Είναι η ευτυχία συνώνυμο της καλής υγείας;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, γίνεται λόγος για τη σχέση που έχει η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με τα προβλήματα υγείας που πιθανώς αντιμετωπίζουμε. Είναι, λοιπόν, η ευτυχία το κλειδί για καλή υγεία; Και πώς μπορούμε να πετύχουμε τον τέλειο συνδυασμό;

Η σημερινή ημέρα, η 20η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί - μάλιστα σχετικά πρόσφατα- από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται διεθνώς η ευτυχία, αφού αποτελεί τον βασικό σκοπό της ύπαρξης κάθε ανθρώπου. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ ποιά είναι τα οφέλη της ευτυχίας για τον ανθρώπινο οργανισμό; Γιατί, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι μόνο συναισθηματικά, αλλά έχουν και πρακτικές προεκτάσεις τόσο στον τρόπο συμπεριφοράς και λειτουργίας ενός ατόμου, όσο και στην υγεία του.

Οι επιδράσεις τις ευτυχίας στην υγεία

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ έχουν και μειωμένη αρτηριακή πίεση. Η ευτυχία μας επιτρέπει να κοιμόμαστε καλύτερα, γεγονός που λειτουργεί θετικά για τον οργανισμό, ενώ μας βοηθά να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να ελέγξουμε ορθότερα το σωματικό μας βάρος μέσα από την τακτική άσκηση. Σημαντική θεωρείται η συμβολή της ευτυχίας και στη μείωση του άγχους, αλλά και στη διαχείρηση στρεσογόνων καταστάσεων. Είναι ενδεικτικό ότι σε μία έρευνα επιστημόνων καταγράφηκε ότι τα υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας σχετίζονται άμεσα με τα χαμηλά επίπεδα φλεγμονής.

Η ευτυχία φέρνει και πνευματική… υγεία!

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πνευματική υγεία, ο ρόλος της ευτυχίας είναι προφανής. Ωστόσο εάν θελήσουμε να δούμε αναλυτικότερα τα οφέλη θα εστιάζαμε στη θετική σκέψη που είναι ένας τρόπος ανάπτυξης της προσωπικής μας ευημερίας. Σκεφτόμαστε θετικά, συνεπτώς είμαστε αισιόδοξοι και μπορούμε να πετύχουμε πιο εύκολα τους στόχους μας, αλλά και να επιλύσουμε προβλήματα. Ενώ, η ευτυχία παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική μας ζωή και στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Είναι δεδομένο ότι η ευτυχία συμβάλλει ουσιαστικά στη διάθεση για ζωή, και αυτό έχει σημαντικές επιδράσεις στη σωματική και την πνευματική μας υγεία. Πρέπει, λοιπόν, να αναζητήσουμε τους τρόπους για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η καλή υγεία εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, οπότε εκτός από ευτυχισμένοι, καλό είναι να είμαστε και προνοητικοί επιλέγοντας ένα πρόγραμμα υγείας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη φροντίδα και την περίθαλψη που ίσως χρειαστούμε εάν αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Σχετικά άρθρα

Η γνώση είναι δύναμη