μην εξαπατηθείτε και φυσικά για να μη χαλάσουν οι διακοπές σας. Γιατί, όσο κι αν φαίνεται απίθανο, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουμε θύμα ταξιδιωτικής απάτης, ειδικά σε μία ξένη χώρα, όπου δε γνωρίζουμε τι πρέπει να αποφύγουμε.

Ακόμα κι αν ανήκετε στην κατηγορία των ψαγμένων ταξιδιωτών, που βγαίνουν συχνά εκτός συνόρων, η πιθανότητα να σας εξαπατήσουν υπάρχει πάντα. Κι όμως υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τις απάτες, αρκεί να πάτε διαβασμένοι.

Πώς να μην πέσετε θύμα ταξιδιωτικής απάτης;

Η πιο συνηθισμένη απάτη είναι ο χαλασμένος μετρητής στο ταξί. Είναι μια γνωστή τακτική οδηγών ταξί, οι οποίοι στο τέλος της διαδρομής μπορεί να σας ζητήσουν ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό. Επίσης, είναι σύνηθες να σας κάνουν γύρους για να αυξηθεί το ποσό ή να έχουν διπλή ταρίφα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βεβαιωθείτε ότι το ταξίμετρο δουλεύει κανονικά πριν μπείτε στο ταξί τους, ενώ σε κάποιες χώρες καλό είναι να διαπραγματευτείτε την τιμή πριν επιβιβαστείτε.

Εάν σας πουν ότι αυτό το οποίο θέλετε «μόλις τελείωσε» και σας προσφέρουν μία αναβαθμισμένη παροχή, για παράδειγμα ένα καλύτερο δωμάτιο στο ξενοδοχείο ή ένα καλύτερο αυτοκίνητο ενοικίασης, τότε καλό είναι να ελέγξετε από την αρχή την τιμή για την υπηρεσία που σας προτείνουν.

Συμβαίνει συχνά, ειδικά εάν δεν έχετε κάνει ηλεκτρονική κράτηση, να σας χρεώσουν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα πρέπει.

Σε αεροδρόμια ή λιμάνια, σε κάποιες χώρες, υπάρχουν αχθοφόροι, οι οποίοι θα προσφερθούν να μεταφέρουν τις αποσκευές σας, και τις περισσότερες φορές θα τις πάρουν από τα χέρια σας χωρίς να το αντιληφθείτε. Το σίγουρο είναι ότι θα σας ζητήσουν μια «περιουσία» για την υπηρεσία τους, οπότε εάν θέλετε να τους χρησιμοποιήσετε συμφωνήστε για την αμοιβή τους από την αρχή.

Αποφύγετε να εμπιστευθείτε ανθρώπους που σας πλησιάζουν όταν αποβιβάζεστε σε κάποιο λιμάνι και σας προτείνουν κάποιο κατάλυμα, ακόμα και στην περίπτωση που σας αναφέρουν το όνομα γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων. Στην εποχή του διαδικτύου, μπορείτε να έχετε κάνει την κράτησή σας ηλεκτρονικά, αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι το ξενοδοχείο στο οποίο θα μείνετε είναι όντως γνωστής αλυσίδας και δεν χρησιμοποιεί κάποιος επιτήδειος ένα ψεύτικο όνομα.

Θυμηθείτε να είστε καχύποπτοι στις προσφορές σε χαλιά, δερμάτινα, ρολόγια και κοσμήματα. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από τις χαμηλές τιμές, θεωρώντας πως κάνετε μία καλή αγορά. Το πιο πιθανό είναι ότι θα αγοράσετε ένα προϊόν κακής ποιότητας ή απομίμηση.

Στους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε, προσθέστε ότι δεν πρέπει ποτέ να δίνετε το διαβατήριο ή το πορτοφόλι σας σε όποιον σας πει ότι είναι αστυνομικός, να μην επιτρέψετε σε κάποιον να σας πλησιάσει πολύ, ακόμα κι αν σας λερώσει την ώρα που γευματίζετε και θελήσει να βοηθήσει, διότι μπορεί να σας αφαιρέσει εύκολα το πορτοφόλι ή το κινητό, και φυσικά να προσέχετε κάθε φορά που κάνετε ανάληψη σε κάποιο ATM.

Πριν μπείτε, πάντως, στο αεροπλάνο για το ταξίδι σας φροντίστε να έχετε ενεργοποιήσει το πρόγραμμα Safe Pocket, το οποίο σε συνεργασία με την Eurobank, σας προσφέρει κάλυψη, διεθνώς, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας σας, αλλά και της τσάντας, του πορτοφολιού και του κινητού σας, ενώ σας καλύπτει και σε περίπτωση ανεπιθύμητων χρεώσεων ή αναλήψεων. Έχοντας ένα τέτοιο ασφαλιστικό πρόγραμμα μπορείτε να είστε λίγο πιο ήρεμοι και να απολαύσετε ξέγνοιαστοι το ταξίδι σας.

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη