Ποιοι Παράγοντες Ευθύνονται για την Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα;

Η υπογεννητικότητα αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα, αφού οι γεννήσεις βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία από το 2008 (ΕΛΣΤΑΤ), με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του πληθυσμού της χώρας να είναι σήμερα άνω των 43 ετών. Το παράδοξο είναι ότι ενώ πολλά ζευγάρια έχουν την πρόθεση να αποκτήσουν παιδιά, τελικά κάνουν πίσω. Ποιοι είναι οι παράγοντες που κρύβονται πίσω από την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα;

Το θέμα της υπογεννητικότητας, μας αφορά όλους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, με σημαντικότερο πρόβλημα την απορρύθμιση του ασφαλιστικού, καθώς η ισορροπία εργαζομένων και συνταξιούχων έχει αναστραφεί. Προκειμένου να βρεθεί λύση, πρέπει να καταγραφούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τα ζευγάρια αρνητικά στο να αποκτήσουν παιδιά ώστε να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα.

Η HOPEgenesis, μη κερδοσκοπική οργάνωση για την υπογεννητικότητα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την υποστήριξη του Ομίλου Eurolife FFH, πραγματοποίησε την πρώτη στοχευμένη έρευνα για το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Η δειγματοληψία της έρευνας έγινε την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019 σε δείγμα 121 ενήλικων ατόμων προερχόμενων από το αρχείο της αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης HOPEgenesis. Στην έρευνα συμμετείχαν ζευγάρια τα οποία έλαβαν μέρος σε προγράμματα επιδότησης για την διαδικασία γεννήσεως τέκνου ή ζευγάρια που ενδιαφέρονται για να ενταχθούν μελλοντικά στα εν λόγω προγράμματα.
Όπως θα δείτε παρακάτω, από την έρευνα προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για το πώς σκέφτονται τα ζευγάρια, αλλά και για το ποια κίνητρα θα μπορούσαν να δοθούν ώστε να αισθανθούν ασφαλείς να δημιουργήσουν οικογένεια.

 



Διαβάστε το σχετικό Δελτίο Τύπου για την παρουσίαση της μελέτης εδώ.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας