Ασφάλισε σπίτι και αυτοκίνητο με έκπτωση 5%+5%

Προστάτεψε την περιουσία σου και επωφελήσου διπλά

Θωρακίζοντας την περιουσία ενάντια στις φυσικές καταστροφές

Πώς μπορείς να προστατευτείς αποτελεσματικά
asfaleia-spitiou-fysikes-katastrofes-eurolife

Όσο προχωρά η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται όλο και πιο ορατές στην καθημερινότητά μας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες, όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια.

Μόνο την τελευταία διετία, η Ελλάδα αντιμετώπισε χιονοπτώσεις, εκτεταμένες πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες, έντονες καταιγίδες και βροχοπτώσεις που συχνά οδήγησαν σε πλημμύρες, και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα και καταστροφές.

Σε αυτό το κλίμα είναι λογικό να αναρωτηθείς πώς μπορείς να προστατέψεις το σπίτι σου ενάντια στις φυσικές καταστροφές, καθώς είναι δύσκολο να τις προβλέψεις κι αν η περιουσία σου βρεθεί στο πέρασμά τους, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τις αντιμετωπίσεις.

Είναι όμως καθαρά θέμα τύχης; Για το αν θα αντιμετωπίσεις κάποια φυσική καταστροφή, είναι. Για το αν μπορείς να προστατέψεις την περιουσία σου όμως, δεν χρειάζεται να το αφήσεις στην τύχη.

Οι λιγότερο προστατευμένοι στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ανθεκτικότητας στις Φυσικές Καταστροφές του Swiss Re Institute, οι Έλληνες είναι απροστάτευτοι κατά 97% απέναντι στις φυσικές καταστροφές (75% σε παγκόσμιο επίπεδο). Η βαθμολογία του δείκτη προκύπτει από τον βαθμό των ετήσιων αναμενόμενων απωλειών από ισχυρούς ανέμους, πλημμύρες και σεισμούς που καλύπτονται από την ιδιωτική ασφάλιση.

Στην Ελλάδα για το 2021, από τις περιουσίες που εκτέθηκαν σε φυσικές καταστροφές μόνο το 3% περίπου ήταν ασφαλισμένες, ενώ υπολογίζεται ότι το παγκόσμιο κενό προστασίας από φυσικές καταστροφές ξεπέρασε τα 250 δισ δολάρια.

Για εκείνους που είναι ασφαλισμένοι, μπορούμε να δούμε πώς διαμορφώνονται τα κόστη από τις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για το 2021:

 • Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που εκδόθηκαν το 2021, δηλώθηκαν 15.802 ζημιές εντός της ίδιας χρονιάς (52,3% για κατοικίες και το υπόλοιπο για εμπορικές επιχειρήσεις, γραφεία, ξενοδοχεία, κλπ).
 • Εντός του 2021 πληρώθηκαν αποζημιώσεις ύψους €34,7 εκατ. (€11,7 εκατ. για κατοικίες και €23 εκατ. για λοιπούς κινδύνους).
 • Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων να φτάσει τα €230,9 εκατ. και τα €282,8 εκατ. σε βάθος εννεαετίας.
 • 8.252 ζημιές σημειώθηκαν σε κατοικίες το 2021, με το 26% να οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα και το 12% σε πυρκαγιές.
 • Παρότι το ποσοστό των πυρκαγιών φαίνεται μικρότερο, αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των αποζημιώσεων που δόθηκαν το 2021, το 44% αφορούσαν σε ζημιές από πυρκαγιά.

Αποζημιώσεις από Φυσικές Καταστροφές

Η πολιτική των αποζημιώσεων από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών από το 2018. Οι αποζημιώσεις που ορίζονται σύμφωνα με το υπουργείο έχουν ως εξής:

 • 600 Ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για κάλυψη αναγκών (επιπλέον 600 Ευρώ σε πολύτεκνες οικογένειες και επιπλέον ενίσχυση 600 Ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες)
 • Οικονομική ενίσχυση έως 6000 Ευρώ κατά νοικοκυριό, για επισκευές ή αντικατάσταση οικοσκευής
 • Οικονομική ενίσχυση 4500 Ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Με τη συχνότητα των φυσικών καταστροφών, έχει δημιουργηθεί ειδική σελίδα στον ιστότοπο του υπουργείου με πληροφορίες για την υποστήριξη με βάση συγκεκριμένα συμβάντα.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής είναι μια περίπλοκη και μακροχρόνια διαδικασία. Περνάνε αρκετοί μήνες μέχρι να καταβληθεί η αποζημίωση, καιρός κατά τον οποίο ο ιδιοκτήτης του σπιτιού πρέπει να αντιμετωπίσει τις ζημιές. Επιπλέον, τα χρήματα μπορεί να μην επαρκούν για να καλυφθούν όλες οι εργασίες που πρέπει να γίνουν, ανάλογα με την έκταση των ζημιών.

Ένα ακόμα επίπεδο προστασίας είναι μια καλή στρατηγική για να θωρακίσεις την περιουσία σου (σπίτι, εξοχικό, αυτοκίνητο) από τα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές. Αυτό ακριβώς μπορεί να προσφέρει η ασφάλιση κατοικίας.

Ολοκληρωμένη προστασία με ασφάλιση κατοικίας από τη Eurolife FFH

Το σπίτι είναι σίγουρα ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους στη ζωή σου. Είναι το μέρος όπου αισθάνεσαι ασφάλεια, ο χώρος που στεγάζει την οικογένειά σου και όπου δημιουργείς αναμνήσεις. Ένας τέτοιος χώρος αξίζει να προστατευτεί στο έπακρο και η επένδυση σε ένα πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας θα σου επιτρέψει να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι θα μπορείς να αντιμετωπίσεις κάθε απρόοπτο.

Τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Eurolife FFH σου προσφέρουν πολλαπλές καλύψεις για να εξασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή προστασία για εσένα και την οικογένειά σου οποιαδήποτε στιγμή. Μέσω ενός προγράμματος ασφάλισης κατοικίας, πέρα από την προστασία ενάντια σε υλικές ζημιές από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιά ή πλημμύρα, μπορείς να έχεις και τις εξής πολύ χρήσιμες καλύψεις, ανάλογα με τους όρους τους προγράμματος σου:

 • Υπηρεσία άμεσης επέμβασης: έχεις πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο σε εξειδικευμένους επαγγελματίες που είναι στη διάθεσή σου για τον περιορισμό ζημιών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 • Δίκτυο συνεργείων: η ασφαλιστική εταιρεία συνεργάζεται με δίκτυο συνεργείων που μπορεί να αναλάβει επισκευές ή άλλες εργασίες που μπορεί να προκύψουν.
 • Αντικατάσταση περιουσιακών στοιχείων: εάν προκύψει κάποια ζημιά, έχεις τη δυνατότητα να αντικαταστήσεις τα κατεστραμμένα αντικείμενα ή συσκευές ή να έχεις κάλυψη για το κόστος επισκευής τους.

Συγκριτικά, το κόστος ασφάλισης του σπιτιού είναι κάτι που μπορεί να ενταχθεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Με ένα ετήσιο ποσό σχετικά προσιτό, μπορείς να δώσεις ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στο σπίτι σου.

Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι θέλεις να ασφαλίσεις ένα σπίτι...

 • Που βρίσκεται στα Νότια Προάστια της Αττικής
 • Είναι κατασκευασμένο το 2008, 90 τ.μ.
 • Το περιεχόμενό του έχει αξία €20.000

...με ένα πρόγραμμα κάλυψης κτιρίου και περιεχομένου όπως είναι το Multihome Ευέλικτο, το κόστος ανέρχεται στα 110 ευρώ/ χρόνο (με κάλυψη για καιρικά φαινόμενα και σεισμό).

Κι αν έχεις ή πρόκειται να αποκτήσεις και αυτοκίνητο ασφαλισμένο στην Eurolife FFH, τότε μπορείς να επωφεληθείς από τη συνδυαστική προσφορά και να αποκτήσεις επιπλέον έκπτωση 5%.

Συγκεκριμένα για την ασφάλιση αυτοκινήτου, μπορείς να επιλέξεις και επιπλέον καλύψεις που να σε προστατεύουν από ενδεχόμενο φυσικής καταστροφής ή πυρκαγιάς. 

Καθώς ο κόσμος αλλάζει, έτσι αλλάζουν και οι ανάγκες των ανθρώπων. Στην Eurolife FFH πιστεύουμε ότι αυτές οι ανάγκες πρέπει να καλύπτονται για να μπορούμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένη και προσιτή προστασία των περιουσιακών στοιχείων που έχουν σημασία: της κατοικίας και του αυτοκινήτου. 

Ασφάλισε σπίτι και αυτοκίνητο με έκπτωση 5%+5%

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας