Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Αξία έχει να βλέπουμε την επιχείρησή σου να μεγαλώνει με ασφάλεια

Τι χρειάζεται να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις να γίνεις επιχειρηματίας

Χρήσιμες συμβουλές για το ξεκίνημα της δικής σου επιχείρησης
eurolife blog - header - business owner woman preparing and order

Η επιχειρηματικότητα  είναι ένας χώρος με πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ανταμοιβές. Με την ενασχόλησή σου με μια επιχείρηση, χτίζεις κάτι δικό σου και κάνεις το όραμα και τις ιδέες σου πραγματικότητα, ασχολείσαι με κάτι που σε ενδιαφέρει και σε γεμίζει, κανονίζεις το δικό σου πρόγραμμα και αντιμετωπίζεις μοναδικές προκλήσεις με δημιουργικό τρόπο.

Αλλά το χτίσιμο μιας επιχείρησης είναι σαν να ξεκινάς μια σχέση: Πρέπει να μπορείς να αφιερώσεις χρόνο, πόρους και προσπάθεια για να τη δεις να αναπτύσσεται και να πηγαίνει καλά. Πρέπει να είσαι έτοιμος να δεσμευτείς.

Πριν φτιάξεις το επιχειρηματικό σου πλάνο, δεν είναι κακή ιδέα να αναλογιστείς αν είσαι έτοιμος, αλλά και τι χρειάζεται για να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση.

Πώς να αποφασίσεις αν είσαι έτοιμος να γίνεις επιχειρηματίας

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν να δεις αν είσαι στο κατάλληλο σημείο στη ζωή και την καριέρα σου για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση.

Έχεις τα χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματία;

Υπάρχουν κάποια στοιχεία της προσωπικότητας που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, τα οποία καταγράφηκαν σε μια έρευνα του καθηγητή William E. Jennings. Τα στοιχεία που μπορείς νααξιολογήσεις αν έχεις ή να εξασκήσεις περισσότερο είναι τα εξής:

1. Επιμονή

2. Επιθυμία και διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών

3. Ανταγωνιστικότητα

4. Αυτοδυναμία

 5. Έντονη ανάγκη για επίτευξη

6. Αυτοπεποίθηση

 7. Καλή σωματική υγεία

Πώς είναι η οικονομική σου κατάσταση;

Η καλή οικονομική κατάσταση είναι σημαντική προϋπόθεση για την επιχειρηματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι για αρχή μπορείς - και καλό είναι - να διατηρήσεις τη δουλεια σου, ξεκινώντας παράλληλα τη μικρή σου επιχείρηση. Συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που προχωρούν έτσι με σταθερά βήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν σε σύγκριση με αυτούς με επενδύουν από την αρχή όλους τους πόρους (σε χρόνο και χρήμα) στη νέα επιχείρηση.  Μπορείς να κάνεις και τα δύο, τουλάχιστον στην αρχή.

Για να δεις αν έχεις τις οικονομικές βάσεις για να στηρίξεις ένα άνοιγμα προς την επιχειρηματικότητα, μπορείς να κάνεις την παρακάτω άσκηση:

  • Υπολόγισε το κόστος λανσαρίσματος της επιχείρησής σου (δηλαδή έξοδα υπολογιστών, γραφείων, προμηθευτών κτλ)
  • Υπολόγισε τα τρέχοντα κόστη διαβίωσης και την κλίμακα φορολογίας
  • Υπολόγισε πόσα χρήματα πιστεύεις ότι θα κερδίσεις σε έναν χρόνο (όσο πιο συντηρητικός ο υπολογισμός σου, τόσο καλύτερα).

Αν μετά από αυτούς τους υπολογισμούς βλέπεις ότι μπορείς να αντεπεξέλθεις, είναι ένα καλό σημάδι για να προχωρήσεις με τα σχέδιά σου.

Κάνεις τις σωστές ερωτήσεις;

Είναι σημαντικό να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις για να δεις αν η επιχειρηματικότητα για σένα είναι συνετή, λογική, και ρεαλιστική επιλογή.

Αξιολόγησε την επιχειρηματική σου ιδέα και αναρωτήσου για το κίνητρο που σε κάνει να θέλεις να ξεκινήσεις μια επιχείρηση. Βλέπεις μια ευκαιρία και θέλεις να δουλέψεις σκληρά για να πετύχεις τον στόχο σου; Ή απλά έχεις κουραστεί από την καθημερινή σου δουλειά και θα ήθελες ένα πιο ευέλικτο ωράριο;

Κάνε έρευνα για να κατανοήσεις τον κλάδο στον οποίο θέλεις να μπεις. Το προϊόν/ υπηρεσία που θα προσφέρεις θα καλύπτει κάποια πραγματική ανάγκη των καταναλωτών; Υπάρχει κάποιος άλλος εκεί έξω που κάνει το ίδιο πράγμα; Τι εμπόδια υπάρχουν που μπορεί να σου κλείσουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη;

Μπορείς να δεις έναν πλήρη οδηγό με ερωτήσεις εδώ.

Τι χρειάζεσαι για να γίνεις επιτυχημένος επιχειρηματίας

Αν αποφάσισες ότι είσαι έτοιμος να γίνεις επιχειρηματίας και να κάνεις την ιδέα σου πραγματικότητα, δες παρακάτω μερικές ακόμα συμβουλές για το πώς θα γίνεις επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Να είσαι δοτικός

Η επιτυχία στην επιχειρηματικότητα ενισχύεται σημαντικά αν έχεις ένα ισχυρό δίκτυο επαγγελματικών σχέσεων. Για να δημιουργήσεις ένα τέτοιο δίκτυο είναι σημαντικό να μοιράζεσαι και να είσαι δοτικός. Έλα σε επαφή με άλλους στο δίκτυό σου, μοιράσου μαζί τους πληροφορίες και τάσεις που βλέπεις στην αγορά, χωρίς να ζητάς κάποιο αντάλλαγμα. Όλοι αγαπούν και εμπιστεύονται τους δοτικούς ανθρώπους και η επιτυχία γίνεται συλλογική προσπάθεια με τη συνεργασία και την υποστήριξη.

Αφιέρωσε χρόνο

Μια επιχείρηση, ειδικά στο ξεκίνημά της, χρειάζεται πολλή προσπάθεια και χρόνο. Είναι καλό να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι ο χρόνος σου θα πηγαίνει εκεί και μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές σου σχέσεις.

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου διαρκώς

Η μάθηση έχει μεγάλη σημασία για την επιχειρηματικότητα. Μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα και σεμινάρια, είτε ζωντανά είτε online. Μπορείς επίσης να διαβάσεις βιβλία από επιτυχημένους επιχειρηματίες, ακόμα κι αν δεν είναι στον ίδιο κλάδο με εσένα. Θα βρεις σημαντικά μαθήματα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, καθώς και από το πώς λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Βρες ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό, το σώμα και την ψυχή

Φρόντισε να τρως υγιεινά και να βρίσκεις χρόνο να χαλαρώνεις το μυαλό σου. Η προσωπική σου ευεξία είναι το ίδιο σημαντική με τα αποτελέσματα της εταιρείας σου. Ακόμα κι αν δουλεύεις από το σπίτι, είναι σημαντικό να βρίσκεις τρόπους να αποστασιοποιείσαι από τη δουλειά και να γεμίζεις τις μπαταρίες σου, καθώς το υπερβολικό στρες είναι βλαβερό για την υγεία.

Κάνε σωστές επιλογές για τους συνεργάτες σου

Αν η επιχείρησή σου πάει καλά, είναι πιθανό να χρειαστείς εργαζόμενους ή μπορεί να θέλεις κάποιον συνέταιρο για να ξεκινήσεις. Είναι σημαντικό να επιλέξεις άτομα με τα οποία να μοιράζεστε τις ίδιες αξίες και που να έχουν καλές προσωπικότητες. Οι δεξιότητες αναπτύσσονται, αλλά το θετικό περιβάλλον σε μια επιχείρηση είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθεί.

Μη φοβηθείς την αποτυχία

Η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή και συνήθως σημαίνει ότι έχεις προσπαθήσει για κάτι. Είναι σημαντικό να χτίσεις ανθεκτικότητα στις αποτυχίες και τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσεις στην επιχειρηματική σου πορεία. Το σημαντικό είναι να είσαι προετοιμασμένος και να μάθεις από τα λάθη σου έτσι ώστε να γίνεις ακόμα καλύτερος στο μέλλον.

Σαν επιχειρηματίας, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συντονίζεις και να προσέχεις για την ομαλή και κερδοφόρα λειτουργία της επιχείρησής σου. Είναι σημαντικό να έχεις όση στήριξη χρειάζεσαι για να μπορείς να επικεντρωθείς σε εκείνες τις πτυχές που έχουν πραγματικά σημασία.

Επένδυσε στην ασφάλιση

Η διαχείριση του ρίσκου είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη δουλειά του επιχειρηματία. Κάθε απόφαση έχει τα δικά της ρίσκα, κάποια από αυτά εντελώς απρόβλεπτα. Καθώς δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα γίνει αύριο, είναι σημαντικό να διατηρείς την επιχείρησή σου προστατευμένη. Έτσι θέτεις γερές βάσεις για το μέλλον και μπορείς να εστιάσεις στην επιτυχία της επιχείρησής σου.

Δες την επιχείρησή σου να μεγαλώνει με ασφάλεια με τα προγράμματα ασφάλισης επιχείρησης της Eurolife FFH

Είτε εργάζεσαι μόνος από το σπίτι σου, είτε θέλεις να ανοίξεις κάποιο κατάστημα με προσωπικό και αποθηκευτικούς χώρους, η επιχειρηματικότητα μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Όποια κι αν είναι η μορφή του δικού σου οράματος, η Eurolife FFH μπορεί να σε στηρίξει μέσω καινοτόμων προγραμμάτων ασφάλισης που απευθύνονται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα προγράμματα αυτά είναι σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τα περιουσιακά στοιχεία και το ανθρώπινο δυναμικό έως περιπτώσεις αστικής ευθύνης.

My Business First

Αξία έχει να βλέπεις την επιχείρησή σου να μεγαλώνει με σιγουριά.

Το My Business First είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα ασφάλισης επιχειρήσεων που προσφέρει προστασία της περιουσίας σου από απρόοπτα περιστατικά. Τι καλύπτει το πρόγραμμα:

  • Υλικές ζημιές από βλάβες, φυσικές καταστροφές, κακόβουλες ενέργειες, κ.α.
  • Έξοδα και αμοιβές σε περίπτωση επισκευών ή προσωρινής στέγασης
  • Κλοπή και σχετικές ζημιές
  • Αστική Ευθύνη
  • Προσωπικό ατύχημα από ληστεία
  • Απώλεια κερδών σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης
  • Υπηρεσίες βοήθειας (επισκευή ζημιών, άμεση επέμβαση, συμβουλευτική υπηρεσία)

Ομαδική Ασφάλιση Προσωπικού

Αξία έχει να βλέπεις την επιχείρησή σου να μεγαλώνει με ένα σίγουρο περιβάλλον για τους εργαζόμενούς σου.

Τα Ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα ζωής- υγείας και σύνταξης εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες μιας επιχείρησης. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στη μείωση του αισθήματος της ανασφάλειας δημιουργώντας έτσι  ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Οι σημερινές συνθήκες καθιστούν τα Προγράμματα Ομαδικής Ασφάλειας μια εξαιρετικά σημαντική παροχή με πολλά πλεονεκτήματα για το ανθρώπινο δυναμικό κάθε εταιρείας και προσφέρουν:

  • Προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και των οικογενειών τους, σε περίπτωση ενός απρόσμενου και ατυχούς συμβάντος.
  • Ενίσχυση του προφίλ του εργοδότη, μέσω παροχής πακέτου ανταμοιβών.
  • Δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και πίστης στην εταιρεία.
  • Κίνητρο στους εργαζόμενους για αύξηση της παραγωγικότητας.

Αντίστοιχα, τα οφέλη για την επιχείρηση είναι πολλαπλά:

  • Ενισχύουν την προσήλωση των εργαζομένων στην επιχείρηση, παρέχοντας παράλληλα κίνητρο για την προσέλκυση νέων, ικανών στελεχών.
  • Βελτιώνουν το κύρος και τη φήμη της επιχείρησης στην αγορά.
  • Προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και είναι ευέλικτα, τόσο στον σχεδιασμό τους, όσο και στους κανόνες λειτουργίας τους.
  • Προσφέρουν φοροαπαλλαγή εισφορών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4172/2013 | άρθρο 15o).

Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

Αξία έχει να βλέπεις την επιχείρησή σου να μεγαλώνει με υπευθυνότητα.

Τα προγράμματα αυτά καλύπτουν τον ιδιοκτήτη επιχείρησης σε  περιπτώσεις ατυχήματος και πρόκλησης βλάβης (σωματικής και μη) που θα συμβεί σε τρίτους από τη λειτουργία των χώρων της επιχείρησής.

Τα προγράμματα αστικής ευθύνης της Eurolife FFH καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος επιχειρήσεων:

  • Εμπορικά καταστήματα
  • Γραφεία
  • Γυμναστήρια-Εκπαιδευτήρια
  • Εστιατόρια-Ζαχαροπλαστεία

Επιπλέον, προσφέρουν:

  • Διευρυμένα όρια κάλυψης, καθώς ο επιχειρηματίας μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 4 προτιμολογημένα πακέτα.
  • Ολοκληρωμένη κάλυψη: Η βασική κάλυψη της Γενικής Αστικής Ευθύνης επεκτείνεται ώστε να συμπεριλαμβάνονται σωματικές βλάβες ή/και υλικές ζημιές που πιθανόν να προκληθούν σε τρίτους από: λειτουργία ανελκυστήρων, πυρκαγιά, έκρηξη, θραύση σωληνώσεων και βραχυκύκλωμα κ.α.

Θωρακίζοντας την επιχείρησή σου με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλισης προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες, θα ενισχύσεις τη σιγουριά της προστασίας ενάντια στα απρόοπτα. Έτσι θα προχωρήσεις ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σου και στη σταθερή ανάπτυξη της επιχείρησής σου.

Ευέλικτα προγράμματα που προσαρμόζονται στις ανάγκες της επιχείρησης σου

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας